Klađenje plus/minus gemova i setova

Tenis pruža široke mogućnosti kladioničarima pošto im daje ponudu gotovo neprestano tokom čitave godine. Ćak i kada usledi veoma kratka pauza kada je reč o najvećim turnirima, čelendžeri se igraju neprestano, pa na taj način ljubitelji ovog sporta mogu okušati sreću, ispitati svoje znanje i pokušati da zarade novac gotovo svakodnevno. Pored velikog broja mečeva, koji se igraju na raznoraznim turnirima, većim ili manjim, u dublu ili snglu, tu su i raznovrsne mogućnosti u ponudama kladionica, a na vama je da odaberete onu koju smatrate najpogodnijom za neke mečeve, ili koja će vam pak biti najzanimljivija u nekom trenutku. Među mogućnsotima koje se nude redovno je i klađenje plus/minus gemova i setova, koje pruža mnoge mogućnosti koje se mogu iskoristiti ukoliko vam ne odgovaraju kvote na pobedu jednog ili drugog tenisera, a tako možete i uvećati šasne za dobitak ukoliko smatrate da će neki meč biti neizvestan i niste sigurni na kog tenisera ili teniserku biste se kladili kada je reč o pobedi, ali ste ubeđeni zato da će se igrati duže, sa više gemova i da će doći do odlučujućeg seta.

Široke mogućnosti za klađenje plus/minus gemova i setova su veoma važne i na našem tržišti, jer je tenis već skoro dvadeset godina u vrhu popularnosti, od pojave Jelene Janković, Ane Ivanović i Novaka Đokovića, koji je i dan danas u najvećoj meri održava, ali ju je svakako obezbedio i na neki duži period nakon kraja njegove karijere. Na globalnom nivou je takođe popularnost tenisa umnogome porasla sa razvijanjem najvećeg rivalstva u istoriji između “velike trojke” koju su , pored Novaka, činili još i Rafael Nada i Rodžer Federer. Upravo su njihovi mečevi najbolje svedočenje o značaju mogućnosti za klađenje plus/minus gemova i setova u tenisu, pošto smo svedočili nekim neverovatnim mečevima između njih. Kada smo je već spomenulu, i Jelena Janković je nekada bila prepoznatljiva po dugim mečevima sa velikim brojem gemova i često na tri seta, a svakako da i danas postoje igrači i igračice koji su vični tome. Pa zašto to ne pokušati iskoristiti to?

Klađenje plus/minus gemova

Klađenje plus/minus gemova i setova funkcioniše preko određene granice, koju postavljaju kladionice. To daleko teže funkcioniše kada se kladite na broj gemova na meču, pošto ih broj potencijalnih ishoda može biti raznolik. Međutim, u tom slučaju su veće i kvote, a uz dobru analizu i razumevanje aktuelnih dešavanja u ovom sportu možete ostvariti zaradu. Pritom je važno da budete stalno u toku, iz razloga stalnosti koji smo već pomenuli, pošto se tenis igra neprestano i forma igrača se može promeniti više puta tokom godine, a posebno kada se u obzir uzmu duži intervali.

Uzećemo primer maksimalnog broja gemova po setu bez tajbrejkova, dakle situaciju kada jedan igrač slavi pobedu od dva seta, a oba dobije rezultatom 7:5, što će reći da je na meču odigrano ukupno 24 gema. Ukoliko granica određene kladionice bude postavljena na 23,5 – a vi ste odigrali plus za brojgemova,vaš tiket biće dobitan, kao što bi bio i da se odigralo više od 24 gemova. Zapravo u ovom slučaju je potrebno da bude odigrano najmanje 24 gema kako bi opklade na plus gemova bile uspešne.

Takođe se je dostupno i klađenje na plus/minsu gemova u sklopu jednog seta. Ukolio granica za prvi set nekog meča bude postavljena na 9,5 gemova, svaka opklada na plus gemova biće dobitna ukoliko bude najmanje deset gemova u tom setu. Dakle, to bi značilo da će neko od tenisera – u ovim opkladama manje bitno koji – dobti set rezultatom 6:4, a ukoliko bude 7:5 ili 7:6 takođe ćete biti uspešni u ovom slučaju.

