Klađenje na fudbal

Fudbal se smatra najvažnijom sporednom stvari na svetu, što je rezultat njegove velike popularnosti na svim meridijanima, po čemu ne može da mu parira nijedan drugi sport. Između ostalog, i u Srbiji je fudbal sport broj 1 po popularnosti, iako po uspesima ne može ni da se meri sa mnogim drugim sportovima. Iz tog razloga je i ponuda za Klađenje na fudbal ubedljivo najzastupljenija na svetu, pa tako i u Srbiji, a sve je dovedeno do višeg nivoa i raznovrsnosti mogućnosti sa razvojem tehnologije i posledično tome onlajn kladionica. Tako postoji veliki broj raznovrsnih mogućnosti koje možete odigrati za samo jednu utakmicu, koje se često mogu i kombinovati, u zavisnosti od kladionice. Dodatni doživljaj i mogućnost za dobru zaradu pruža i Kađenje na fudbal uživo, u sklopu kog možete na svaki od segmenata klađenja na fudbal polagati opklade i dok traje utakmica, za šta pritom – za razliku od nekih sportova kod kojih se sve brže odvija – možete imati i određeno vreme za razmišljanje, mada vas uvek može preduhitriti neko dešavanje na terenu kada se ne nadate, pošto je nepredvidivost jedna od karakteristika ove igre koja je verovatno i čini tako zanimljivom.

Nastanak fudbala

Fudbal je igra koja se razvila u Engleskoj sredinom 19. veka, a zvaničnm počecima se smatra osnivanje prvog fudbalskog saveza 1863. godine, iako su prvi fudbalski klubovi osnovani čak gotovo desetak godina ranije. Usledio je munjeviti razvoj i popularnost širom sveta usled koje je mnoge narode različitih običaja i navika spajala upravo ova igra. Već između dva rata održano je i prvo Svetsko prvenstvo, u Urugvaju 1930. godine, na kom je nastupala i tadašnja Kraljevina Jugoslavija, i to sa velikim uspehom, osvojivši treće mesto. Već tada je bilo u velikoj meri razuđeno prisustvo nacionanih fudbalskih takmičenja u vidu liga, koji su privlačili veliku pažnju – što znači da je za kratko vreme popularnost već bila na značajnom nivou. Sama popularnost sporta napredovala je i sa razvojem tehnologije i šire dostupnosti najvećih utakmica. Primera radi, razvoj televizije je doveo do toga, pre svega na nacionalnom nivou, kada se u SFR Jugoslaviji mogao pratiti elitni rang takmičenja širom zemlje, koji je bio veoma kvaliteta i u kome su se nadmetali Crvena zvezda, Partizan, Hajduk, Dinamo, ali gde su čak i do šampionske titule povremeno dolazili i drugi klubovi. Takav razvoj je dovodio i do povratne sprege i širenja fudbala na male sredine, pa je tako baza fudbalskih klubova bila sve šira.

O tome svedoči i podatak koji datira iz 2001. godine i koji kaže da preko 250 miliona ljudi igra fudbal pod registracijom, bilo na amaterskom ili profesionalnom nivou. Naravno, treba imati u vidu da je ovo starija informacija i da je taj broj svakako uvećan dodatno. Novi stepen razvoja bio je potpuna globalizacija koja je došla sa satelitskom, a potom i digitalnom tehnologijom, pa tako danas veliki broj utakmica, što najjačih, što domaćih, a što nekih egzotičnih fudbalskih takmičenja, možete gledati uživo na televiziji.

