Klađenje na odbojku

Odbojka je jedan od najpopularnijih sportova u Srbiji, međutim daleko iza fudbala i košarke, a u poslednje skoro dve decenije i od tenisa, otkako je došlo do vrtoglavog uspona “belog sporta” kod nas i značajnih rezultata. Odbojka se uglavnom za popularnost bori sa rukometom i vaterpolom, figurativno rečeno, a to varira najčešće u zavisnosti od uspeha koje postiže srpska reprezentacija. Tako je ovaj sport, kada je reč o interesovanju bio verovatno na vrhuncu krajem prošlog i u prvoj deceniji ovog veka, kada su postignuti najveći uspesi i kada je Srbija postala velesila u odbojci, posle medalja na evropskim i svetskim prvenstvima, kao i Olimpijskim igrama, sa vrhuncem u Sidneju 2000. godine, što je dan-danas najveći uspeh srpske odbojke.

Od tada je i interesovanje za klađenje na odbojku poraslo dok traju velika reprezentativna takmičenja. Otkako je došlo do smene generacija naša muška odbojka ne beleži tako velike uspehe i nije u najužem krugu favorita na najvećim takmičenjima, ali su i pored toga osvajane medalje na Evropskim prvenstvima i u Svetskoj ligi (sada Liga nacija). Ipak, od 2006. godine i bronze na Svetskom prvenstvu predstavljamo značajan faktor i u ženskoj odbojci, gde smo na vrhuncu upravo sada, pošto su naše odbojkašice dvostruke uzastopne svetske šampionke, dok je srpska korektorka Tijana Bošković bez polemike najbolja igračica na svetu. Iz ovih razloga jasno je da su, kada je reč o klađenju na odbojku, ubedljivo najpopularnija reprezentativna takmičenja, posebno ona najveća, i posebno kada su naši nacionalni timovi u završnicama i bore se za medalje. U odnosu na fudbal i košarku, klupska takmičenja su na veoma niskom nivou popularnosti, bilo da se radi o domaćim ili inostranim klubovima. Tradicionalno je odbojka najpoularnija u Poljskoj i Italiji, a poslednjih godina i u Turskoj. U ovim zemljama najčešće i nastupaju najkvalitetniji odbojkaši i odbojkašice.

Klađenje na odbojku u mnogome zavisi od uspeha reprezentacija - Ženska odbojkaška reprezentacija, šampionke sveta

Razvoj odbojke

Koreni odbojkaškog sporta sežu do 19. veka, kada je silom prilika sport osmislio profesor fizičkog Vilijam Morgan. Svetska federacija FIVB je pokrenuta odmah nakon Drugog svetskog rata 1946. godine, kada je ovaj sport počeo polako da zaživljava sve više, a tokom istorije se igra dosta menjala, bilo da je reč o pravilima, bilo o načinu igre. Koliko do nedavno, devedesetih godina prošlog veka, u pomenutom periodu najjačeg procvata ovog sporta na naešm podneblju, sport je bio dosta drugačiji. Pre svega brojanje poena bilo je sasvim različito. Takođe se igralo na tri dobijena seta, ali se nisu igrali kao sada do 25 dobijenih poena, već do 15, ali ne “samo” 15, pošto su se tada mogli osvojiti samo na sopstveni servis, što nije lako, pa su utakmice bile znatno duže, iako se i danas često polemiše sa problemom dugog trajanja odbojkaških utakmica.

Drugačije su izgledale i postavke igrača na terenu, pošto tada nije postojala pozicija libera – igrača koji se prepoznaje po tome što nosi različit dres u odnosu na saigrače, a on ima prava samo da prima loptu, i naravno da se brani u polju dok traje poen. Libero se nalazi na terenu jedino na poenima kada se prima servis – dakle tokom onih kod kojih se pre samo nešto vie od 20 godina nije osvajao poen, već sticalo pravo na “promenu”, i dolazilo do servisa. U prvo vreme je u sastavu tima bio samo jedan libero, dok sad tim uglavnom čine dvojica koja se mogu smenjivati u zavisnosti od utakmice. I pojedina pravila koja se tiču same igre bila su drugaija. Tako prilikom servisa nije bilo dozvoljeno da lopta dokači mrežu, pošto je tada automatski dolazilo do promene, pa je druga ekipa dobijala šansu da dobije poen. Sada je to dozvoljeno, pa koliko god to uticalo na promenu smera lopte, poen se nastavlja, ukoliko lopta ne padne tik pored mreže i tako prevari igrače na prijemu, pre nego što je stignu, jer će tad odmah i izgubiti poen.

