Klađenje na ukupan broj koševa

Košarka je drugi najpopularniji sport na svetu pošto je globalno najrasprostranjeniji nakon fudbala, iako je još uvek daleko iza. U svakom slučaju, najuspešniji je sport kada je reč o našoj zemlji kroz istoriju, a tako je i do dana današnjeg, uz duže ili kraće krizne godine kada su rezultati reprezentacije u pitanju. Uz to su naši košarkaši najuspešniji i na individualnom planu u svim najvećim takmičenjima na svetu, na čelu sa Nikolom Jokićem, dvostrukim MVP-jem NBA lige, kao i najkorisnijeg igrača finalne serije kada je vodio Denver Nagetse do istorijske titule. Pored njega, Vasilije Micić je trostruki MVP u Evroligi, najjačem evropskom takmičenju, pa je jasno da se u zemlji košarke pomno prate ova takmičenja, zakoja su dostupne i raznovrsne opklade koje se obilato koriste. Pritom je upravo košarka među našim tipsterima najpogodnije tle za klađenje na ukupan broj koševa.

Ovakve opklade posebno privlačnim ljubiteljima ovog sporta čini dinamičnost i adrenalin koji mogu da izazovu brze promene rezultata. Tako vam se može činiti na početku utakmice da vam se ne piše dobro jer s epostiže malo koševa, a da se opotom igrači na parketu “raspucaju”, ali i obrnuto, da krene žestoko, a da onda dinamika utakmice padne i da ostanete bez nova sa kojim ste već razmišljali kako ćete ga upotrebiti. Stoje uz rame sa klađenjem na poene igrača, a možete igrati na broj poena oba ili samo jednog od timova na parketu.

Klađenje na ukupan broj koševa – cilj

Klađenje na ukupan broj koševa identično funkcioniše kao i klađenje na broj poena košarkaša, koje je ekstrapopularno na našem podneblju i možda čak i najzastupljenije kada se svi sportovi uzmu u obzir. Ipak, ni klađenje na ukupan broj koševa ne zaostaje. Cilj je pogoditi da li će oba tima koja se sastaju međusobno postići veći ili manji broj poena od postavljene granice od strane kladionice. To činite tako što na tiket stavljate oznaku za više ili manje, ili plus/minus, svejedno će biti jasno, pošto su to praktično kladioničarski sinonimi. Naravno, bukmejkeri će doro odmeriti mogući broj poena uzimajuči u obzir najrazličitije aspekte utakmice i karakteristike oba tima. na vama je da pokuate da ima pronađete rupu u znanju, ali svakako će uvek uticaj imati i sreća, jer zavisite od raspoloženja igrača na terenu, koji mogu promašivati ili pogađati.

Klađenje na ukupan broj koševa

Klađenje na ukupan broj koševa za različita takmičenja

Ono što je specifično kod košarke jeste da se pravila različita od takmičenja, toliko da čak ni trajanje utakmica nije identično, a upravo to nam je i najvažnije za temu koju razmatramo. U NBA ligi, najjačem takmičenju na svetu u kom su skoro svi najbolji košarkaši, utakmica traje 48 inuta, odnsono svaka četvrtina traje 12 minuta, dok u Evroligi, na reprezentativnim takmičenjima, ali i u NCAA univerzitetskoj američkoj ligi – takođe veoma popularnoj – po 40 minuta, s tom razlikom da se u NCAA ligi igraju dva poluvremena po 20 minuta, dok su u Evriliginim i FIBA takmičenjima utakmice podeljene na četiri dela već više od dvadeset godina. Čak i ovo takođe može iamti značaja, jer često neki od timov aimaju karakteristiku da najviše poena postižu u određenoj četvrtini.

Statistički igledano u NBA ligi se postiže oko 190 poena, ali sa rastućom tendencijom, pošto se igra za psolednjih desetak godina značajno promenila i gotovo svi igrači šutiraju i pogađaju trojke često, nezavisno od toga na kojoj poziciji igraju. Isti trend prati i Evroliga, ali manjom brzinom, i tu još uvek postoji primetnija podela pozicija i manje visokih igrača sa kvalitetnim šutem. Koledž košarka je u tom pogledu najkonzervatnivnija, koliko god apsurdno zvučalo jer se igra na istom podneblju kao i NBA, pa ti visoki igrači najmanje šutiraju iz daljine. Grubo gledano, u intervalu od 40 minuta, bilo o kom takmičenju da se radi, možete očekivati broj poena koji se kreće između 120 i 160, a na vama je dalje da, uzimajući u obzir specifičnost timova, njihovih igrača ali i orijentaciju trenera, odredite samo da li smatrate da će na utakmici biti postignuto više ili manje poena od zadate granice.

