Klađenje na košarku

Košarka je verovatno najpopularniji globalni sport nakon fudbala. Razlozi zato leže svakako u podjednakoj zastupljenosti u Americi i Evropi, a sada se popularnost širi sve više, a to prati i dostupnost prenosa i rezultata pomoću savremenih tehnologija. To prate i kladionice u Srbiji, gde ponuda za klađenje na košarku gotovo da ne zaostaje u odnosu na fudbal, a često je i traženija. Mogućnosti za klađenje na košarku su velike, a kako bi se povećala šansa za profit potrebno je obratiti pažnju na neke od aspekata, koji dobrim poznavaocima igre pod obručima neće promaći.

Na ovom mestu ćemo predstaviti mogućnosti za ulaganje opklada na ovaj sport, kao i ukazati na određene aspekte na koje bi trebalo obratiti pažnju pre nego što uložite novac sa ciljem da vam se vrati višestruko.

Klasično tipovanje

Kada su u pitanju košarkaške utakmice, možete se opkladiti najjednostavnije na tim za koji smatrate da će moći da dobije utakmicu. Kvota na favorita u košarci je najčešće mala, ali se tu nalazi šansa za dobitkom, jer se iznenađenja dešavaju. Posebno je to možda izraženo u najjčoj nacionalnoj ligi u Evropi, španskoj ACB ligi, gde se čini da često slabiji timovi prave iznenađenja, a i u plejofu se stalno dešavalo da najslavniji klubovi ispadnu u ranijoj fazi. Ipak, ova liga nije široko popularna na našem tlu. U tome apsolutni primat imaju regionalna ABA liga, Evroliga i NBA, američka profesionalna liga.

U NBA ligi takođe često može dolaziti do iznenađenja, jer timovi u tom sistemu funkcionišu na bazi trejdova igrača i drafta pred svaku sezonu, i ne postoji velika razlika kada je reč o platežnim mogućnostima timova. U nekim situacijama tokom regularne sezone određenom timu može neka utakmica biti manje bitna, pa se tako može desiti i da odmara najbolje igrače čak i po cenu poraza. Često dolazi i do preokreta kada krene doigravanje, kada tim koji se jedva plasirao u tu fazu takmičenja postane, primera radi, finalista ili šampion. Treba obratiti pažnju i na to da se takmičenje odvija u dve različite konferencije, pa je nekada situacija takva da je jasno izražen veći kvalitet jedne u odnosu na drugu konferenciju. Zato ne bi trebalo da dozvolite da vas zavara tabela – koja se računa posebno za obe konferencije – naročito kada se međusobno susreću timovi iz različitih konferencija.

Kada se kladite na NBA ligu, morate obratiti pažnju i na povrede igrača ili odsustva iz bilo kog drugog razloga, pošto je to unapred poznato. Ovo je važno i kako biste iskoristili šansu da se opkladite na autsajdera, ali i kako biste pratili eventualne promene kvota iz tog razloga.

Evroliga je takođe sve neizvesnije takmičenje, iz razloga što je postalo zatvoreno, kao i u slučaju NBA-a. Tako se tu takmiči 18 timova manje-više sličnog kvliteta, pa tu treba tražiti bolje kvote, ali čak i oni timovi koji važe za autsajdere često dobijaju one sa najvećim zvezdama u timu, posebno ako se u jednačinu ubaci faktor navijača, u Evropi tako izražen, između ostalog i u Srbiji. Tako Crvena zvezda i Partizan, primera radi, dobijaju mnoge daleko platežno moćnije timove. Uz to, česte su serije pobeda i poraza u ovom takmičenju, kada se najčešće može povećavati i smanjivati kvota na tim, u zavisnosti od toga da li je u naletu ili gubi uzastopne utakmice. Ukoliko neko dobro prati košarku ili neki tim, može i da pokuša da odredi onaj duel kada bi npr. negativna serija mogla da bude prekinuta, na šta može ukazivati dobra i precizna utakmica u nekom drugom takmičenju.

Kada govorimo o ABA ligi, regionalnom takmičenju između klubova bivše Jugoslavije, najmanje je prostora za kalkulisanje ovakve vrste, makar u plejofu. Ono što treba imati u vidu jeste domaći teren nekih timova koji trenutno predstavljaju one čiji je primarni cilj borba za opstanak u ligi. Tako su kao “vrući” tereni i najteža gostovanja poznata ona protiv Borca u Čačku ili Zadra. U svakom slučaju treba pratiti sastave timova, koji se često mogu promeniti i usred sezone zbog različitih faktora, a samo jedan kvalitetan američki košarkaš može tim učiniti daleko jačim, ili slabijim ukoliko se desi da ode usred sezone jer neki klub ne može da odoli interesovanjima i bogatim ponudama, kao što je bilo ove sezone u slučaju Derona Rasela iz Mornara ili Trenta Frejžera u FMP-u.