To se svakako odražava i na klađenje na fudbal i mogućnosti koje možete iskoristiti, a koje ne tako davno nisu bile ni izbliza takve. Istorija klađenja na fudbal kod nas ima korene u nekadašnjim sportskim prognozama, kada je bio cilj pogoditi što veći broj rezultata domaće lige, koja je pomenuta iznad. Negde na prelazu vekova pokrenute su prve kladionice u savremenom vidu, gde ste sami mogli da birate one utakmice na koje želite da ulažete novac. Vremenom su se, i to sve brže, uvećavale mogućnosti na koje se možete kladiti u okviru jedne utakmice, ali i kompletna ponuda klađenja na fudbal. Istovremeno, rastao je i broj novih kladionica, dok se nije došlo do toga da ih ima u velikom broju i u manjim gradovima, pa i u selima. Najviši stepen stadijuma jeste pokretanje klađenje uživo, ali i onlajn kladionica, što je dovelo do širenja internet mreža. Tako sada svako ima mogućnost da se kladi od sopstvene kuće uz prethodnu registraciju na onlajn kladionici, a poseban užitak i prednost je kod klađenja uživo, pošto sada možete kod kuće u miru gledati neku od mnogih utakmica koje se emituju na televiziji ili preko nekog striming servisa – neke kladionice imaju i svoje sopstvene – i uporedo s tim sastavljati tiket na osnovu dešavanja na terenu ili sopstvenog osećaja, što se doduše ne preporučuje. Naravno, ne treba naglašavati da se u klađenju na fudbal uživo kvote menjaju u skladu sa kretanjem rezultata i stanja na sportskom borilištu.

Klađenje na fudbal je zastupljeno srazmerno popularnosti ovog sporta

Fudbalska pravila

Kada je osnovana FA (Fudbalska asocijacija Engeske) 1863. godine definisana su i prva zvanična pravila igre, koja je osmislio M. Tring. Pre toga je postojalo nekoliko različitih pravila, kojima je oduvek bilo zajedničko jedino da se ne sme igrati rukom. Prva značajna promena uvedena je još 1866, kada je uveden ofsajd, i koji je sastavni deo taktike i postavke na terenu, pošto igrači često nastoje da postave tzv. ofsajd zamku protivničkim napadačima u nastojanjima da odbrane gol svog tima. Zanimljivo da je ofsajd postojao ranije nego što se smelo igrati glavom (1877) i – verovali i li ne – pre postojanja golmana, odnosno igrača koji sme da hvata loptu rukom u određenom delu polja. I dan-danas se pravila još uvek često menjaju i nikada nisu definitivna, a u nekim slučajevima su takođe rezultat razvoja tehnologije, poput goal-line tehnologije i VAR-a.

Trajanje fudbalske utakmice

Utakmica traje ukupno 90 minuta, i podeljena je na dva poluvremena od po 45 minuta, između koji se igrači odmaraju petnaestak minuta, a upravo Klađenje na fudbal pruža i mogućnosti za opklade na samo neko od poluvremena. Svako poluvreme najčešće se produžava zaustavnim vremenom, čije trajanje određuje sudija u skladu sa svojom procenom – jer se vreme nikada ne zaustavlja, kakav god prekid da usledi. U slučaju da se takmičenje igra po turnirskom principu (eliminaciona faza reprezentativnih takmičenja, Kup utakmice…), ne može biti završeno nerešenim rezultatom, a u tom slučaju se igraju dva produžetka od po 15 minuta. Ako se ni tada ne dobije pobednik, sledi izvođenje penala, odnosno jedanaesteraca – prvo serija od pet takvih šuteva, a ukoliko je rezultat i dalje izjednačen, šutira se dok se ne dobije pobednik. Mnoge kladionice nude opciju klađenja samo na prvih 90 minuta, ili na krajnjeg pobednika bez obzira na to da li se igraju produžeci ili ne. Klađenje na fudbal uživo omogućava vam i da u slučaju produžetaka u zavisnosti od svoje procene da uložite opkladu na krajnjeg pobednika i pokušate da predvidite ishod.

