Klađenje na golove iznad/ispod

Klađenje na golove je jedna od najzastupljenijih mogućnosti za klađenje, bilo u domaćim ili svetskim kladionicama, ali je posebno popularna među srpskim kladioničarima. Ovakva mogućnost ima i veoma dugu tradiciju, pošto je bila na raspolaganju gotovo od samih začetaka klađenja u Srbijiu u savremenoj formi.

Klađenje na golove se ogleda u pogađanju broja golova u nekoliko različitih formi opklada. najčešće kladionice postavljaju granicu u vidu brojeva sa srednjim decimala, a cilje je pogoditi da li će biti postignuto više ili manje golova od zadate granice. Najčešći slučaj je da granica bude 2,5. U takvim situacijama imaćete dobitni tiket ukoliko ste odigrali “iznad”, a postignuto je tri ili više pogodaka na utakmici, ili ukoliko ste igrali “ispod”, a postignuto je manje od tri gola, ili ih uopšte nije ni bilo.

Naravno, ovakve opklade nisu ograničene jedino na fudbal. Među najpopularnijim su u domaćim kladionicama kada je reč o košarkaškim utakmicama, gde je veoma zanimljivo pogađati broj poena na utakmici, a takođe je neizostavna mogućnost i u hokeju na ledu koji je veoma popularan za klađenje, pa tako možete pokušati da dođete do zarade i na ovaj način.

Moguće je, kada je reč o fudbalu, pogađati broj golova tokom čitavog regularnog dela utakmice, odnosno za interval od 90 minuta, zati broj golova u prvom poluvremenu, broj golova u drugom poluvremenu, ili broj golova samo jednog od timova. U košarci takođe možete pogađati broj poena na utakmici ili jednog od timova, ali je posebno popularno klađenje na broj poena košarkaša ponaosob.

Postoje različite forme opklada koje se mogu odigrati u domaćim kladionicama kad je reč o klađenju na golove, ali najčešća je u formi 3+, koja je ekvivalntna grnaici od 2,5 golova. Pored toga, moguće je igrati i na zaokružen broj golova, uz mogućnost da se meč završi nerešeno.

Klađenje na golove – definicija i cilj

Klađenje na golove je vrsta sportskog klađenja u kom je cilj pogoditi da li će biti pstignuto više ili manje Golova/poena u odnosu na granicu postavljenu od strane kladionice. Suština je da na utakmici (ili samo jedan od timova il itokom jednog poluvremena – u zavisnosti od opklade) bude postignuto više golova od zadate granice, ukoliko ste igrrali na tiketu “Iznad” (ili “više”, “Over”…), odnosno da bude postignuto manje ukoliko ste igrali “ispod” (odnsono “manje”,”under”… prihvatiće se svaka mogućnost i sve su to kladioničarksi sinonimi manje-više).

Klađenje na golove tokom regularnog toka utakmice

Klađenje na golove tokom regularnog dela utakmice podrazumeva period od 90 minuta, odnosno prvo i drugo poluvreme. Ukoliko je granica 2,5, a vi ste igrali “iznad”, a bude postignuto 3 ili više golova, tiket će vam biti dobitan, naravno ukoliko su i ostale utakmice dobitne, osim u slučaju singla. Naravno, ukoliko bude 2 ili manje pogodaka tokom 90 minuta, od strane obe ekipe koje igraju na terenu, ostvarićete dobitak ukoliko ste igrali “Ispod”.

Klađenje na golove iznad/ispod

Klađenje na golove u prvom poluvremenu

U ovom slučaju se klađenje na golove odnosi samo na golove postignute u prvom poluvremenu, od strane oba tima koji igraju jedan protiv drugog. Prosečna granica je 1,5 gola pošto se računa kraći period. Ukoliko igrate “Iznad”, dobitak ćete ostvariti u slučaju da bude psotignuto minimum dva gola, i o brnuto – ako na tiket stavite “ispod”, ostvarićete dobitak ukoliko bude postignut tek jedan goil ili ih ne bude uopšte.

Klađenje na golove u drugom poluvremenu

Isti je slučaj kao i u prethodnoj soluciji, samo se odnosi na golove postignute od strane obe ekipe tokom drugog poluvremena regularnog dela utakmice.

Klađenje na golove jednog tima

Klađenje na golove moguće je i na samo jedan od timova. Računaće se celokupna utakmica, ali će se uzeti u obzir samo zbir golova jednog od timova za koji se odlučite. Tako ukoliko je granica 1,5 gola, a taj tim na koji ste igrali “iznad” bude postigao 2 ili više golova, tiket će vam biti dobitan bez obzira na to da li je taj tim pobedio, izgubio ili je utakmica završena nerešenim rezultatom.

Saveti za klađenje na golove

Često su lige srednje jačine najpogodnije za klađenje na golove kada se igra opcija “iznad”, pošto se tamo postiže anjveći broj golova. Najbolji primer za to jesu holandska Eredivizija i belgijska liga. Takođe, za većinu derbija je karakteristično da često završavaju sa manjim brojem golova jer se igra tvrda utakmica, a lepota igre pada u drugi plan. Pritom često ni trenutna forma i stanje ekipa ne moraju ništa da znače u takvim utakmicama. Najbolji primer za to je svakako srpksi Večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana, koji je poslednjih nekoliko sezona retko kada efikasan, pa je možda šansa za eventualno odigravanje “ispod” opcije, ali bi sve to bilo na nesigurim nogama.

Ono što naravno prvo morate razmotriti jeste statistika, koja može oslikati i trenutno golgetersku formu timova, kao i to koliko generalno postižu golove na domaćem terenu , a koliko kada gostuju. Posebno treba pogledati poslednje utakmice ekipa, kao i međusobne okršaje iz konkretne sezone ili iz prošlosti. Tu dolazimo i do asppekta tradicije, koja često može imati veliku ulogu, posebno ukoliko su je svesni igrači na terenu.

Bitno je ispratiti i obaveštenja klubova, liga, kao i sportske vesti na portalima u vezi sa timovima kako biste bili upućeni ukoliko neki dobar strelac izostaje iz tima, što može imati veliki uticaj na vaš uspeh kod ovakvih opklada. Ono o čemu možete razmisliti, ali što ne mora nužno imati uticaja, jesu i vremenske prilike. Zimsko vreme dovodi do nekarakterističnih uslova za igru, uz snežne padavine, koje zantno mogu uticati na brzinu kretanja lopte, igrača, ali i na vidljivost. Ipak, ne mora nužno značiti da će biti manje golova, zavisno od toga kako će s ekoji tim i igrač snaći.

Budite proračunati

Pored pogleda na stitistiku, i sami se možete baviti proračunima i tako matematički svesti šansu da izgubite opkladu na minimum. Pošto je u pitanju klađenje na golove, možete jednostavno pronaći srednju vrednost efikasnosti oba tima. To ćete učiniti kada izračunate prosek posignutih golova na poslendnjih nekoliko utakmica domaćeg tima na domaćem terenu i gostujuće kada je igrao u gostima, kao i primeljene golove po istom principu. Potzom se najmanje i najveće vrednosti sabiraju, kada dobijate potencijalni i najverovatniji minimalni i maksimalni broj pogodaka na određenoim meču.

Klađenje na golove uživo

Ovo može biti posebna prednost kod opklada uživo, pošto se može zaraditi dosta ukoliko ne bude golova tokom veće gdela utakmice, ali mreže počnu da se tresu u završnici.

Zaključak

Ukoliko dobro obratite pažnju na sve iznad navedeno, klađenje na golove može, osim toga što je veoma zabavno, biti i profitabilno za vas.

Scroll to Top