Klađenje na tenis

Tenis je sport koji je nekada imao etiketu ekskluzivnosti i uglavnom su se njime bavili igrači iz najrazvijenijih zemalja, kao i oni iz imućnijih porodica, koji su imali uslova da isprate veoma skupe potrebe kako bi neko bio teniser. To se međutim u 21. veku poprilično izmenilo, i nastavlja se vrtoglavom brzinom. Najbolji primer toga je tenis u našoj zemlji, koji je sredinom prve decenije ovog veka doživeo pravi bum, a Novak Đoković kasnije izrastao u najboljeg tenisera ikada. U međuvremenu su i druge zemlje koje nisu bile prepoznatljive po ovom segmentu dobile svoje predstavnike u samom teniskom vrhu, poput Grčke, Danske, Norveške, a kao posledica toga je i veliki pad kvaliteta u nekim zemljama koje su prepoznatljive po ovoj igri, kao što je u slučaju američkog muškog tenisa. Upravo u tome što je tenis iz statusa ekskluzivnog prešao na mondijalistički sport leže i daleko veće mogućnost za klađenje, koje je popularno i u našoj zemlji zbog velikih uspeha koje su ostvarili srpski teniseri. Uz to je priroda sporta takva da su mogućnosti za ulaganje novca višestruke.

Tipovanje na pobednika

Ovakav vid klađenja sastoji se iz dva nivoa, odnosno mogućnosti. Na mikronivou to je jednostavna opklada na pobedu igrača u određenom meču. To se postiže tipovanjem na “keca” ili “dvojku”, s tim da je u tenisu nemoguće igrati “x”, odnosno kladiti se na nerešen rezultat, pošto je to nemoguće, čak i u malobrojnim timskim takmičenjima u ovom sportu.

Pored pobednika u pojedinačnim mečevima, postoji i mogućnost klađenja na krajnjeg pobednika određenog turnira, kao što je to uostalom slučaj i sa takmičenjima u ekipnim sportovima. Razlika je samo u tome što se tenis igra neprestano tokom godine, pa tako postoji mnogo veći prostor za suptilniju analizu, i treba pratiti podrobnije dešavanja i brojne faktore koji mogu uticati na krajnji ishod turnira, o kojima ćemo nešto kasnije.

Klađenje na tenis

Opklade na pobednika setova

Pošto je u tenisu cilj osvojiti poen, ali ne nužno najviše tokom meča, jer su mečevi fragmentirani na setove i gemove, otvaraju se mogućnosti i klađenja na osvajača pojedinačnih setova. Tu se može povesti računa i o tome o kom setu se radi, jer nekim igračima možda treba više vremena da, kako se to u žargonu kaže, “uđu” u meč iliti da kasnije “upale motore”, dok sa druge strane ima onih koji su prepoznatljivi kao “gubitnici”, kojima se često dešava da povedu sa 1:0, ili čak sa 2:0 u slučaju da se igra na tri dobijena seta, a da potom izgube. Zato tu prednost imaju oni koji dobro poznaju ovaj sport, gde se ništa ne može zaključiti bacanjem pogleda na neku tabelu, kao što je u slučaju prvenstava u ekipnim sportovima. Može se desiti da igrač naprasno proigra jer shvati da nema više šta da izgubi i onda opusti ruku. Suprotno tome, slabijim igračima se može desiti da im se javi tzv. strah od pobede, odnosno da počnu da razmišljaju previše o tome kako su nadomak pobede nad boljim i afirmisanim teniserom, i da prerano počnu da slave, gde veliku ulogu igra i iskustvo.

Takođe je moguće tipovati i na to koliko će setova osvojiti neki igrač, a postoje igrači koji su poznati kao “maratonci” belog sporta i koji često igraju mečeve u pet setova na gren slemovima, odnosno u tri na slabijim turnirima, kada se igra na dva dobijena seta.

Klađenje na hendikep setova i gemova

Tenis je sport u kom su kvote na favorite možda i najmanje u poređenju sa ostalim sportovima, pa je zato važna mogućnost odigravanja uz hendikep, što je takođe popularno i u košarci, ali ovde pruža značajnije mogućnosti. Hendikep možete igrati na plus ili minus, a u krajnjem slučaju se odnosi na razliku kojom se dobijaju setovi, odnosno gemovi. Funkcioniše tako što se postavi određeni hendikep, koji se potom sabira sa ukupnim brojem gemova austasjeda, ili oduzima od ukupnog broja gemova favorita, i stavlja u odnos sa brojem osvojenih gemova drugog igrača ili igračice – bez sabiranja i oduzimanja sa hendikepom.