Ono što je ipak prednost klađenja na ukupan broj koševa, bili samo jednog od timova ili oba zbirno, jeste da je i stručnjacima u kladionicama teže da predvide potencijalni broj i precizno odrede granice kao kada je slučaj sa granicom igrača pojedinačno. Tako lakše možete uočiti odstupanja iskoristiti jaz između ponude i očekivanja koje vi smatrate realnim.

Klađenje na ukupan broj koševa

Saveti za klađenje na ukupan broj koševa

Statistika je veoma važna ali može i da zavara u ovom slučaju. Ukoliko gledate prosek sa nekoliko poslednjih utamkmica, može biti značajno iskrivljen odstupanjem u samo nekom duelu u kome je postignuto nekarakteristično veliki ili mali broj poena za određeni tim. Bolja taktika u ovom slučaju je da se potrudite malo više i zakopate dublje sipod samog proseka, pa odmerite na koliko zapravo utakmica je pređena granica koja je sada aktuelna za određeni meč tog tima. isto potom uučinite i za drugi tim koji igra utakmicu, pa nađite zlatnu sredinu.

Nakon toga proverite najsvežije informacije o tim ekipama, pre svega kako biste utvrdili da li i koji igrači neće igrati konkretnu utakmicu, što može imati velikog uticaja na klađenje na ukupan broj koševa, posebno ako se radi o izrazitim strelcima, ali i odličnim odbrambenim košarkašima, koji mogu neutralisati one koji daju najviše koševa. Ovakve informacije su vam za utakmice NBA ligie uvek dostupne na vreme, posebno u eri onlajn klađenja kada ćete tiket u bilo koje doba moći da sastavite od kuće. Pored toga uvek imajte na umu i da li je došlo do promene trenera, kojie su česta pojava u današnjoj košarci. Tako određeni tim naprasno može postati efikasniji usled “šok terapije” i želje za dokazivanjem novom treneru, ali i zbog same postavke tim od strane nekog stručnjaka, koji više polaže na napad i brzu igru.

Međusobni skor ekipa takođe uzmite u obzir, odnosno broj poena koji su postizani na prethodnim utakmicama istih timova, ali budite oprezni, jer sastav tima može biti potpuno drugačiji čak i u malim vremenskim razmacima danas, a trenerske filozofije čine timove sasvim drugačijima.

Ono što se može razlikovati u zavisnosti od kladionice jesu i postavljene granice, pa biste pre nego što odlučite mogli da ispitate na kojim mestima, odnosno sajtovima ukoliko je reč o onlajn klađenju, postoje najbolje granice – uglavnom će igračima odgovarati da budu što niže – i kvote. Često vam sama promena kladionice može jednostavno razrešiti dilemu da li da odigrate ovakvu opkladu na neku utakmicu, jer će zadata granic biti dovoljno manja kako biste bil isigurniji u svoju odluku.

Razmotrite i mogući pad forme, odnosno pokušajte da uočite pravila na osnovu serija timova sa nanizanim utakmicama na velik broj poena, kada potom slede manje efikasne, a takođe obratite pažnju i na šuterske forme važnih igrača u ovom segmentu, jer na kraju od njih zavisi ukupan broj poena, iako opklada nije za konkretnog košarkaša.

Ne dajte se zavarati visokim granicama za NBA utakmice ukoliko ste navikli na klađenje na ukupan broj koševa na evropskim utakmicama. Imajte na umu da je utakmica u NBA ligi čak osam minuta duža! Uz to sau tamo i kvalitetniji košarkaši i sistem sa više šutiranja.

Zaključak

Klađenje na ukupan broj koševa može biti veoma primamljivo i zanimljivo zbog dinamičnosti usled brzih promena učestalosti postignutih poena, posebno u našoj zemlji gde je ovaj sport veoma popularan. Generalno je trend klađenja na poene veoma zastupljen i među najpopularnijima poslednjih godina, a pre svega je to slučaj upravo kod klađenja na košarku. Ipak, trudite se da ne upadate u zamku i ne srljate usled zabave, već se potrudite da sprovedete i analizu kako biste mogli i da budete u novčanom plusu uz to.

Scroll to Top