Ako uzmemo isti primer, odnosno istu granicu, a opredelite se za igranje na minus gemova u jednom setu, ostvarićete dobitak (makar za taj meč – ukoliko ne bude drugih na kojima ćete biti manje uspešni) ako bude najviše devet gemova u predmetnom setu. To bi, u praksi, značilo da će bilo koji od dva tenisera ili dve teniserke, odnosno bilo koji od dva para ukoliko je reč o dubl meču, morao da dobije set rezultatom 6:3; 6:2; 6:1 ili 6:0.

Samim ograničavanjem opklade na broj gemova samo u jednom setu možete značajno uštedeti na trudu koji ćete posvetiti analizi, kao i na razmišljanju, jer klađenje na plus/minus gemova automatski zahteva na neki način da se pogodiu i broj setova. Zato ćete imati i daleko lakšu opciju klađenja na plus/minus kada je reč jedino o setovima na meču, kojih ne može biti mnogo.

Klađenje plus/minus gemova i setova

Klađenje plus/minus setova

Specifičnost tenisa jeste da je kod klađenja na plus/minus gemova i setova mogućnost višestruka. Pored klađenja na broj gemova na čitavom meču i samo u sklopu jednog seta, dostupno je i klađenje na plus/minus setova, koje je daleko jednostavnije za pogađanja i značajno manje rizično. To je otuda što uglavno postoje samo dve mogućnosti – da meč bude završen u dva ili tri seta – odnosno sve se svede na 50% mogućnosti za dobitnu opkladu, odnosno ostvarivanje dobitka ukoliko su vam i ostali parovi na tiketu uspešni, ili ako je reč o singlu. Tako je procentualna mogućnost ista onoj kada se kladite na pobednika meča, pošto u tenisu ne postoji mogućnost da meč bude završen nerešenim rezultatom. Ipak, suštinski bi mogla da bude mnogo veća i lakša za pogađanje uz ostvarivanje boljih kvota, posebno jer su koeficijenti na pobednika meča kada postoji izraziti favorit jako male u tenisu, a uz to ne postoji domaći i gostujući teniser, jer se igra po turnirskom sistemu, pa je čak nemoguće osloniti se ni na taj argument. Takva prednost dolazi otuda štto ne morate pogoditi krajnjeg pobednika, već samo da li će pobeda biti ostvarena rezultatom 2:0 ili 2:1 u setovima. Uz tek blagu analizu možete znatno uvećati šanse za ostvarivanjem dobitka na ovom tržištu klađenja.

Granica je kod ovakvih opklada postavljena uvek na 2,5 seta i nemoguće je da se razlikuje među kladionicama, što takođe svedoči o jednostavnosti ove opcije za klađenje. Veoma je jednostavno: ukoliko bilo koji od tenisera – odnsono teniserki ili parova ako je reč o dublu – pobedi bez izgubljenog seta, odnosno sa 2:0, a odigrali ste minus gemova, tiket će vam biti dobitan. Ukoliko bilo koji igrač/par pobedi tek osvojivši treći, odlučujići set, u ovom slučaju nećete imati dobitan tiket, što bi se desilo u slučaju da ste igrali plus gemova.

Naravno, postoji izuzetak kada je reč o mečevima na tri dobijena seta, gde se potencijalne mogućnosti za krajnji ishod uvećavaju, ali neznatno. Tada je moguće da bude odigrano maksimalno pet setova, odnosno da meč bude završen pobedom sa 3:0, 3:1 ili 3:2, za jedno ili drugog tenisera ili teniserku, što u slučaju plus/minus opklada nije važno. Šanse vam ostaju velike, dok će se kvote povećati. U slučaju takvih mečeva granica broja setova biće na 3,5 a an vama je da pogodite da li će biti odigrano više ili manje setova na meču. Tada će vam tiket biti uspešan ukoliko ste igrali plus, a meč završen rezultatom 3:1 ili 3:2, odnosno ako ste se kladili na minus setova a neko od tenisera pobedio maksimalnim rezultatom sa 3:0 u setovima. Imajte ipak na umu da su ovakvi mečevi u današnjem tenisu veoma retku i igraju se još samo u muškom singlu na gren slem turnirima i u finalu Olimpijskih igara, takođe samo u konkurenciji muškog singla. Kada je reč o dublu, do pre nekoliko godine se još samo na Vimbldonu igralo na tri dobijena seta, ali to više nije slučaj.