Kod ovakve vrste klađenja bi posebno moglo biti značajno obratiti pažnju na karakteristike igrača, pošto je daleko veća šansa da bude više gemova ukoliko međusobno igraju dva snažna servera, pa će biti teško doći do brejka, odnosno gema na tuđ servis. Ovakvi mečevi se najčešće rešavaju u tajbrejku, na koji takođe možete tipovati ponekad. Drugi segment koji može biti od velikog značaja je podloga na kojoj se igra, a to ćemo objasniti na prethodno navedenom primeru snažnih servera. Takvim igračima će se servis oduzeti daleko lakše na šljaci, koja je najsporija podloga, a najteže na travi koja je ubedljivo najbrža.

Novak Đoković, najbolji teniser sveta

+/- gemova i setova

Još jedan način da se dođe do boljih kvota u ovom sportu. Ovakav način klađenja je kod nas posebno popularan u slučaju košarke, kada se najčešće preferira klađenje na broj poena košarkaša na određenoj utakmici. U tenisu je to moguće učiniti za broj gemova ili setova.

Precedura je takva da kladionice određuju hendikep, a opklada se ogleda u tipovanju na veći ili manji broj setova/gemova. Ovde takođe treba obratiti pažnju na segmente koje smo već spominjali. Neki igrači mogu biti prepoznatljivi po tome da često igraju mečeve na mnogo setova i vremenski duge. Kada je reč o gemovima, tu bi takođe trebalo uzeti u obzir jačinu servisa jednog ili oba igrača, ali i podloga može biti važan faktor. Bitan može biti i mentalitet određenih autsajdera, koji često umeju da iznenade bolje tenisere i povedu, ali pokleknu na kraju i dozvole preokret. Međutim, ukoliko odigrate gemove u plusu na taj način možete biti dobitik.

Klađenje uživo tokom trajanja teniskih mečeva

Poseban doživljaj, ali i šansa za dobitak u tenisu leži u mogućnosti za klađenje uživo, koja je sada sveprisutna. Taj razlog je upravo u prirodi igre, gde se igra poen za poen, a tu se računa na uzbudljivost ove igre u kojoj često ume da dođe do velikih preokreta. Ukoliko ste dobar poznavalac tenisa, možete kod klađenja uživo znatno uvećati šanse za dobitak. Moguće je u toku mečeva opkladiti se na dobitnika tekućeg ili nekog od narednih setova, ili na krajnji ishod, kada kvote mogu biti znatno izmenjene u odnosu na one koje su postavljene pre mečeva. Tako će svakako poorasti kvota na igrača koji je izgubio prvi set, ali to može upravo biti onaj koji je poznat po preokretima, dok protivnik može biti neko ko stalno gubi “dobijene” mečeve. U tome leži šansa za finu zaradu.

Još jedan segment koji se može imati u vidu, u slučaju da pratite prenos teniskog meča, jeste povreda određenog igrača, odnosno (ne)mogućnost da, iako povređen, uspe da završi meč u kom je vodio. Po tome su poslenjih godina poznati Novak Đoković i Rafael Nadal, ali je slabija šansa da će u tome uspeti neki slabije rangirani teniser. Još jedan faktor na koji može poremetiti određenog tenisera i dati novu šansu onom koji gubi su prekidi zbog vremenskih prilika, jer se tenis ne igra po kiši.

Dejvis kup reprezentacija Srbije

Tenis kao ekipni sport

Dodatni sloj mogućnostima za kađenje pružaju i teniska ekipna takmičenja, koja su doduše retka. Najčešće su reprezentativna, Dejvis kup u slučaju tenisera, odnosno Bili Džin King kup kod teniserki, koji se nekada zvao Fed kup. Uz ta, postojao je do nedavno i ATP kup kao reprezentativno takmičenje u muškoj konkurenciji, umesto kog sada imamo mešovito ekipno reprezentativno takmičenje, gde timove čine i muškarci i žene. Pored reprezentativnih, tu su i neka druga ekipna takmičenja, a svakako je najpoznatiji Lejver kup koji se poslednjih godina igra i u kojem se nadmeću teniseri iz Evrope protiv onih iz ostatka sveta.

U ovim takmičenjima se tako može tipovati i na tim koji će osvojiti takmičenje, zatim na pobednika određenog duela između dva tima, kao i na pojedinačne mečeve koji se igraju u sklopu tog duela u singlu i dublu. Kada je reč o osvajačima ovih takmičenja i timskih pobednika u mečevima, jednostavno treba obratiti pažnju na to koji tim ima igrače koji su bolji i u trenutno boljoj formi, kao i da li podloga na kojoj se igra odgovara većini igrača iz date ekipe. Tu može biti i timski duh odlučujući faktor, pa ukoliko je u nekom timu teniser koji ima problematično ponašanje i može pokvariti atmosferu, takođe može biti od značaja kod odluke tipstera.

