Strategija za klađenje na domaćina

Iako su s vremenom moguća tržišta za klađenje sve raznovrsnija, i dalje je najučestaliji način igranje na konačan ishod, a u sklopu toga se najčešće igra na pobedu domaćina, posebno manje iskusni igrači. Ne bez razloga. Zato se konstruišu posebne strategije za klađenje koje se odnose na opkladu na pobedu domaćina na kraju utakmice, što ćete učiniti odigravanjem “1” na tiketu. To se posebno odnosi na timske sportove, posebno one gde navijači mogu odigrati najveću ulogu. To je pre svga, makar u najširem svetskom obimu, fudbal, gde širom sveta postoje timovi sa vernim navijačima koji su u stanju da prave takve atmosfere koje uvek domaćinu daju dodatni “vetar u leđa” ka trijumfu. Ipak, ovo je daleko od pravila i zavisiće od više faktora, trenutnih ili univerzalnijih.

Uticaj serije dobrih rezultata na klađenje na domaćina

Jedan od indikatora za odigravanje na domaćina na tiketu jeste pogled na statistiku. Ukoliko je određeni tim vezao nekoliko pobeda na domaćem terenu, to može biti signal da pokušate da zaradite na taj način, jer mu očigledno dobro ide. Ipak, istovremeno može biti i zamka, odnosno predstavlja mač sa dve oštrice ukoliko niste dovoljno oprezni i ne sagledate ostale aspekte i stvorite širu sliku. Obično postoje timovi koji su prepoznatljivi po gromoglasnoj podršci sa ispunjenih tribina. Među takvima su svakako i najveći srpski klubovi Crvena zvezda i Partizan, čijom atmosferom na utakmicama se oduševljava Evropa, posebno košarkaški svet. Tada lako može doći do iznenađenja i pobede na papiru slabijih ekipa, jer će biti sasvim različiti timovi, figurativno govoreći, kada igraju kod kuće (očigledno nije slučajno skrojen ovakav termin) i u gostima.

Prepreke za pobedu domaćina

Ono što i pored serije dobrih rezultata nekog tima na domaćem terenu morate uzeti u obzir svakako jeste i tradicija međusobnih susreta sa narednim protivnikom. Tradicija jeste tu da bi se rušila, ali često ume da predstavlja kompleks koji može odlučujuće uticati. Osim toga, naravno da nećete izgubiti iz vida i jačinu gostujućeg protivnika. Ukoliko Mančester Siti, primera radi, gostuje poslednjeplasiranoj ekipi Premijer lige, veliko je pitanje koliku ulogu može imati domaći teren. Drugačija je situacija recimo u košarkaškoj Evroligi, gde svako svakog može da dobije i to neće predstavljati naročito iznenađenje. Opet, velika šansa može se tražiti u regionalnoj košarci, gde postoje tradicionalno veoma “vrući” domaći tereni kao što su u Čačku i Zadru, i gde se iznenađenja mogu dogoditi protiv najvećih protivnika. Opet, u NBA ligi ili generalno američkom sportu uloga domaćina je manja pošto su atmosfere u dvoranama i na stadionima daleko mirnije i igra se svakog dana.

Strategije za klađenje na domaćina

Uloga motivacije na klađenje na domaćina

Nije svaka utakmica ista, pa u odnos kada se odlučujete o klađenju na domaći tim morate uzeti i motivaciju koju može imati određeni tim, ili koje možda uopšte nema. Možda je domaći tim već obezbedio titulu ili cilj koji je imao, koji god da je, pa neće igrati visokim intenzitetom, a možda to čini i svesno kako bi se igrači sačuvali od povreda. Uz to treneri mogu odlučiti da zbog toga igraju sa rezervnim ili mladim igračima, koji će značajno umanjiti šanse za pobedu. Tu dolazimo i do trenerskog faktora.

Uloga trenera

Pored izbora igrača, trenerska uloga je velika i kada je reč o postavci tima na terenu i u određivanju ofanzivnije ili defanzivnije taktike. Tako biste uvek trebalo da imate na umu trenersku orijentaciju i predvideti kako će odreagovati u datoj situaciji, i tako vam povećati ili umanjiti šanse da dobijete ukoliko ste se kladili na domaćina.

