Sistemi za klađenje koje svi igraju

Jasno je da poznavanjem sporta možete doći do novca sastavljanjem kladioničarskog tiketa ukoliko tome pristupite dovoljno razumno i analitički. Međutim, klađenje je i dalje polje kockanja, pa iako ne zavisi u potpunosti od sreće, nekada upravo to može biti presudno da vam dobitak izmakne. Zato je neophodno poznavati i neke dodatne mogućnosti, kao što su Sistemi za klađenje. Oni se ogledaju pre svega u mogućnosti za ostavljanje prostora za grešku, odnosno pružaju šansu za dobitak iako nisu sve utakmice na tiketu prošle onako kako ste tipovali. Na taj način možete odigrati i tiket sa više utakmica, ali ostaviti rezervu, ili pak tipovati i na neki meč za koji niste sigurni da može proći, ali verujete da se to može desiti i dobre su kvote za takav ishod.

U ovom tekstu ćemo vam pružiti uvid u neke od osnovnih varijacija i mogućnosti koje pružaju domaće kladionice za upotrebu sistema klađenja, kao i kada biste mogli da posegnete za nekom od tih taktika.

Skraćeni sistem za klađenje

Skraćeni sistem za klađenje se odlikuje odabirom između nekoliko mogućih relacija. Možete odabrati da je uslov za dobitak 5 pogodaka od 7 parova koliko se nalaze na tiketu, ili pak staviti više utakmica ukoliko jurite veće kvote i označiti sistem tipa 8/12. Ovakav sistem uključuje nekoliko podsistema.

Obični skraćeni sistemi

Ovaj sistem se obračunava pomoću ukupnog broja potencijalnih kombinacija na predmetnom tiketu. Deljenjem uloga sa ovim brojem dobićete prosečan ulog za jednu kombinaciju. Zatim od množenja tog broja sa (jednakim prosečnim) kvotama svih uspešnih tipova dobijate iznos dobitka. Naravno ukoliko biste, gledajući nasumično odabran primer iznad, imali 6 pogodaka, i sam iznos dobitka bi bio veći. Naravno, ukoliko bi vam prošlo 4 ili manje parova na tiketu značilo bi da ste pali. Sa druge strane, ukoliko bi vam prošlo svih sedam parova dobitak bi vam takođe bio manji nego da ste takav tiket odigrali bez sistema, odnosno da ste gađali sve pogotke, bez mogućnosti za ublažavanje rizika.

Sistemi za klađenje sa jednim dozvoljenim promašajem

Odnosi se na one tikete na kojima možete promašiti jedan par da biste dobili neki dobitak. Primera radi, to može biti sistem 3/4, 5/6, 7/8… Preporučljivo je da u ovakvim situacijama igrate parove sa najmanjim kvotama – do 1,60, ali se ne isplati ukoliko niste spremni da novčano rizikujete sa većim ulogom.

Sistemi za klađenje sa dva dozvoljena promašaja

U ovim slučajevima možete ostvariti dobitak i u slučaju da vam dva para odigrana na tiketu nisu prošla uspešno. Međutim, kako bi dobitak u tom slučaju bio iole značajniji, potrebno je ciljati kvote vrednosti između 1,70 i 2,00.

Sistemi za klađenje sa dozvoljena tri promašaja

O ovako postavljenom sistemu za klađenje čak postoji solucija da ostavite mogućnost za manje pogodaka nego promašenih parova, što bi se desilo u slučaju sistema 2/5. Dobitak naravno neće biti veliki u tom slučaju, pa se kao optimalna granica preporučuju kvote u razmeri od 1,80 do 2,10. Često se ovaj sistem za klađenje upotrebljava za tipovnje na neku od varijacija opklada za broj golova, bilo da je to minimalni broj golova na nekoj utakmici , ili pogađanje u grancama od najmanjeg mogućeg do najvećeg mogućeg broja postignutih golova.

Sistemi klađenja sa dozvoljena četiri promašaja

Znatno vam povećava šanse i možete sebi dozvoliti luksuz da ne ostanete bez novca i sa četiri promašena para, što posebno povećava šansu ako je reč o malom broju parova na tiketu, kao npr 2/6 ili 3/7. Međutim, u ovim slučajevima je potrebno gađati visoke kvote, koje idu preko 2,50, a možete vezati i više parova kako bi se kvota uvećala.

Sistemi za klađenje sa dodatnim fiksevima

U odnosu na prethodni sistem za klađenje razlikuje se po tome što igrači pokušavaju da uvećaju kvotu stavljanjem na tiket i parova za koje nemamo pravo na promašaj – popularne fikseve. Kod ovakvih sistema za klađenje je preporučljivo da tipovi koji se igraju kao fiks budu oni sa nižim kvotama, kako bi se rizik minimalizovao, a kvota se svakako može značajno uvećati.

Prednost klađenja sa fiksevima

Za razliku od drugih sistema, ubacivanje fikseva na tiket i uvećavanje kvote koje posledično sledi omogućava vam da ne uvećavate značajno novčana sredstva koja ulažete, tako da kada se sve svede rizik je zapravo i manji.

