Klađenje na hokej

Hokej na ledu je jedan od najdinamičnijih ekipnih sportova, gde se stanje na terenu i rezultat mogu veoma brzo izmeniti. Jedan je od najpopularnijih sportova u Severnoj Americi, ali kod nas nije naročito praćen. Međutim, predstavlja jedan od sportova koji su najzahvalniji za klađenje i na kojima se može najlakše i najviše zaraditi. To je moguće ukoliko prethodno dobro istražite ponudu i mogućnosti koje vam se pružaju za ulaganje opklade na hokej na ledu. Prednost je i ta što su u savremenom kontekstu dostupni i mnogi televizijski prenosi, što američke profesionalne lige (NHL), što najjačih evropskih takmičenja. Uz to internet je široko dotupan pa se utakmice i putem određenih striming servisa mogu pratiti preko računara ili mobilnog telefona.

Najpopularnija takmičenja u hokeju na ledu

Klađenje je danas razvijeno u velikoj meri, pa je i ponuda na hokej raznovrsna, s tim da su mogućnosti za ulaganje najveće kod najpopularnijih takmičenja, kao što je slučaj i u ostalim sportovima.

Ono što je igračima gotovo svakodnevno na raspolaganju tokom najvećeg dela godine jeste američka profesionalna liga – NHL, koja se – kao što je i običaj u Americi – igra na svakodnevnom nivou. Sastoji se od istočne i zapadne konferencije, a u završnom delu se prvih osam timova iz obe konferencije takmiče za trofej koji ima popularni naziv “Stenli kup”.

Evropski pandan je Kontinentalna liga u kojoj se takmiče timovi Istočne Evrope, a u njoj igra 28 timova. Iza NHL-a je po popularnosti što se automatski odražava i na ponudu klađenja. Što se tiče nacionalnih takmičenja, najpopularnija je švedska liga, a u Americi je tradicionalno popularno i NCAA takmičenje između univerzitetskih timova, koje je u eri globalizacije rasporstranjeno i popularizovano širom sveta.

Pored ligaških klupskih takmičenja, postoje i Svetska prvenstva na kojima se takmiče najjače reprezentacije i gde se okuplja najveći broj najboljih igrača sveta, a hokej na ledu privlači mnogo pažnje i na zimskim Olimpijskim igrama. Ova takmičenja mogu biti najzanimljivija i privući veliki broj zainteresovanih, čemu će odgovarati i ponude kladionica. U američkoj reprezentaciji, poput košarke, kvalitet tima često zavisi od odziva najboljih igrača, na šta treba obratiti pažnju prilikom opklada.

Klađenje na hokej

Mogućnosti za klađenje na hokej

U kladionicama ćete naići na raznovrsne mogućnosti za klađenje na hokej, a neke su specifične baš za ovaj sport i ukoliko ih dobro proučite možete isplanirati potencijalno dobitni tiket.

Pobednik takmičenja

Odnosi se na prognoziranje šampiona određenog takmičenja, ili pak dela takmičenja. U NHL-u možete se kalditi na pobednika određene konferencije, ili pak grupe na Svetskom prvenstvu. Za pasionirane kladioničare kod ovakvih opklada problem može biti nedostatak strpljenja.

Pobeda na utakmici

Opklada koja je naizgled najjednostvanija i postoji u svim sportovima, ali kod klađenja na hokej treba obratiti pažnju na određene specifičnosti, kako ne bi došlo do zabune i kako se ne biste razočarali kad pomislite da ste dobili novac, a da to nije slučaj, ili pak još gore – da smatrate da vam tiket nije prošao, a da ste došli do zarade.

U hokeju, za razliku od ostalih sportova, postoji mogućnost da se uloži oklada na pobednika do kraja regularnog dela utakmica, kao i na krajnjeg i konačnog pobednika. Ovo u praksi znači da ukoliko ste se opkladili da će neki tim pobediti do kraja regularnog dela, a dođe do pobede tek nakon produžetaka ili penala, nećete dobiti novac. Ovo treba u startu znati kako ne bi zbunilo početnike. Uz to, moguće je igrati na pobednika bilo u regularnom delu ili nakon produžetka, tj. zlatnog gola, odnosno penala ukoliko ga ne bude.