Uticaj povreda važnih igrača na klađenje na domaćina

Izostanak samo jednog igrača u timu može odigrati veoma važnu ulogu. Tim tada može biti duplo slabiji i značajno mu se mogu smanjiti šanse. To se automatski odražava i na kvotu koja će se povećati, ali biste onda trebali proveriti zašto se to desilo, kako se ne biste “upecali”. Igrači mogu odsustvovati zbog povreda ili suspenzija, što je najčešći slučaj u fudbalu usled parnih žutih kartona ili crvenog kartona na prethodno odigranoj utakmici za nekog igrača. Da bi imao veliki uticaj na igru i potencijalni rezultat, to pritom ne mora biti najbolji igrač u ekipa, ali može iz nekog razloga biti neizostavan faktor u kompaktnom funkcionisanju igre tima.

Novčane premije

Često je u današnjem sportu vest da su sportistima za određen uspeh ponuđene određene premije, bilo da se radi o klupskoj ili reprezentativnoj konkurenciji. Iako će sportisti uvek tvrditi da igraju iz ljubavi, a tako bi i trebalo da bude, više puta je dokazano da ovakva motivacija može biti veoma jaka. Ukoliko želite da “pročešljate” svaki aspekt mogućeg uspeha kod klađenja na domaćina, pokušajte da se setite i da li ste negde pročitali da će igrači nekih od timova potencijalno moći da budu značajno bogatiji ukoliko ostvare pobedu.

Klađenje na domaćina turnira

Klađenje na pobedu domaćina ne mora da se odnosi samo na ishod jedne utakmice, već i na klađenje na konačnog pobednika nekog turnira. Ovo je najčešći slučaj kod reprezentativnih takmičenja, gde domaćin stiče značajnu prednost zbog podrške sa tribina. Možda je i najbolji primer naša rukometna reprezentacija, koja je u poslednjih dvadeset godina jedinu medalju osvojila 2012. godine, kada je bila domaćin Evropskog prvenstva, a i igra je tada bila na značajno višem nivou nego ranije i nakon toga.

Posebno bi moglo biti zanimljivo ako razmotrimo klađenje na domaćeg tenisera u kontekstu krajnjeg pobednika turnira. Sam “kec” na tenisera na tiketu ne znači isto kao kod timskih takmičenja, jer ne označava domaćina, već je formalna oznaka. Međutim, uvek su u prednosti oni teniseri u čijim zemljama se igraju najveći turniri, poput Amerikanaca, Britanaca, Francuza ili Australijanaca. Jasno je da su oni uvek motivisaniji i da bolje igraju upravo u sopstvenim zemljama, što pokazuju i njihovi rezultati. Primera radi, Ben šelton je uspeo da se plasira u TOP 100 tenisera sveta a da nije napustio svoju zemlju!

Fudbaleri River Plejta su među klubovima sa najvećom podrškom navijača na svetu

Mogućnosti za klađenje na domaćina

Možete se kladiti isključivo na domaćine i vezati nekoliko takvih utakmica na tiketu, ili ih kombinovati sa drugačijim ishodima, odnosno sa dvojkama i iksevima. Možete odigrati i singl na pobedu domaćina, ali će kvota biti mala i za to je potreban veći ulog, pa je zato važno i da budete što sigurniji u uspešnost svoje odluke.

Uz to sebi možete dati i “duplu šansu“, tako što ćete ostaviti mogućnost da pored pobede domaćina ni nerešen ishod, ili pobeda gosta, ne načine vaš tiket neuspešnim. Za takve opklade ćete na tiketu naznačiti 1X, odnosno 12. I u ovom slučaju će se značajno umanjiti kvota, ali će vam se istovremeno uvećati šanse za dobitak.

Pobedu domaćina možete iskombinovati u istoj opkladi i sa brojem golova na toj utakmici. Primera radi, ukoliko smatrate da će domaćin pobediti i da će obe ekipe postići najmanje 3 gola, vaša opklada glasi 1 3+.

Moguće je igrati na pobedu domaćina i uz hendikep, koji će na kladionici ujednačiti šanse za pobedu favorita i autsajdera, a ovaj način klađenja je posebno popularan, o kom god sportu da se radi.

Zaključak

Za početnike svakako klađenje na domaćina može biti primamljivo i najsigurnije, ali je daleko kompleksnije nego što izgleda na prvi pogled i trebalo bi uzeti u obzir sve gore navedeno i odraditi podrobnu analizu kako bi se maksimalno uvećale šanse za dobitak.

Scroll to Top