Klađenje na trke pasa

Klađenje na trke pasa se nalazi među najpopularnijim kladioničarskim aktivnostima i već više godina je ustaljeno i kod domaćih kladionica, međutim novu dimenziju i mogućnosti oni koji preferraju ovakav tip opklada imaju u savremenim tehnološkim okolnostima. Savremeni kladioničarski kontekst sa razvijenom internet vezom i onlajn kladionicama dopušta igračima da od svoje kuće prate trke, analiziraju situaciju i klade se na svoje favorite. Njaveći broj kladionica u svojoj onlajn ponudi nudi i ovaj sport, koji je među najpopularnijim kada je reč o opkladama, bilo u Srbiji ili na svetskom nivou. Razlog velike popularnosti leži i u andrenalinskoj ulozi, pošto se sve odvija veoma brzo. Trke se završavaju brzo, iako ima različitih dužina staza, a i razmak je najčešće između trka veoma kratak – oko 15 minuta, tako da je potrebno donositi brze odluke, ali znati i kad je potrebno napraviti pauzu.

U takvim okolnostima je jasno da zabava i adrenalin prilikom klađenja na trke pasa može previše povući igrače, pa tako dolazi i do nesmotrenih i brzopletih odluka. Ipak, potrebno je uzeti u obzir nekoliko aspekata, koji klađenje na trke pasa čini daleko komplikovanijim nego što je i sam sport.

Pre svega treba da baratate specifičnim terminima koji važe u klađenju na trke pasa i koji su nešto drugačiji u odnosu na one na koje ste navikli, ukoliko se do sada niste susretali sa ovakvim sportom u kladionicama. Na taj način biste uštedeli vreme prilikom sporazumevanja dok uplaćujete i dobili ujedno više vremena za razmišljanje.

Kako biste se kladili neophodno je, kao i u ostalim sportovima, razumeti i osnovna pravila i različite forme trka, što je baza za razumevanje, na koju možete nadgraditi iskustvom suptilnije taktike i ući dublje u srž sporta. Uz to nije ni malo na odmet znati i neke osnovne taktike, koje ne možete poznavati ukoliko ste potpuno novi kada je reč o klađenju na trke pasa.

Istorija klađenja na trke pasa

Istorija trke pasa datira još u doba pre nove ere, odnosno vuče korene još iz antičke Grčke, dok je moderno doba sa profesionalnim trkama svoje početke imalo u Velikoj Britaniji u 18. veku. Psi su bili posebno odgajani za ove prilike kako bi dokazali svoje veštine i doneli prestiž vlasnicima, a logično je da se u takvim prilikama izrodilo i klađenje na trke pasa. Razlog za to leži u činjenici da su trke pasa bile široko popularne među svim slojevima tadašnjeg stanovništva, inače izrazito klasno podeljenog, kao što je u slučaju fudbala danas. Kasnije se sve više razvijalo i širilo geografski, pa je sada dostupno u brojnim kladionicama širom sveta i Srbije, ali već nekoliko godina je moguće kladiti se na trke pasa i od kuće, putem onlajn kladionica kojih ima puno registrovanih.

Najveći uspon dostignut je popularizacijom sporta u Americi, kada su trke počele da budu posebno sistematizovane i da se igra u novčane nagrade, što je dodatno privuklo i kladioničare, a što je u isto vreme bilo i povezano.

Treba naglasiti da se osim razvoja samog sporta i klađenja na trke pasa, s vremenom sve više obraćala pažnja i na etički aspekt, jer se radi o životinjama, koje bi morale da budu tretirane na pristojan način i da ne budu izložene nasilju bilo koje vrste, za šta su propisana pravila od strane krovne organizacije ovog sporta.

