Poeni igrača, najpopularnija igra na Balkanu

Ponuda kladionica višestruko je uvećana u odnosu na početne faze, pa čak i u odnosu na periode koji nisu bili tako daleko. Široke mogućnosti su možda i najviše uticale na zainteresovnaost za klađenje na košarku. Razlog za manje interesovanje bile su karakteristično male kvote za klađenje na pobedu favorita u klasičnoj opkladi. Zato su tu različite druge opklade kojima značajno možete uvećati potencijalni dobitak i sačuvati solidne šanse da to ostvarite ako budete pažljivi i analitični. Jedan od načina je klađenje uz hendikep kojim kladionice izjednačavaju šansu favorita i autsajdera za pobedu i izjednačavaju kvote za pobedu oba tima, ali je košarka sport koji se ispostavio kao najplodnije tlo za klađenje na broj poena, a posebno za klađenje na poene igrača.

Ovo je postala jedna od najpopularnijih igara u vsetu kada je klađenje u pitanju, a kod nas je doživela pravu ekspanziju u poslednjih desetak godina i njome su se zaludeli i mnogi ljubitelji ovog sporta koji inače nisu vični klađenju u velikoj meri. Razlozi pomame za klađenjem na poene igrača se mogu pronaći u više različitih faktora. Jedan je čista popularnost igre i površinska jednostavnost kod onih koji pomno prate dešavanja u poznaju igru. Iz tog razloga im klađenje na poene igrača samo praćenje utakmica čini uzbudljivijim. Drugi razlog, koji je važan i za one kojima košarka nije omiljeni sport, jesu visoke kvote. Ova vrsta opklade je napravila veliki preokret kad je reč o privlačnosti klađenja na košarku generalno gledano, jer su, potpun onasuprot kvota na pobednika mečeva, kvote na poene igrača među najisplativijim na tržištu. Iz tog razloga je jasno da postoji višestruki motiv da ovo bude prvi izbor za popunjavanje tiketa u zemlji košarke, u kojoj i klađenje već ima dugu tradiciju.

Suština i cilj klađenja na poene igrača

Ponuda i kvote za klađenje na poene igrača u košarci uglavnom su dostupni u vidu specijala na dan samih utakmica. U eri razvijenog interneta i onlajn klađenja čitav proces vam je značajno olakšan pošto ne morate da proveravate u kladionicama da li je izašla lista za poene igrača i da tako rizikujete uzaludan odlazak, ili pak da zakasnite sa sastavljanjem tiketa do početka utakmica.

Više nećete moći da dođete u neprijatnu situaciju kada sastavite tiket sa velikim uverenjem da će moći da bude dobitan i jedva čekate da pratitie utakmice na kojim igraju igrači na čije poen ste se kladili, ali vam operater pri uplati saopšte da je neka od utakmica već počela. Tada zapadate u nezavidnu situaciju da se morate brzo odlučiti da li će vam na tiketu biti manje igrača, al samim tim i kvota i potencijalni dobitak, ali ćete brzo i pomalo na silu tražiti na kog igrača da se kladite umesto planiranog. Brzina je, međutim, najčešći uzrok grešaka, pa ćete psledično tome biti veoma frustrirani. Nekada se može desiti da jednostavno usled gužve u kladionici nećete stići da uplatite tiket do starta utakmica na kojima nastupaju igrači na čije ste se poene kladili.

Sada nećete zavisiti od ljudskog faktora i u nekoliko klikova ćete moći da sastavite svoj tiket sa projektovanim poenima igrača, nakon što ste prethodno sa sajta kldionice ili iz drugih mnogobrojnih izvora prikupili potrebne informacije.

Pošto vam je sve nadohvat ruke, možete preći na vaš konkretni cilj, a to je da pogodite da li će određeni igrači postići više ili manje poena u odnosu na postavljenu granicu od strane kladionice koju ste odabrali. Te granice su uvek u formi decimalnih polovičnih brojeva, tako da će šanse za pogađanje uvek biti polovične, odnosno 50% za više i isto toliko da će igrač postići manje poena od navedene granice. Primera radi, ukoliko je granica na nekog košarkaša 14,5 – kako možete da se kladite uspešno na njegov broj poena? Ukoliko igrate da će mu poeni ići u minus (-) ili manje (<) biće potrebno da postigne 14 ili manje poena. Ukoliko očekujete da će postići 15 ili više poena u ovom slučaju na tiketu ćete označiti + ili znak >, svejedno je ukoliko se kladite u poslovnici, dok onlajn ne može biti zabune jer će kaldionice unapred definisati sve.