Meridianbet Klađenje na plus/minus gemova i setova

Klađenje na ukupan broj setova – šansa za veći dobitak

Slično kao klađenje na plus/minus gemova i setova jeste i pogađanje tačnog broja setova i gemova. Ovo je takođe veoma zanimljivo i dodatno će uvećati kvotu, a u sličaju klađenja na broj setova rizik neće biti mnogo uvećan i zapravo se neće mnog razlikovati u odnosu na plus/minus setova. Tu su takođe moguće samo dve mogućnost najčešće, a maksimalno tri u slučaju da se igra na pet dobijenih setova – kada se mečevi mogu završiti sa 3:0; 3:1 i 3:2 u setovima. U ovom slučaju takođe vam neće bito koji od tenisera je odneo pobedu.

Daleko više se komplikuje u odnosu na klađenje plus/minus gemova i setova kada je reč o pogađanju tačnog broja gemova na meču, pa i u sklopu samo jednog seta, jer su mogućnost dosta velike, ali i za to možete značajno uvećati svoje šasne ukoliko sledite naša uputstva.

Još jedna opklada koja je u bliskoj vezi sa klađenjem na plus/minus gemova i setova jeste i ona koja se tiče tajbrejka. Tako možete pogađati da li će u meču ili nekom setu biti igran tajbrejk, odnosno da li će se na taj način rešiti osvajač nekog seta. U takvom slučaju opklada bi zapravo bila identična klađenju na 13 gemova u setu, kao i klađenju na plus gemova.

Šta kada se desi predaja meča?

Uvek je dilema kod kladioničara šta se desi ukoliko dođe do predaje meča u tenisu, za koju god opkladu, slično kao u slučaju košarke kada je reč o produžetku, posebno za klađenje plus/minus. Uvek se treba raspitati kod svake kladionice zasebno, ali će u tenisu uglavnom slučaj biti da se računa kvota 1.00. Međutim, ukoliko ste igrali plus, a do kraja meča je bilo jasno da bi bio ostvaren dovoljan broj gemova da meč nije bio predat, svakako će vam opklada biti uspešna. Demonstriraćemo na primeru klađenja na broj gemova u jednom setu. Ukoliko ste s ekladili na plus gemova uz granicu 9,5, a u trenutku predaje bilo je 4:4, jasno je da bi, kako bi se set rešio, morala odigrati bar još dva gema, i da biste sigurno bili uspešni.

Mozzartbet klađenje na plus/minus gemova i setova

Saveti za klađenje plus/minus gemova i setova

Pre svega obratite pažnju na igrače sa snažnim servisima, posebno na brzim podlogama, prevashodno na travi. U tom slučaju su velike šanse da se svi setovi završe u tajbrejku, pa vam se tako otvara mogućnost za uspešno klađenje plus/minus gemova i setova, pre svega na gemove. Istovremeno isto možete odigrati i za kompletan meč i za određeni set, a naravno i pokušati da gađate tačan broj gemova. U ovom slučaju vam ipak savet nije toliko od koristi za klađenje na broj setova na meču, jer je teško predvideti ko će od snažnih servera osvojiti set, pa samim tim i koliko će ih biti. Takođe ovaj savet je u nešto manjoj meri primenjiv kod tenisrki, jer servis ima nešto manju ulogu, ali svakako ga možete uzeti u obzir.