Klađenje na trke pasa

Vrste opklada kod klađenja na trke pasa

Iako izgleda poprilično jednostavno, mogućnosti prilikom klađenja na trke pasa su veoma kompleksne i dosta raznovrsne, a najsličnije su sa trkama konja, tako da ukoliko ste imali iskustva u klađenju na konjske trke, nećete imati problema – makar u ovom segmentu, što ne znači da nema drugih velikih specifičnosti koje razlikuju ove dve discipline, a koje ćemo izneti ispod u tekstu. U svakom slučaju, postoji šest osnovnih varijacija na koje možete uložiti opkladu kod klađenja na trke pasa.

Klađenje na pobednika trke pasa

Najjednostavniji vid klađenja na trke pasa jeste da tipujete na pobednika trke, međutim za razliku od nekih drugih sportova, za početnike je bolje da ne počinju sa ovakvim tipovima, jer iako su najjednostavniji, znatno smanjuju šanse za dobitak i najbolje je kladiti se na ovaj način ukoliko imate više novca, ali i iskustva.

Each Way klađenje na trke pasa

Each Way klađenje na trke pasa je među najpoželjnijima za opklade na pse koji nisu favorizovani, jer minimalizuje rizik. Odlikuje se tipovanjem da će određeni pas pobediti, ali nećete izgubiti i ukoliko završi samo među tri prvoplasirana.

Egzakta klađenja na trke pasa

Egzakta je najteži i najrizičniji tip prilikom klađenja na trke pasa. Tom prilikom pogađate koji će pas zauzeti prvo, a koji drugo mesto. Na taj način možete i zaraditi mnogo, jer su kvote svakako najveće, ali kako biste uspeli neophodno je da prethodno dobro proučite učesnike trke i same uslove, o čemu će više reči biti dalje u tekstu.

Obrnuta prognoza

Ovakav način klađenja na trke pasa je sličan prethodnom jer se takođe sastoji iz dva dela, s tim da, kako bi vaš tiket bio uspešan, nije potrebno da pogodite i na kom mestu će se naći dva psa na koja tipujete već da samo budu dva prvoplasirana. Na ovaj način već znatno povećavate šanse u odnosu na prethodno navedenu vrstu opklade, posebno kada imate dva favorita u jednoj trci, ali niste sigurni ko bi mogao da pobedi.

Trifekta klađenje na trke pasa

Ima sličnosti sa Each Way klađenjem na trke pasa, ali je daleko rizičnija, jer je potrebno da pogodite ne samo koja će tri psa biti na podijumu, već i na kom stepeniku istog, odnosno koji će konkretno zauzeti prvo, drugo, odnosno treće mesto.

Kombinovana trifekta – umanjite rizik

Postoji i druga varijacija trifekta klađenja na trke pasa, kada je potrebno samo pogoditi tri prvoplasirana psa, ali ne i raspored njihovog prolaska kroz cilj.

Vrste trka pasa

Trke pasa se odvijaju na stazi ovalnog oblika, koja uključuje četiri skretanja, a može se odvijati u dovranskim uslovima ili na otvorenom, kada i vremenske prilike mogu odigrati veoma važnu ulogu i uticati na krajnji ishod. Najčešća dužina – koja predstavlja standard u trkama pasa – je 400 metara, ali nije pravilo, a to je važno uzeti u obzir i staviti u odnos sa karakteristikama pasa koji učestvuju u trci.

Velika razlika će biti ukoliko je trka na koju se kladite sprint, u kom se trka odvija na ruti od samo 100 metara, a češće su kod ovakvih trka uspešniji mlađi psi, pa bi i kod klađenja na trke pasa trebalo obratiti pažnju na taj aspekt.

Trka se opet može i produžiti (Stayers) i da bude završena tek nakon šest krivina, a tom prilikom dodatnu prednost dobijaju oni psi koji su bolji prilikom skretanja, pošto je velika verovatnoća da će već tada zauzeti sebi odgovarajuće mesto u trci, u odnosu na startni blok.

Maraton u ovom sportu se podrazumeva za one trke koje uključuju osam krivina do cilja, a slično sa konjskim trkama, i kod pasa postoje trke sa preponama, koje se obično odvijaju na standardnoj dužini staze od 400 metara.