“Puck line” klađenje

Specifična karakteristika klađenja na hokej je “puck line” klađenje. Odlikuje ga pogađanje razlike kojom će dobiti favorizovani tim, ili pak “underdog”. Pritom, na favorizovani tim se oduzima, a na “underdog” dodaje indeks, odnosno računaju se sa plusom i minusom.

Klađenje na hokej

Tačan rezultat

Za one najhrabrije postoji i mogućnost igranja na tačan rezultat, ali je jasno da je kod ovakvih opklada faktor sreće veoma bitan i da se ne može svesti na pristojan minimum. I kod ovakvih opklada je važno naglasiti da li važi do kraja regularnog dela ili nakon produžetaka, što važi i u slučaju igranja na nerešen ishod.

Plus/minus opklade

I u hokeju postoje +/-, odnosno više/manje opklade, a suštinski se tiču ukupnog broja postignutih golova na jednoj utakmici. Opklada se sastoji u pogađanju da li će pasti više ili manje golova od postavljene granice, kaja je uvek decimalni broj. U hokeju, poput fudbala, nema mnogo golova, pa su granice najčešće 5,5 ili 6,5 golova. Ovakve vrste opklada mogu biti zanimljive našoj sportskoj publici koja je ljubitelj ovakvog klađenja u košarci, koje je možda i najpopulanrije.

Grand Salami

Ovakve opklade su još jedna specifičnost hokejaškog beting sveta. Ogledaju se u pogađanju tačnog broja golova tokom jednog celog dana, u sklopu određenog takmičenja. Ovde su granice ćesto veoma visoke, prelaze broj od 100 golova, a zavise i od broja utakmica koje su na programu tog dana. Kod ovakvih opklada je važno obratiti pažnje na nastupe izrazitih strelaca, timova koji postižu najveći broj golova, ili odsustva bitnih igrača, što je u američkim takmičenjima uglavnom unapred poznato.

Klađenje na hokej

Važne stavke kod klađenja na hokej

Hokej nema noročitu popularnost u našoj zemlji, čak je i u opadanju što u poslednjih nekoliko godina, što u ovom veku u odnosu na raniji period. Ipak, dobra prilika za zaradu kod klađenja na ovaj sport otvara velike mogućnosti, koje se mogu iskoristiti uz dobru analizu i istraživanje.

Pre svega je bitno razumeti ulogu golmana u ovom sportu. Često može doći, usled nekoliko uzastopnih utakmica, do odsustva čuvara mreže neke ekipe, kako bi se odmorio, što može uticati značajno, što na pobednika što na ukupan broj golova na utakmici.

“Power play” je još jedan važan aspekt u hokeju na ledu i može uticati na tok utakmice. To će zavisiti od uspešnosti timova u ovakvim situacijama, koje predstavljaju igru sa igračem manje ili više na terenu. Zato je bitno raspitati se o tome koja ekipa može da iskoristi dobro igrača više, ili da se odbrani u situacijama kad je brojčano inferiornija na terenu.

Favorit u hokeju je veoma bitan! U ovom sportu su pobede favorita češće u poređenju sa bilo kojim drugim sportom.

Kod igranja na ukupan broj golova važno je obratiti pažnju na učinak timova u poslednjih nekoliko utakmica i u sezoni, ali je važan i način na koji to radite. Prosek može zavarati i odvesti vas na pogrešan put, zato je važno pogledati broj golova nekog tima na poslednjih nekoliko utakmica i videti koliko konkretan prosek predstavlja realno stanje.

Domaći teren nije bauk! Svi smo navikli u Srbiji na značaj domaćeg terena, posebno zbog navijača po kojima su naši najveći klubovi široko prepoznatljivi. Međutim, u hokeju je teren izolovan tako da se ovaj faktor minimalizuje. Znamo da atmosfera na NBA utakmicama nije uporediva sa onim u domaćim halama na evroligaškim utakmicama, ali čak i ukoliko bismo zamislili da imamao tako uspešne hokejaške timove, ne bi imali vetar u leđa kao košarkaši, ili fudbaleri na stadionima.

Zaključak

Jasno je da priroda hokejaške igre jeste pogodna za klađenje, ali to neće vredeti ništa dok se dobro ne uputitie u pravila i specifičnosti sporta, a zatim i raspitate o timovima i takmičenjima na koje biste se kladili. Mogućnost za zaradu jeste dobra, ali ukoliko niste već upućeni u ovaj sport, a takvih je ipak malo u Srbiji, nemojte srljati, već odvojite vreme za analizu.

Scroll to Top