Verovatno su i sama pravila dovela do velikih promena u načinu igre, koja je sada daleko brža i mnogo više zavisi i od fizičkog aspekta i predispozicija nego što je to bio slučaj pre samo deceniju i po, a posebno u odnosu na ranije periode. Pored fizičkih predispozicija, na to utiču i sve savršeniji skauting i analize igre i protivnika, pa je i taktika često prefinjena i angažuje se veliki broj stručnjaka zaduženih za to. Na sve aspekte bi trebalo da obrate pažnju i kladioničari prilikom klađenja na odbojku, kako bi uvećali svoje šanse za dobitak. Naravno, uvek je zahvalnije poznavati dobro različite aspekte sporta na koji se kladite, a ukoliko to nije slučaj, ispratiti prethodne rezultate, tradiciju statistiku, koja je danas dostupna u velikoj meri. U svakom slučaju današnja odbojka za one koji vole ovaj sport predstavlja pravo uživanje, pošto je sport veoma dinamičan i gotovo na svakoj utakmici se dešavaju neverovatni poeni.

Odbojkaška pravila

Odbojka je sport u kome je suština da lopta padne na protivniko polje, odnosno da se ne dozvoli da se ta situacija desi na sopstvenoj polovini. Ukupno je po šest igrača na terenu sa obe strane mreže i to se ne menja bez obzira na žute i crvene kartone, koji mogu eventualno dovesti do gubika poena. Već smo naglasili da se u današnjoj odbojci libero nalazi na terenu kada njegova ekipa prima servis protivnika, dok se na onim poenima kada su njegovi saigrači na servisu menja sa srednjim blokerima koji su u postavi. Iz tog razloga su ranije, dok nije bilo libera, često srednji blokeri bili i tzv. pomoćni primači i morali više da obraćaju pažnju i na ovaj aspekt u igri. Postoji razlika kada je reč o visini mreže u muškoj (243 cm) i ženskoj konkurenciji (223 cm), dok je ona duga devet i po metara u oba slučaja. Servira se sa vrha polja, ali je sam teren zapravo širi, je ne postoji ograničenje kada je reč o prelasku igrača izvan polja i ono zapravo predstavlja deo u koji lopta ne sme da padne, ukoliko pre toga nije zakačila protivnički blok ili nekog drugog igrača u polju, pa tek onda završila van. Osim linije za servis, koje je i deo granice pomenutog polja – i koja se ne sme gaziti ili preći pri servisu – postoji i ona koja je na dužini od tri metra i predstavlja granicu zone odbrane i napada. U zavisnosti od rotacije – koja se odvija pri promeni servisa, odnosno posle svakog dobijenog poena tima čiji je igrač na servisu – neki igrači neće smeti da je pređu prilikom smeča, a najčešće su u takvoj situaciji korektori, čiji je zadatak pre svega upravo osvajanje poena iz napada.

U jednom napadu lopta se sme dotaći najviše tri puta od strane tima, osim ukoliko je prethodno dokačio blok, čiji dodir se ne računa. Jedan igrač može imati dva puta kontakt sa loptom, ali on ne sme biti uzastopan. U situaciji da imaju dva dodira u jednom napadu najčešće su primači servisa, koji pored primarnog zadatka odmah potom često i napadaju smečom.

Klađenje na odbojku

Način bodovanja

Odbojka se igra na tri dobijena seta, a svaki od njih do 25 dobijenih poena, izuzev ukoliko dođe do petog, koji je odlučujući u tom sličaju i igra se do 15 dobijenih poena, a često se naziva i tajbrejkom. Ukoliko je rezultat nerešen u završnici, igra se na razliku, i set dobija tim koji prvi dođe do dva poena prednosti. Primera radi, ukoliko je rezultat 24-24, tim može pobediti ukoliko dođe do naredna dva poena. Ovo je primarno znati i ukoliko želite da se kladite, jer je to nemoguće ako ne poznajete pravila igre. Posebno je to bitno u današnje vreme kada je već i ponuda za klađenje na odbojku razuđena i postoje različite mogućnostima, koje ćemo vam predstaviti dalje u tekstu.