Klađenje na hendikep trke pasa

Pazite da se ne zbunite ovom prilikom. Ne radi se o vrsti klađenja sa hendikepom, o čemu možete na ovom sajtu pronaći detaljna objašnjenja i uputstva, već o još jednoj vrsti trke. Radi se o trci u kojoj učestvuju psi vidno različitih kvaliteta, pa je automatski izračunat hendikep za one koji se smatraju autsajderima, kako bi se prilikom klađenja na trku pasa poravnali sa favoritima, koji će morati da premaše i izračunati hendikep, a ne samo da budu bolji, kako bi bili pobednici i na kladionici, odnosno kako bi doneli dobitak onima koji su igrali na favorita uprkos hendikepu.

Klađenje na trke pasa

Bitne oznake prilikom klađenja na trke pasa

Kako biste se lakše kladili, ali i bili uspešniji kod klađenja na trke pasa, veoma je važno da poznajete određene karakteristike pasa-takmičara, odnosno rezultate koji se najčešće postižu u odnosu na njih, kao i neke od bitnih oznaka po kojima možete razlikovati staze i karakteristike takmičara.

Osnovne karakteristike pasa koji se trkaju možete prepoznati po oznakama koje nose, a to je bitno s obzirom na to da u jednoj vrsti trke ne učestvuju samo psi koji su specijalisti za istu, već i oni koji su bolji u nekoj drugoj disciplini.

Oznakom D biće označeni najbolji sprinteri; slovom A trkači; S će označavati one pse koji su najbolji u produženim trkama, a H pretežne preponaše.

Nije svejedno ni sa koje startne pozicije će krenuti pas, a koja će kom psu odgovarati zavisi od njegovih karakteristika.

Rails su pozicije koje imaju najkraću distancu, ali najoštrije krivine, pošto su to unutrašnje pozicije 1 i 2. Najveće brzine mogu se dostići na Middle, odnosno središnjim pozicijama 3 i 4. Psi će najdužu distancu imati ukoliko su im startna mesta sa tzv. Wide pozicija, odnosno 5 i 6. Međutim, njima će biti istovremeno i najlakše prilikom skretanja.

Treba imati u vidu da na sve ovo mogu uticati u mnogome uslovi trke, a u velikoj meri i vremenski uslovi, pa će tako prilikom trke po kiši prednost imati oni koji startuju sa Wide mesta, međutim ove pozicije nisu fiksirane tokom čitave trke i psi će nastojati da čim pre zauzmu mesto koje im je odgovarajuće.

Nije zanemarljiva ni starosna kategorija, štaviše. Pe svega zato što su i same trke podeljene po ovom kriterijumu, kao što je slučaj i u većini sportova. Psi koji su starosti do 24 meseca takmiče se u kategoriji štenaca.

Ovo može posebno zanimljivo biti za klađenje na trke pasa pošto se smatra da su psi starosti od 21 do 30 godina najuspešniji u sprint trkama. Kombinujući ovaj podatak sa podelom prema starosnim kategorijama, možete steći dobru prednost prilikom klađenja na trke pasa. Osim toga, najiskusniji psi, koji imaju 3-4 godine, najčešće su najuspešniji u maratonskim trkama.

Osnovne taktike u klađenju na trke pasa

Na osnovu svega prethodno navedenog, formiraćemo nekoliko konciznih i osnovnih saveta kojima se možete voditi prilikom klađenja na trke pasa.

  • Analizirati trčanje pasa i kvalitet u zavisnosti od pozicije sa koje startuju
  • Obratite pažnju prilikom oznaka, odnosno ocena pasa, kada je reč o njihovim specijalnostima. Neki dobri sprinteri se mogu trkati i na dužim deonicama, i obrnuto.
  • Raspitajte se o godištu i rasi pasa.
  • Proverite vremenske uslove koji vladaju prilikom trke
  • Raspitajte se o vremenskom razmaku između dve trke psa na kog biste želeli da se opkladite, zbog umora i forme.
Scroll to Top