Klađenje na konjske trke

Konjske trke su jedan od najdugovečnijih sportova koji postoje, pošto potiče još iz srednjeg veka. Predstavlja drugi najpopularniji sport u Engleskoj, i smatra se kraljevskim sportom, ali je u poslednje vreme doživeo veliku popularnost širom sveta najviše zahvaljujući – klađenju. Bez “zanimacije” u vidu opklade na svog favorita u trci, trke konja praktično gube čar među publikom. Sport naravno nije izgledao uvek isto, a sa formom samih konjskih trka napredovalo je i klađenje na konjske trke, koje je postojalo gotovo od samih početaka. Današnji oblik trke konja su dobile u 17. veku, u kolevci ovog sporta Engleskoj. Od tada se krenulo i sa klađenjem kakvo danas poznajemo, koje je naravno bilo daleko jednostavnije i tada se mogla uložiti opklada na pobedničkog konja. Konjske trke se smatraju i kraljevskim sportom, što ne čudi s obzirom na to da se popularnost raširila iz zemlje sa velikom monarhističkom tradicijom. Specifičnost ovog sporta je upravo povezanost sa kladionicama, pa otuda popularnost i u Srbiji, gde je dosta veliko interesovanje za trke konja, iako izvan sveta klađenja gotovo da ne postoji.

Klađenje na konjske trke

Na šta obratiti pažnju prilikom klađenja na trke konja?

Ovakav način klađenja lako može privući i one koji nemaju iskustva sa klađenjem ili susretanjem sa ovim sportom. Razlog tome može biti i jednostavnost sporta, ali imajte na umu da to može biti samo privid. Jeste da su mogućnosti klađenja takve da može delovati da je lako doći do dobitka i da su šanse velike, ali ćete teže biti u plusu ukoliko se vodite pukom srećom. U svakom slučaju, to je pogrešno jer se radi o sportu čiji su deo ljudi i životinje, a ne o igrama sa kuglicama i brojevima.

Iz ovoga vam je već jasno da se, kao i kod klađenja na druge – možda vama daleko bliže sportove – prvo morate obavestiti o brojnim faktorima. O tome se upravo zbog popularnosti sporta možete raspitati na brojnim sajtovima, što onih sa zvaničnih takmičenja ovog sporta, što kladioničarskih. Treba obratiti pažnju na brojne statističke pokazatelje kako biste povećali šanse da postanete dobitnik.

Forma takmičara

Glavni pokazatelj je svakako forma, a dodatnu kompleksnost u odnosu na ostale sportove čini činjenica da je važna forma džokeja i konja. To ćete postići sagledavanjem nekoliko poslednjih rezultata koji su postignuti. Tako možete uočiti da je neko od takmičara ko nije među favoritima imao zapažene rezultate, koji su možda u uzlaznoj putanji i mogu biti još bolji.

Kvalitet

Ipak, uzalud je forma ukoliko nema kvaliteta. Treba se obavestiti o sposobnostima konja i jahača, koliko su uspešni i na kakvim stazama i u kakvim uslovima se najbolje snalaze. Uzalud je kvalitetan jahač ukoliko konj nije dobre klase.

Godište

Još jedan važan faktor su i godine. Konj može imati iza sebe brojne uspehe, ali da se nalazi već u poznim godinama. Na vama je da procenite u zavisnosti od ostalih faktora kako biste se kladili. Ukoliko je na njega dobra kvota, eventualno možete odigrati na drugog, ili ukoliko je podignuta zbog godina, možete se raspitati o ostalim uslovima koji bi mu mogli odgovarati.

Staza

Ne odgovaraju svi uslovi jednako svim konjima i jahačima. Pre klađenja treba uzeti u obzir i kontekst dužine staze, vrstu podloge, pa čak i vremenske uslove. U odnosu na ove faktore može biti korisno raspitati se i o stilovima trčanja konja.

Konkurencija

Na najvećim turnirima je najveća i konkurencija pošto učestvuje mnogo kvalitetnih jahača i konja. Tu možete sagledati šansu za opkladu na nekog od austsajdera, za šta kvota može biti jako visoka. Istovremeno ćete brže doći do potrebnih informacija na osnovu kojih donosite odluku o ulogu, jer su bolje ispraćene od strane javnosti. Pritom će i kvote na bolje takmičare biti veće i ujednačenije. Ispod ćemo navesti i neke od najpopularnijih trka.