Na kraju, ali ne i najmanje bitno, jeste postojanje i mogućnosti odigravanja na nerešen rezultat, odnosno “x”, iako se sama utakmica u ovom sportu mora rešiti u produžetku, mada su postojala takmičenja gde se eksperimentisalo sa dvomečima gde se gledala ukupna razlika. Ukoliko se opredelite za tipovanje na nerešen rezultat na košarkaškoj utakmici, računa se ishod na kraju regularnog dela, odnosno 40 minuta ako se radi o FIBA pravilima (evropske lige, Svetska i Evropska prvenstva) i univerzitetskoj NCAA ligi u Americi, gde se igraju dva poluvremena po 20 minuta, kao i na kraju 48 minuta u NBA ligi, jer tamo četvrtina traje dva minuta duže.

Mozzart Sport ponuda klađenja na košarku

Klađenje na ukupan broj koševa

Već godinama je u svetu klađenje jedna od najpopularnijih zanimacija igranje na poene, bilo igrača ili na celokupnoj utakmici. Tako možete povećati šansu za nešto veći dobitak, posebno ako na tiketu vežete nekoliko utakmica. Opcije su samo dve: “+” i “-“. Plus ćete odigrati ukoliko smatrate da postavljena granica (od strane bukmejkera kladionice) ukupnog broja poena na utakmici može biti premašena. Granice su najčešće izražene u vidu decimalnih brojeva, na primer, 183,5… Ukoliko odigrate u plusu, a bude postignuto 183 ili manje poena, tiket neće biti dobitan, a ukoliko bude 184 ili više poena, možete dobiti, naravno pod uslovom da ste bili uspešni i kod ostalih igrača koje ste tipovali na tiketu. Kod ovakvih opklada treba obratiti pažnju da li u nekom timu izostaje igrač sa izrazito ofanzivnim karakteristikama i dobar poenter, kao i na kom nivou su odbrane timova, odnosno koliko inače poena prima neki od timova. Varijacija ovakvog klađenja može postojati i za broj poena samo jednog od timova na utakmici.

Klađenje na pobednika

I u košarci, kao i u većini drugih sportova, možete se opkladiti na krajnjeg pobednika takmičenja, bila to liga ili određeno reprezentativno takmičenje. Kada je u pitanju reprezentativno takmičenje uvek se treba dobro obavestiti o sastavu timova, jer je veliki problem u košarci normalnost pojave da se odbije nastup za nacionalni tim na određenom takmičenju, čega nema u drugim sportovima, a tu su i brojne povrede usred preopterećenosti i zgusnutog kalendara takmičenja. Sve reprezentacije imaju i pripremne utakmice pre takmičenja, koje mogu često biti dobar reper.

U klupskim takmičenjima eventualno možete računati na napredak određenog mladog igrača u nekom timu, koji bi nenadano mogao da napravi razliku koja tim može odvesti do šampionske titule.

Igrači

Mogućnost koja verovatno najviše doprinosi popularnosti i velikoj učestalosti opklada na košarkaške utakmice. Naslov je najkoncizniji mogući jer sam dovoljno kazuje i bilo ko da je imalo upućen, znaće o čemu se radi. Princip je isti kao kod klađenja na ukupan broj poena na utakmici, s tim da se ponuda odnosi na poenterski učinak samo jednog igrača. Dakle, kladionica će odrediti granicu poena, a ukoliko to bude npr. 10,5 a da pritom igrač ubaci 10 poena, uspešnu opkladu će imati oni koji su na tiketu odigrali minus poene. U zavisnosti od kladionice zavisi obim opcija. U nekima ćete moći da igrate na sve igrače, dok će u drigim biti u ponudi samo određeni.

Treba napomenuti i to da nekada može doći do (neprijatnog) iznenađenja, da kada dobijete tiket bude kvota na određenog igrača nešto drugačija nego na listi, jer je promenjena iz nekog razloga.

Ono što je takođe važno da znate jeste da određena pravila mogu da se razlikuju od kladionice do kladionice. Neke će, u slučaju da dođe do produžetka, učinak igrača računati samo za regularni deo, dok će druge uzeti u obzir i učinak u dodatnih pet – ili pak više minuta – ukoliko je bilo više produžetaka. To može biti i prednost i mana. Ako ste u minus odigrali igrača koji je postigao manje poena od postavljene granice tokom prvih 40 minuta (ili 48 ako se radi o NBA ligi), a on potom prebaci granicu u produžetku, svakako ste izgubili ukoliko se obračunava i ovaj deo utakmice. Sa druge strane, tako možete dobiti i “drugu šansu” ako igrač nije dobacio do broja poena koji vam treba, ako ste ga igrali u plusu.