Postavka na terenu

U fudbalu utakmicu počinje po 11 igrača u obe ekipe, odnosno 10 igrača plus golman, ali ne mora da znači da će se meč i završiti sa 22 igrača na terenu. Moguće je da igrač dobije dva žuta kartona ili direktan crveni, i bude morao da napusti igru, bez prava zamene. Karton se može pokazati zbog grubog faula, namernog igranja rukom ili nesportskog ponašanja i oštrih prigovora zbog sudijskih odluka. Na ovo treba posebno obratiti pažnju i kod klađenja na fudbal pošto je najčešće moguće kladiti se i na mogućnost da će biti pokazan crveni ili žuti karton, odnosno na broj istih. Igrači mogu napustiti teren i odlukom trenera, kada odluči da ubaci u igru nekog od igrača koji su rezerve na klupi. Pravilo o dozvoljenom broju izmena takođe je variralo tokom istorije, uglavnom sa rastućom tendencijom. Nekada nije bilo dozvoljeno, osim u slučaju povreda, potom je dugo važila mogućnost tri izmene, a od pre nekoliko godina moguće je zameniti pet igrača, usled sve intenzivnijeg tempa i velikog broja utakmica. Na klupi se u zvaničnim utakmicama mogu naći sedmorica fudbalera maksimalno. Zato i prilikom klađenja na fudbal treba obratiti pažnju na to da li neki od igrača koji se nalaze na klupi imaju običaj da donose preokret i promene stanja na terenu, posebno kod klađenja na fudbal uživo.

O deljenju pravde na utakmici brine se glavni sudija, koji prati stanje na terenu, krećuči se u zavisnosti od toga u kom smeru se kreće lopta, dok su sa jedne i druge strane terena pomoćne sudije, koje sugerišu pre svega ofsajd pozicije, kornere i slično, ali se mogu konsultovati i za ostalo. Tu je i četvrti sudija, koji ima status rezerve, a od uvođenja VAR tehnologije sa ciljem otklanjanja nepravilnosti, u tzv “VAR sobi” nalazi se još jedan sudija koji u sumnjivim situacijama signalizira glavnom da je odluka pogrešna, ili pak na njegov zahtev pregleda situaciju.

Kako stići do cilja? Načini da se postigne gol

CIlj u fudbalu je postići što bolji odnos između postignutih i primljenih golova. Bez obzira na razliku, pobeda donosi tri boda timu, što u ligaškim klupskim takmičenjima, što u grupnim fazama klupskih kontinentalnih, odnosno reprezentativnih takmičenja. Za nerešen ishod oba tima dobijaju po jedan bod, dok u slučaju poraza tim ostaje bez bodova na datoj utakmici. U nokaut fazi takmičenja, odnosno kupu, u slučaju nerešenog ishoda – bilo da se igra dvomeč ili samo jedna utakmica – igraju se produžeci, a po potrebi se pobednik odlučuje nakon penala. Golovi se mogu postići na više načina. Pored noge, najčešči je način glavom, a dozvoljeno je šutirati i direktno iz slobodnog udarca na gol, ali i iz kornera, što ume da bude faktor iznenađenja i retko se dešava. Gol je moguće postići svim delovima tela osim rukom, ako nije u tom treutku bila uz telo. Takođe, igranje ramenom je legitimno na fudbalskim utakmicama.

Najznačajnija i najpopularnija fudbalska takmičenja u Srbiji

Najpopularnija takmičenja koja se odvijaju tokom većeg dela godine u fudbalu su Liga šampiona – najjače klupsko takmičenje čiji pobednik se smatra prvakom Evrope – kao i najjače nacionalne fudbalske lige – Premijer liga Engleske, Serija A u Italiji, španska Primera i nemačka Bundesliga. Uz to je dosta popularno i drugo po snazi evropsko takmičenje Liga Evrope, dok poslednje dve godine postoji i Liga konferencija, ali je kvalitet znatno slabiji i manje je popularna.

Ipak, sve granice popularnosti, pa i kada je reč o klađenju na fudbal, pomera Mundijal, odnosno Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje je bez dileme udarni sportski događaj, čak i u odnosu na Olimpijske igre. Tada ćete u većini kladionica naići na najrazličitiju i najrazuđeniju ponudu za svaku utakmicu posebno, ali i za opklade kada je reč o ishodima na kraju turnira. Tako veliku pažnju kladioničara izazivaju mogućnosti opklade na najboljeg strelca, asitenta ili igrača sa najvećim brojem kartona na turniru. Naravno, tu je i tipovanje na krajnjeg pobednika, odnosno na to ko će postati novi svetski prvak. Nije mnogo drugačija situacija ni kada je reč o Evropskom prvenstvu.