Složeni/puni sistemi za klađenje

Sama reč ukazuje na to da se sastoji iz više delova i ne navodi na pogrešan zaključak. Složeni sistemi se mogu sastojati od dve grupe parova na istom tiketu. Na primer za prvih pet utakmica možete staviti sistem 4/5 a na drugih pet sistem 3/5. Pritom, na sve to možete takođe ubaciti i fiks utakmice, koje moraju da prođu kako bi vaš tiket bio dobitan, bez obzira na sve.

Sistemi za klađenje

Fibonači sistem za klađenje

Ovaj sistem za klađenje je naziv dobio po italijanskom srednjevekovnom matematičaru Leonardu Fibonačiju, koji je glorifikovao hindu-arapski sistem brojeva, a najpoznatiji je po čuvenom Fibonačijevom nizu, na kom se bazira ovaj sistem za klađenje i po kom je dobio i naziv. Niz brojeva iz ovog sistema se uvećava tako što je svaki naredni broj zbir prethodna dva broja.

Primenom ovakvog sistema u klađenju značajno se smanjuje rizik ali i mogućnost za veće dobitke, iz jednostavnog razloga što nije značajno uvećavanje uloga.

Martingejl sistem za klađenje

Martingejl je još jedan sistem za klađenje koji je nastao iz matematičkog sistema, ali je mnogo prepoznatljiviji postao kao kockarska taktika nego u izvornom značenju. S tim da prevazilazi taktiku za sportsko klađenje i praktično je još više prepoznatljiv u nekim kartaškim kazino igrama i može vas asocirati na njih. Ovakav sistem za klađenje je poprilično rizičan i bazira se na dupliranju uloga posle svakog promašaja. Primenljiv je isključivo na kvote čija je vrednost 2 ili više.

Ovakve taktike mogu biti uspešne, ali i mač sa dve oštrice, jer se ipak radi o kockanju a ne o matematičkom sistemu sa nepromenljivim pravilima. Martingejl je stategija koja je u kockarskim aktivnostima više odlika imućnijih, koji mogu dugo da igraju bez prezanja od potpunog “bankrotiranja”. Razlog tome leži u činjenici da se dobitak može skriti tek posle nekoliko dupliranja uloga, ali može se nikada i ne doći do istog i izgubiti sve pre nego što uspete da čak i povratite ono što ste izgubili.

Sistemi za klađenje na fudbal su veoma razuđeni i uključuju veliki broj mogućih kombinacija

Uočite slabost kladionice – Value Bet

Drugi naziv za Value Bet sistem za klađenje jeste vrednosni sistem, a odlikuje ga uočavanje jaza između postavljene kvote i realnih šansi, odnosno potencijalne realne kvote. Na taj način vi se praktično oslanjate na uočavanje anomalija kladionica prilikom obračunavanja kvota. Može se veoma isplatiti, ali će početnici teško moći da se oslone na tako nešto, iako postoje i sajtovi koji se bave time, a neki čak i za novac, pa je na vama da procenite da li biste na kraju profitirali i koliko vam je to sigurno.

Ipak, ukoliko ste pasionirani ljubitelj nekog sporta možete i sami primetiti da je neka kvota postavljena drugačije nego što bi možda bilo realno i iskoristiti to, ili pak doći do toga dugim i konstantnim praćenjem kvota po kladionicama i paralelnim analizama rezultata i sličnih parametara. Međutim, oprez!

Kladionice su veliki igrači i verovatno će se desiti da uoče sistem koji koristite prilikom klađenja ukoliko to radite previše učestalo, pa mogu izmeniti svoju grešku, ili vas čak i ograničiti ukoliko im sa drugih strana takva postavka donosi prihode. Ipak se radi o velikom novcu. Jedan od načina da nasamarite kladionicu jeste i pronalaženje “ortaka” koji bi na istom mestu formalno igrao tiket umesto vas.

Među sistemima za klađenje kod košarke je najpreporučljiviji sistem makazica

Makazice sistem za klađenje – sistem za košarkaške ljubitelje

Ovaj sistem se odnosi na uočavanje razlike između granica koje postavljaju dve različite kladionice i primenljive pre svega za više/manje opklade, koje su kod nas veoma popularne, pre svega zbog igranja na postignut broj poena košarkaša na jednoj utakmici. Upravo bi zato na ovaj sistem za klađenje trebalo da obrate pažnju pasionirani ljubitelji košarkaških takmičenja koji svoj užitak vole da uvećaju i pogađanjem broja poena košarkaša.

Makazice sistem za klađenje ima za cilj da pronađe onu granicu – bilo da se radi o poenima tima ili nekog igrača- kad se može odigrati dobitan tiket na oba mesta, a da se pritom rizik za potpuni gubitak novca svede na minimum. Najbolji način za to je uočiti granicu čija razlika u broju poena je što veća, a ukoliko pritom ta granica nije ni naročito visoka – tim bolje. Ovakve opklade najčešće variraju jer učinak igrača može zavisiti od mnogih faktora i od toga na šta će se osloniti bukmejkeri. Ukoliko bi na Svetskom prvenstvu Alekseju Pokuševskom bila postavljena granica 9,5 nasuprot granici od 6,5 u drugoj kladionici, isplati se odigrati u plusu na obe, jer su velike šanse da vam ovaj tip prođe makar na jednom tiketu.

Scroll to Top