Klađenje na košarku

Ono što može biti zabuna kod igrača koji žele da se klade na igrače jeste takmičenje. Kod početnika, ali ne samo kod njih, može zbunjujuće delovati ogromna postavljena granica poena kod nekih NBA zvezda, ali razmislite – utakmica traje osam minuta duže, pritom su to igrači koji, ukoliko imaju dan, mogu biti praktično nezaustavljivi.

Naravno, kod ovakvih opklada je najbolje proveriti ko bi mogao da čuva u odbrani igrača koji je u punudi, što posebno može biti korisno ako se radi o vrhunskom poenteru čija je granica veoma visoka.

Varijacije ovakvih opklada su i brojevi asistencija, blokada i skokova igrača. Kod skokova je važno obratiti pažnju na protivničke centre i njihovu dominaciju u skoku i visini, dok kod asistencija može biti važna timska odbrana ekipe protiv koje igra tim u kom nastupa dati igrač koji je u ponudi.

Od pravila konkretne kladionice zavisiće i mogućnost da na istom tiketu kombinujete +/- tipove i ishode utakmica, o čemu se treba dobro raspitati, kako ne biste uzaludno pravili kalkulacije.

Klađenje uz hendikep

Klađenje na utakmice uz hendikep je takođe veoma popularno, a uz to što je zanimljivo onima koji vole ovaj sport, povećava i kvote. Ovakva forma opklada se ogleda u tom da kladionica određuje hendikep, koji će biti veći ili manje srazmerno razlici u kvalitetu timova. Ukoliko su oba tima sličnih kvaliteta i hendikep će biti minimalan. Hendikep se dodaje na broj poena timu koji nije favorit, a razlika tima koji je pobedio mora biti dovoljno visoka kako bi se premašio taj zbir.

Meridianbet kladionica ponuda klađenja na košarku

Ostale mogućnosti za klađenje na košarku

Pored navedenih opcija, tu su još neke na koje možete okušati sreću:

  • opklada za ishod prvog poluvremena
  • kombinacija ishoda utakmice i ukupnog broja poena
  • da li će na utakmici biti eirbola (promašaja bez dobacivanja do obruča)
  • četvrtina u kojoj će biti najviše postignutih poena

Još neke preporuke za klađenje na košarku

Među najvećim problemima kod klađenja generalno može biti ostrašćenost, odnosno opklada na tim za koji navijate, ili pak igranje na omiljenog košarkaša poene u plusu. U Srbiji se u ovu zamku lako može zapasti jer je košarka veoma popularna, a poznat je naboj naših ljudi kada je reč o navijanju.

Takođe nije pametno igrati na prefinjen sport kao što je košarka ukoliko ne pratite dešavanja i niste zainteresovani i inače, a razlozi su jasni iz svega gore navedenog, jer da biste bili uspešni važno je promisliti o mnogim faktorima i dobro izvagati.

Ono što je najuniverzalnije za svaku vrstu klađenja, ali i svaki drugi vid kocke, jeste neutaživa želja da se zaradi sve više, što može dovesti do većih ulaganja i rizika. S tim je povezana i neodoljivost u pokušajima da se povrati izgubljeno novim opkladama, pa se tako može upasti u negativan začaran krug. Nekada je dobro napraviti pauzu.

Pored toga što su gore navedene lige najpopularnije, ključ je i u tome da se o njima najviše zna. Ukoliko pratite pomno neko drugo košarkaško takmičenje, ili pak poznajete jezik zahvaljujući kome možete lakše doći do potrebnih informacija na zvaničnim sajtovima, nema razloga ustručavati se. Bogata ponuda u kladionicama je svakako tu.

Prednosti košarkaških opklada

Košarka je, kao najuspešniji i jedan od najpopularnijih sportova kod nas, neizbežno primamljiv i za klađenje, među svim generacijama. Ono što je ipak preporučljivo jeste da se ne srlja i da se dobro promisli o okolnostima utakmice o kojoj je reč. Posebna prednost, a istovremeno i privlačnost leži u velikim mogućnostima na koje možete da uložite, a košarkaškim ljubiteljima neke od njih posebno doprinose ugođaju tokom praćenja mečeva, što je slučaj kod tipovanja na poene igrača.

Scroll to Top