Kad je reč o klađenju na broj setova, mogli biste da obratite pažnju na tradiciju i pogledate koji su igrači često igrali mečeve koji odlaze u odlučujući set, bilo da je to treći ili peti set, ukoliko se igra na tri dobijena. Nezavisno od same statistike, obratite pažnju na karakteristike igrača, posebno ukoliko pratite ovaj sport. Čak i ako je samo jedan od tenisera poznat kao borac na terenu, koji retko kada odistaje, možete računati na mogućnost da će igrati meč sa maksimalnim brojem setova. Upravo je uove velika prednost kad je u pitanju klađenje plus/minus gemova i setova u odnosu na pobednika meča u tenisu, jer je izvesnije da će ovakav tip tenisera igrati najveći broj setova nego da li će pobediti ili izgubiti, bilo da je bolje ili lošije plasiran u odnosu na protivnika.

Srazmerno više gemova se može igrati u mečevi na tri dobijena seta, posebno ukoliko se oduže, jer je teško održati fokus i fizički nivo na visokom nivou tokom meča. U poslednje vreme sve češće ovakvi mečevi idu u peti set, posebno se razlika povećava na betonski podloigama, koje su sve sporije. najbolji primer je ovogodišnji Australijan open, na kom je oboren rekord po broju mečeva u pet setova u prvom kolu, a nije ih manjkalo ni u daljem toku turnira.

Kada se radi o najvećim majstorima, kao što je Novak Đoković, uvek uzmite u obzir taktiku klađenja na minus gemova, a naravno i setova. Za to je najbolji primer takođe ovogodišnji Australijan open, kada je u osmini finala savladao Adrijana Manarina sa 3:0, prepustivši mu samo tri gema u čitavom meču, sva tri u poslednjem setu.

I kad je u pitanju klađenje na plus/minus gemova i setova važno je obratiti pažnju i na faktore koji se tiču samih kladionica. Granice broja gemova koje zadaju mogu se razlikovati, pa upravo nekada to može biti faktor razrešenja vaše dileme da li da se kladite na plus ili minus gemova u nekom meču. Pokušahjte da uočite i tendendiju nižih granica u nekoj kladionici, koja bi bila pogodna za ovakve opklade, pošto je ipak većini privlačnije da igra plus, ne samo kad je reč o gemovima u tenisu, jer je lakše psihološki. Tada se možete registrovati na sajtu te kladionice ukoliko već nemate svoj nalog i početi klađenje plus/minus gemova i setova iz svog doma.

Prednosti klađenja plus/minus tenisa u odnosu na košarku

Klađenje plus/minus – odnosno više/manje, kako se takođe naziva – najpopularniji je vid klađenja u košarci, ali zapravo tenis pruža jednostavnije mogućnosti. Razlog za to leži u činjenici da se obračinavaju krupniji entiteti poput setova i gemova, koje čine poeni, dok se u košarci broje upravo poeni, pa mogu presuditi sitnice. Pritom, broj poena uopšte ne mora imati veliki uticaj. Može biti nesrazmeran broju gemova ukoliko je određeni gem veoma dug i odigra se mnogo poena u njemu. To ipak neće uticati ma vaše klađenje plus/minu gemova i setova. Isto tako ni u slučaju da ste se kladili na broj setova neće biti toliko bitan broj gemova u svakom od njih. Ukoliko prvi set bude osvojen sa 6:0, a onda usledi preokret i drugi igrač osvoji naredna dva u tajbrejku – a igrali ste plus setova – u svakom slučaju ostvarujete dobitak. Isto tako se može desiti i da ni u jednom setu ne bude preko 8 osvojenih gemova (6:2), ali je važan samo broj setova u takvoj prilici.

Zaključak

Potencijal klađenja na tenis na domaćem tržištu možda nije iscrpljen kao u slučaju fudbala i košarke, iako pruža zanimljive mogućnosti, a među njima je svakako i klađenje na plus/minus gemova i setova. Na taj način možete upravo izbeći dileme u koje upadate prilikom izbora mečeva za klađenje na pobednika, pošto su za ovakve opklade pogodniji upravo mečevi koji nisu privlačni za klađenje na pobednika meča, bilo zbog neizvesnosti ishoda ili malih kvota.

Scroll to Top