Klađenje na konjske trke

Mogućnosti za klađenje na konjske trke

Sa razvojem sporta sve više su se usložnjavale i mogućnosti za klađenje na konjske trke. Tako sada postoji najširi dijapazon mogućnosti, koje je pritom moguće i kombinovati. Od samih početaka su postojale mogućnosti klađenja na pobednika trke. Sada je međutim moguće znatno povećati šanse za dobitak, tako što ćete na određenog konja igrati na plasman u prva tri ili četiri koja će proći kroz cilj. Zanimljivosti i novim mogućnostima dodatno doprinosi i opcija za duel-klađenja, koje se ogleda u polaganju opklade na to da će određeni konja biti uspešniji u trci u odnosu na nekog drugog konkretnog takmičara.

Za najhrabrije je tu mogućnost i da pokušaju da pogode kompletan raspored prolaska kroz cilj svih konja. Na ovo su naravno kvote daleko najveće, ali ujedno i sa manjim šansama. Zato je za ovakve pokušaje neophodno dobro poznavanje različitih konteksta koji su gorenavedeni, kao i veliko strpljenje – kako biste se dobro raspitali i stavili u odnos sve moguće činjenice putem kojih biste mogućnost da pogrešite sveli na minimum.

Poput ostalih sportova, i kod trka konja možete tipovati na krajnjeg pobednika turnira, što će se obračunati sabiranjem svih osvojenih bodova.

Šta kada se konj povuče sa trke?

Ukoliko ste uložili na konja koji se iz bilo kog razloga povukao sa trke pre njenog početka, dobićete svoj ulog nazad. Ovakvi konji će biti obeleženi oznakom “scratches”.

Posebne strategije za klađenje na trke konja

Pored poznavanja prethodnih događaja iz ovog sporta i karakteristika staza i takmičara, kao i osnovnih mogućnosti koje se mogu kombinovati kod klađenja, dodatno vam mogu koristiti neke od etabliranih strategija za klađenje na konjske trke.

  1. Holandski sistem – postavljanje progresivnih opklada na više konja, kako sebi povećavate šasne za dobitak, ukoliko neki od njih bude pobednički.
  2. Quadro klađenje – pogađanje prva četiri konja koja prođu kroz cilj, tačnim redosledom
  3. Quartet – slična je kao i prethodna strategija, s tim da postoje veće šanse za dobitak jer nije bitan redosled kojim prva četiri konja proiđu kroz cilj.
  4. Each way – opklada da će se isti konj plasirati i pobediti u trci
  5. Odds against – ovakve opklade su one koje se ulože na konje koji imaju manje od 50% šansi za pobedu. Ukoliko ipak pobedi, onaj ko je uložio opkladu može dobiti onu svotu svog uloga kada se pomnoži sa suprotnim kvotama.
  6. Odds on – Suprotan slučaj od prethodnog. Odnosi se na ulog na onog konja koji ima više od 50% šansi da trijumfuje u trci. Tada se na početni dodaje ulog pomnožen s kvotom.
Klađenje na konjske trke

Najpopularniji turniri

Već smo pomenuli značaj najvažnijih turnira u ovom sportu i za kladioničare, koji mogu “uloviti” najbolje kvote na istim. Posebno obratite pažnju na:

  • The Champion Hurdle” – Završna trka popularnog festivala “Cheltenham” koja se odigrava na stazi “Cheltenham Racecourse”.
  • Cheltenham – the Gold Cup” – nalazi se među najprestižnijim trkama u Velikoj britaniji, gde je ovo jedan od najpopularnijih sportova. Završna je trka istoimenog festivala.
  • The Grand National” – Održava se u Liverpulu, na popularnoj stazi “Aintree”. Verovatno je i najpopularnija zbog svoje atraktivnosti kojoj doprinose brojne prepreke na stazi.
  • The Kentucky Derby” – Takmičenje koje se održava u SAD i ima tradiciju dugu skoro vek i po, pošto se održava od 1875. godine u Lujvilu, a odigrava se u sklopu istoimenog festivala.

Uživo klađenje na konjske trke

Nove tehnologije su kao i u svemu donele novi doživljaj kada je u pitanju klađenje. Poseban doprinos je na polju dinamike klađenja, pošto sada uz posedovanje pametnog telefona, ili laptopa možete putem interneta u svakom trenutku postaviti opkladu dok traje nadmetanje, odnosno kladiti se uživo. Ovo posebno može doprineti kvalitetu klađenja na konjske trke, pa je to samo nadogradnja savremenog doba za tradiciju konjskih trka kao kladioničarskog sporta. Za ovo je pritom potrebna velika spretnost jer se trke odvijaju veoma brzo, ali morate pripaziti i da ne srljate previše i da vas adrenalin ne povuče. Uvek je dobro prvo se raspitati o potrebnim karakteristikama trke.

Scroll to Top