Pozicije igrača

U odbojci se na terenu na jednoj polovini terena istovremeno nalazi šest igrača, ali postavu praktično čini sedmorica – odnosno sedam igračica ukoliko je reč o ženskoj konkurenciji – zbog pomenutih zamena libera i blokera koje se dešavaju neprestano. Ulogu libera smo već istakli, a na terenu su još i primačka dijagonala koju čine dvojica primača servisa, čiji je primarni zadatak da budu uspešni kada protivnik uputi početni udarac, kako bi mogao dobro da se organizuje napad, ali često i sami napadaju, pa je najbolji igrač na ovoj poziciji onaj koji je dobar u oba segmenta. Kao što smo već pomenuli, na terenu su i dva srednja blokera, ali ne uvek istovremeno. Blok je njihov glavni zadatak i način na koji osvajaju poene, ali do istih dolaze i napadom kroz sredinu, što su najčešće situacije kada je prijem idealan. U ženskoj konkurenciji se često koristi i napad korejom, kada blokerka odlazi iza tehničara i dobija loptu. U muškoj odbojci gotovo da nema ovog napada. Naravno, poene iz bloka mogu osvajati svi igrači kada se nađu u prvoj liniji, osim libera koji nikad nije u tom delu terena. Postavu čini još dijagonala tehničar – korektor. Tehničari po pravilu osvajaju najmanje poena jer im je primarna uloga da organizuju napad, odnosno dižu lopte svojim saigračima. Do poena mogu doći iz bloka, servisom, kuvanjem (prebacivanjem druge lopte nenadano u polje protivnika) i iznenađenjem u vidu smeča druge lopte. Dizači u današnjoj odbojci mnogo češće osvajaju poene jer su mnogi dobri serveri, a sve češća je i tendencija da to budu visoki igrači, što nekada nije išlo uz ovu poziciju toliko, tako da mogu lakše i da izblokiraju napade. Korektori su po pravilu najbolji napadači u ekipi i najčešće su najefikasniji, a njihov posao je upravo to i najteže lopte se uglavnom šalju njima, od strane dizača ili igrača koji prinudno obavlja taj posao jer prijem nije bio kvalitetan.

Klađenje na odbojku

Sa razvojem srpske, ali i svetske odbojke, preklopio se i razvoj igara na sreću i savremenih tehnologija, pa je samim tim i ponuda klađenja na odbojku daleko raznovrsnija i mogućnosti su velike ukoliko dobro poznajete ovaj sport i kvalitete pojedinih igrača i timova. Iz tog razloga je sve gore navedeno jako bitno i zapravo deo strategije za uspešno klađenje, jer je u biti klađenja na odbojku logično sam sport i nećete zavisiti niti od puke sreće, kao u slučaju nekih kazino igara, ali će to iziskivati od vas i određena znanja. U mnogim domaćim kladionicama naćićete različite ponude za klađenje na odbojku, a čini se da nije bilo daleko vreme kada ste mogli da igrate eventualno na pobedu nekog od timova.

Klađenje na odbojku - Sve počinje od prijema - reprezentativci Srbije primaju servis,

Klađenje na pobednika u odbojci

Kod klađenja na odbojku je moguće odigrati na pobedu jednog ili drugog tima, odnosno staviti na tiket keca (1) ili dvojku (2), pošto je nerešen ishod utakmica nemoguć, kao i u tenisu. U tome leži velika razlika u odnosu na fudbal pre svega, gde se može eventualno dosta zaraditi igranjem na nerešen rezultat, jer nema puno golova, a isto je i u hokeju na ledu. U košarci pak je najčešće u ponudi i X (nerešeno), kada se računa onaj rezultat kojim se završava regularni tok, ali su takve situacije retke. Međutim, samim tim je jako isplativo ukoliko se ostvari. U odbojci su kvote solidne i uglavnom su na nivou 1,85 i slabo variraju, pošto često ne pobeđuje favorit, osim ukoliko razlika u kvalitetu nije izuzetna, ali će tada i kvota biti jako slaba. U takvim slučajevima možete iskoristiti neku od ostalih mogućnosti za klađenje na odbojku. Među njima su tačan rezultat i broj poena, koje su veoma jednostavne.