Kod nas naravno veliku pažnju izazivaju i domaća takmičenja, Superliga i Kup Srbije. Međutim, ovde se može skriti zamka pristrasnog klađenja, što nije pametno u situacijama kada ulažete novac sa ciljem da ga uvećate. Posebno obratite pažnju na takve situacije u duelima najvećih rivala, kao što je slučaj u derbijima između Crvene zvezde i Prtizana, ali i u slučaju utakmica inostranih timova, ukoliko ste pasionirani ljubitelj nekog stranog kluba. Pritom, treba sagledati kako su protekle prethodne utakmice nekih timova, odnosno koliko su bile efikasne, gde se može kriti zarada u vidu tipovanja na broj golova ili da će obe ekipe postići gol (GG). Srpski Večiti derbi u poslednje vreme često je veoma neefikasan, pa se tu npr. može kriti i šansa da se odigra X (na nerešen ishod) koji donosi dobru zaradu, ali i na veći ili manji broj golova u skladu sa postavljenom granicom, ali i formom igrača od kojih se očekuje da postižu golove.

Klađenje na fudbal je najpopularnije na najvećim takmičenjima, kao što je Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje je osvojila Argentina

Mogućnosti za Klađenje na fudbal

Današnje mogućnosti za klađenje na fudbal su gotovo neograničene, a moguće je i kombinovati više tipova za jednu utakmicu.

Klađenje na osvajača turnira

Za svako iole važnije takmičenje u ponudi su mogućnost za opkladu na krajnjeg pobednika, odnosno onog koji postaje šampion i podiže pehar. Ovakvo klađenje na fudbal je mnogo češće i popularnije kod reprezentativnih takmičenja, jer traju kratko, najčešće 2-3 nedelje, dok za tipovanje na osvajača klupskog takmičenja postoje dve mane. Kao prvo možete se načekati do samog kraja sezone kako biste saznali da li ste odigrali dobitan tiket, ili pak prerano saznati da nema ništa od vašeg novca jer je vaš klub ispao iz trke za šampiona.

Klađenje na pobednika

Najčešće tikete čine “čisti” tipovi na ishode utakmice. Moguća su tri: ukoliko odigrate “1” (keca)tipujete na pobedu domaćeg tima, ili pak onog koji se popularno naziva formalnim domaćinom, ukoliko se radi o reprezentativnim takmičenjima se čije se završnice igraju na jednom mestu. Ukoliko odigrate “2” (dvojku) znači da ste se opkladili na pobedu gostujućeg tima, za kog je po pravilu kvota samim tim nešto veća. Treća mogućnost je igranje na nerešen ishod, odnosno “X”. Kvote na nerešene rezultate su najčešće najviše, makar kada je reč o duelima ujednačenijih ekipa. Zato se tu često i krije mogućnost za dobru zaradu, pošto nerešeni ishodi u fudbalu nisu tako nemogući, kao što je recimo kod košarke, gde je moguće igrati X, kada će se računati rezultat do kraja regularnog dela, iako se pobednik utakmice dobija u produžetku.

U ponudama kladionica postoji mogućnost za igranje ove tri mogućnosti za regularnih 90 minuta, ili uključujući i produžetke i penale, ukoliko se radi o eliminacionoj utakmici.

Klađenje na više/manje golova (over/under)

Veoma popularna vrsta opklada kod nas jesu tzv. više/manje opklade, koje često nazivamo i plus/minus ili over/under opkladama. Veoma su popularne u košarci, ali je i u klađenju na fudbal moguće tipovati na taj način. Ogledaju se u pogađanju i proceni da li će na datoj utakmici biti više ili manje postignutih golova od strane obe ekipe u odnosu na postavljenu granicu koju daje kladionica. Granice su uvek postavljene između dva broja, na primer 4,5. U tom slučaju biste igranjem na više golova dobili ako bi obe ekipe postigle makar pet golova, a tiket ne bi bio dobitan ako bi 4 ili manje puta zatresle mreže na bilo kojoj strani terena. Na ovaj način se možete opkladiti i na golove samo jednog tima na utakmici ili pak na celokupnom takmičenju, ali i samo za jedno od dva poluvremena, kao i odabrati da opklada važi samo za regularni deo utakmice, ukoliko se radi o eliminacionoj fazi.