Muška i ženska konkurencija

Muški tenis je još uvek nešto popularniji u svetu klađenja, a to je kod nas posebno izraženo trenutno jer su teniseri daleko uspešniji od naših teniserki. To može uticati na eventualnu ponudu u kladionicama, ali glavna razlika je u onome na šta treba obratiti pažnju prilikom klađenja kada je reč o specifičnostima. U ženskoj konkurenciji dolazi do daleko više brejkova, pošto su servisi, a i sami udarci slabiji. I to nije sve, češći su i preokreti, jer su teniserke manje konstantne u igri od muških kolega.

Singl i dubl

Dubl konkurencija je sve manje popularna u odnosnu na pojedinačnu konkurenciju, kako vreme prolazi. Dobri singl igrači se sve ređe odlučuju na igranje u parovima, dok postoje specijalisti za dubl, kao i uigrani parovi koji zajedno nastupaju na svim turnirima. Jasno je da su oni uvek favoriti, ali to može biti mač sa dve oštrice kada se susretnu sa timom u kome se nalaze dobri singlaši, jer nikada ne možemo da budemo sigurni šta od njih možemo da očekujemo. Mnogo može zavisiti od motivacije, prijateljstva između igrača, ali kada je reč o samoj igri, možete obratiti pažnju na snagu servisa i kvalitet volej udaraca igrača. Takođe, u dublu je teže stići do brejka u odnosu na singl, jer jak servis uvek donosi mogućnost da drugi igrač lako poentira na mreži odmah nakon riterna, odnosno nakon vraćenog servisa.

Klađenje na tenis

Nivoi takmičenja

Najveću pažnju igračima u kladionici ovaj sport će privući tokom 4 najjača turnira – Gren slemova (Australijan open, Rolan Garos, Vimbldon i US Open), ali je ponuda u kladionicama toliko široka da možete uvek tipovati na sve mečeve i na nižim turnirima, bilo da je reč o singlu ili dublu. To je moguće čak i u slučaju čelendžer turnira, koji se i ne računaju u bilansu osvojenih trofeja u statistici ATP i WTA, krovnih organizacija muškog i ženskog tenisa, pošto su pod patronatom ITF-a, svetske teniske organizacije.

Na šta obratiti pažnju?

Već smo konstatovali važnost podloge na kojoj se igra, pošto će određeni igrači zbog svojih karakteristika na nekoj možda biti favoriti za osvajanje najvećih turnira, dok na drugima neće biti čudno ako ispadnu na početku. Kod nekih tenisera može čak postojati i antipatija prema određenim podlogama. Recimo, na Vimbldonu su najveće šanse da visoki igrači ili oni sa dobrim volej-udarcima dođu do završnice i naprave iznenađenje. Poslednjih godina se na londosnkom gren slemu često dešavalo da igrači ovakvog tipa iznenade one najbolje. Postoje sa druge strane i klasični šljakaši, koji neuporedivo bolje igraju na ovoj nego na drugim podlogama, kao da nisu isti igrači u pitanju. To su obično brži igrači i oni kojima treba više vremena za zamah reketom, a pritom nemaju dobar servis, čije prednosti se na zemljanoj podlozi značajno umanjuju.

Tradicija uvek može biti dobar pokazatelj za vas kada tipujete u određenom teniskom meču. Zato možete pogledati istoriju duela određena dva tenisera ili teniserke na zvaničnim sajtovima ATP i WTA. Nekada i kompleksi mogu imati uticaja, jer ukoliko se često gubi od istog protivnika, teniser može biti frustriran i da ga to dodatno omete u svakom narednom meču protiv istog rivala. Ova dva segmenta je dobro sagledati i u sadejstvu, jer na sajtu se može videti na kojim podlogama je igrač pobeđivao, a na kojima gubio od datog tenisera.

Tu je i faktor odmora i veće uigranosti, koji treba dobro odmeriti. Nekom igraču može prijati duži odmor, ali mu to istovremeno može napraviti i problem protiv zagrejanijeg igrača. Tako može doći do velikih iznenađenja na startu turnira u režiji autsajdera koji su prethodno morali da prođu kvalifikacije, pa imaju već nekoliko mečeva iza sebe na tim terenima.

Prednosti i mane klađenja na tenis

Zbog velike dinamičnosti tenisa kao sporta pruža se širok dijapazon mogućnosti za ulaganje opklade na tenisere, bilo da se radi o mečevima ili pobednicima turnira. Posebno do izražaja dolazi stalnost teniskog takmičenja kod klađenja uživo, ali može biti mač sa dve oštrice. Sa jedne strane možete iskoristiti svoje poznavanje tenisa i profitirati na znanju o ranijih mečevima tenisera i toga kako su se ponašali u određenoj situaciji na terenu. Sa druge, neophodno je redovno praćenje ovog sporta kako biste povećali šanse za dobitak. To posebno važi otud što se tenis igra gotovo neprestano tokom godine, i to uglavnom po nekoliko turnira odjednom, tokom kojih stalno dolazi do promene forme igrača, kao i njihovog napretka.

Scroll to Top