Klađenje na broj poena (više/manje klađenje na odbojku)

Priroda odbojkaške igre dozvoljava i klađenje na ukupan broj poena, što je kod nas veoma popularno, primera radi u košarci. U kladionicama se najčešće može naići na ponudu ukupnog broja poena, a negde i na ukupan broj poena u okviru jednog seta. Za razliku od košarke, nema klađenja na broj poena ili blokova određenog igrača. Princip je takav da bukmejkeri određeđuju granicu ukupnog broja poena, a na vama je da pogodite da li će taj broj biti veći ili manji. Ova granica se menja srazmerno razlici u kvalitetu između timova.

Iz tog razloga je potrebno poznavati karakterisitke određenih ekipa, odnosno da li često igraju neizvesne setove i mečeve koji se završavaju tek nakon tajbrejka. Možete obratiti pažnju na snažne servere ili blokere zahvaljujući kojima se može napraviti serija poena i tako smanjiti ukupan broj.

Tačan rezultat

Kod klađenja na odbojku možete gađati i tačan rezultat, što zapravo nije toliko teško kao u slučaju fudbala, a posebno košarke. Razlog tome je činjenica da su u opticaju svega šest mogućnosti, odnosno svaka od ekipa može dobiti sa 3:0, 3:1 ili 3:2 u setovima. Na taj način su ovakve opklade identične teniskim u situacijama kada se meč igra na tri dobijena seta.

Klađenje na odbojku uz hendikep

Ne razlikuje se mnogo u odnosu na pogađanje tačnog rezultata, a jednostavnije je u odnosu na ostale sportove gde se postižu golovi, koševi ili slično. Takva je situacija iz istog razloga – jer se igra na maksimalno pet setova. Primera radi, ukoliko je hendikep -1, potrebno je da domaći tim ostvari pobedu veću od jednog seta razlike, dakle sa 3-1 ili 3-0. Nekada su u ponudi i hendikepi za pojedine setove i poene u njima, što je već dosta teže pogoditi jer se igra do 25 dobijenih poena, a potencijalno se može ići u nedogled ukoliko se igra na razliku. Princip svakako ostaje isti kao i kod klađenja uz hendikep samo na krajnji ishod meča. Ovde je bitno znati koja ekipa može biti u tsnaju da napravi iznenađenje i namuči jačeg protivnika, kao i u slučaju pogađanja tačnog rezultata.

Klađenje uživo na odbojku

Dinamiku u klađenju na odbojku posebno daje opcija klađenja uživo, pošto tada i same opklade moraju biti u skladu sa ovim sportom – dinamične i brze – što može odgovarati ljubiteljima adrenalina, ali svakako uzalud je sve ukoliko ne poznajete odbojkašku situaciju, odnosno znate kada je trenutak kada neki tim može osvojiti set ili preokrenuti meč. Često određena izmena ima toliki uticaj da može potpuno okrenuti situaciju na terenu, a na vama je da prepoznate koja bi to mogla biti.

Ukoliko poznajete odbojku – iskoristite šansu

Jasno je iz prethodno navedenog da su mogućnosti na zaradu preko klađenja na odbojkaške mečeve dosta raznovrsne i da, ukoliko ste već ljubitelj odbojke – a kladionica vam nije strana – nema razloga da se ne osmelite i okušate baš u klađenju na ovaj sport, pa čak i na mečeve klubova ukoliko se razumete toliko da znate koji su timovi snažni i poznajete mnoge igrače, odnosno možete pretpostaviti koja bi ekipa mogla da iznenadi, jer su u klupskoj odbojci iznenađenja još češća nego u reprezentativnoj, makar u ranijim fazama takmičenja.

Scroll to Top