Klađenje na fudbal uz hendikep

Posebnu dinamiku i mogućnost taktiziranja kod klađenja na fudbal daju kladionice ponudom opklada uz obračunati hendikep. Princip podseća na onaj za over/under opklade, pošto kladionice određuju hendikep u vidu decimalnih brojeva. Primera radi, ukoliko je H1 2,5 znači da domaći tim treba da pobedi sa najmanje tri gola razlike kako bi vaš tiket bio dobitan. Tako možete ukalkulisati šanse ausajdera da, ukoliko ne može da iznenadi, bude bar blizu tome, za šta je važno poznavati i karaktere igrača i trenera. Postoje azijski i evropski hendikep, koji je nešto komplikovaniji i pruža opciju igranja na EHX, odnosno hendikep u odnosu na nerešen rezultat.

Klađenje na fudbalske pojedinosti

Ponuda domaćih i svetskih kladionica je razvijena do tog nivoa da se možete opkladiti i na broj žutih kartona ili izvedenih kornera na utakmici, bilo za oba tima zbirno ili samo za jedan za koji se opredelite. Najveći broj kladionica će dozvoliti i da odigrate kombinaciju ove dve vrste tipova.

Klađenje na fudbal je toliko razuđeno da se možete opkladiti i na broj izvedenih kornera

Klađenje na fudbal uživo

Razvoj novih video tehnologija i internet mreža doveli su do savršenstva mogućnosti klađenja uživo na fudbal. Tako se na sve prethodno navedene opcije možete opkladiti i u samom toku utakmice, kada osetite da je to pravi trenutak, u zavisnosti od procene situacije na terenu. Tako možete uz mnogobrojne sportske kanale i striming servise kod kuće pratiti prenos utakmica na koje želite da se kladite ili već jeste, i paralelno tipovati putem onlajn kladionice na kojoj ste registrovani. Možete tako i “ispraviti” sopstvenu grešku, odnosno pokušati u tom nastojanju, u odnosu na tiket koji ste odigrali pre utakmice, a uvideli da se situacija ne odvija baš onako kao što ste očekivali, naravno uz promenjene kvote, koje će biti u skladu sa poslednjim dešavanjima na terenu.

Zato je potrebno ispitati i koji fudbaleri se nalaze na klupi timova, odnosno da li postoji neko ko bi mogao da preokrene situaciju na terenu, ili je pak trener tima koji gubi prepoznatljiv po tome da njegove ekipe mogu da preokrenu razultat dobrim taktičkim vođenjem utakmica, promenom formacije ili izmenama. Takođe, obratite pažnu i na statistiku i tradiciju. Koliko je ta ekipa često dolazila do preokreta u tekućoj sezoni ili u istoriji duela ta dva tima.

Saveti za klađenje na fudbal

Klađenje nije disciplina u kojoj se možete osloniti isključivo na sreću, osim u nekim uskim granama ove delatnosti. Za razliku od kazino igara, kod klađenja na fudbal ali i ostale sportove umnogome će ishod zavisiti i od vašeg razumevanja sporta, ali i truda i vremena koje uložite u prethodnu analizu. Ona obuhvata pogled na aktuelnu tabelu, na odnos pobeda i poraza na domaćem terenu i u gostima, nekoliko poslednjih rezultata kako biste se uverili u trenutnu formu timova, ali i međusobni skor. Uz to treba ispitati i entuzijazam i motivaciju koja vlada u ekipama, što se može naslutiti iz izjava, ukoliko nisu rutinske.

Ukoliko pratite fudbal svakako su veće šanse da sastavite dobitan tiket, ali uz ovaj sport obično idu i velike navijačke strasti u tom slučaju. Posebno treba obratiti pažnju na takve zamke i izbeći takve mečeve, osim ukoliko niste sigurni u pobedu svog voljenog tima.

Obratite na kraju pažnju i na neke tekuće momente kao što su povrede i izostanci iz tima nekih bitnih igrača koji znatno mogu smanjiti šanse nekog tima. Primera radi, ukoliko protivnička ekipa ima napadača koji je dobar u igri glavom, a protivnik ne može da računa na najvišeg štopera ili najboljeg skakača, znatno se smanjuju šanse desetkovane ekipe.

Scroll to Top