Klađenje na poene igrača - Majk Džejms i Šejn Larkin su među najboljim poenterima Evrolige

Kvote za klađenje na poene igrača

Kao što smo već napomenuli, posebna privlačnost kad je u pitanju klađenje na poene igrača leži u visokim kvotama. Kada se visina kvota stavi u odnos sa šansama za ostvarivanje dobitka, poeni igrača deluju već kao veoma privlačno tržište klađenja, pa nema razloga da ga ne koristite ukoliko volite ovaj sport i kladite se. Kreću se uglavnom od 1.60 do 1.80, pa čak i preko toga, i uglavnom su iste za svakog igrača, nezavisno od takmičenja, u sklopu iste kladionice. Kod retkih igrača će se dešavati da kvota bude nešto umanjena ili uvećana, što vam može biti iznak da ga upravo odigrate, a da li će to biti više ili manje zavisi od toga da li je kvota veća ili manja od uobičajene.

Uglavnom, uz ovakve kvote možete sa veoma malim ulozima i nevelikim brojem igrača na čiji broj poena ćete se opkladiti na jednom tiketu doći do veoma pristojnog dobitka. Grubo govoreći, prosečno za ulog od 50 dinara možete zaraditi oko 1.000 ukoliko pogodite samo učinke četiri košarkaša. Uz to je dodatna prednost što možete kombinovati igrače iz raznih takmičenja, pa će vam izbor biti zaista veliki za sastavljanje dobitne kombinacije. Uz to će nekada u ponudi biti i mogućnost klađenja na broj skokova i asistencije igrača, što ćete takođe moći da kombinujete na tiketu sa brojem poena igrača. Ipak se u zavisnosti od kladionice raspitajte da li je moguće na isti tiket staviti dve kategorije za istog košarkaša u tim slučajevima. Obim ponude će ipak zavisiti i od konkretne kladionice.

Izbor prave kladionice

Ponude kladionica se višestruko mogu međusobno razlikovati kad je reč o ponudi klađenja na poene igrača. Pre svega, kao u ostalom i kod svih opklada nezavis od sporta, mogu biti različite kvote. Iako uglavnom identične za svakog igrača u sklopu jedne kaldionice, ta kvota se može razlikovati od kladionice do kladionice. Već smo naveli interval u sklopu kog se takve kvote najčešće kreću, a na vama je da odaberete onu koja pruža najbolje koeficijente, što vam je značajno olakšano u doba onlajn klađenja. Sada ćete jednostavno moći da otvorite sajtove svih kladionica i uporedite kvote, za šta ćete izgubiti manje vremena nego dok odete od jedne do druge poslovnice kako biste uočili razliku između samo dva priređivača klađenja kad je reč o ovom tržištu.

Ipak, kvote nisu jedini faktor koji treba da uzmete u obzir prilikom izbora kladionice za klađenje na poene igrača. Neke kladionice nude daleko veći izbor kada je reč o broju igrača koji se nalaze u ponudi za ovakvo klađenje. Druge možda nude samo po dva ili tri košarkaša po timu za jednu utakmicu, najčešće one najpopularnije. Ipak, nije ni ova situacija nužno loša i može vam olakšati izbor, pa je na vama da odlučite šta vam je više odgovarajuće.

Treći aspekt koji možete razmotriti pre nego što odlučite koja kladionica vam je najpogodnija za klađenje na poene igrača jesu moguće kombinacije na tiketu. Ovo možda nekom neće biti ni bitno, ali kome jeste trebalo bi ispitati da li se mogu kombinovati poeni igrača sa slični opkladama poput broja asistencija igrača, kao i da li je moguće za isto igrača kladiti se na obe takve opklade. Pored toga, proverite, ukoliko uopšte želite da kombinujete, da li se poeni igrača mogu staviti na isti tiket sa drugim opkladama, poput klađenja na konačan ishod utakmica ili pak sa klađenjem na ukupan broj poena na utakmici.

Meridianbet klađenje na poene igrača - primer 1

Saveti za klađenje na poene igrača

Naizgled su opklade na poene igrača veoma jednostavne jer pružaju izbor između samo dve moguće opcije, tako da su vam šanse za dobitak 50%. Ipak, lako možete upasti u zamku brzopletosti. Granice su definisane od strane stručnjaka koji uzimaju u obzir sve faktore vezane za konkretnog igrača u odnosu na protivnika protiv kog igra njegov tim. Iz toga razloga je potrebno da i vi sami razmotrite što više aspekata koji mogu uticati na broj poena igrača na nekoj utakmici, kao biste maksimalno uvećali svoje šanse za uspeh i posledičnu zaradu.

Ne bi trebalo da vas zavaraju visoke granice, pošto je možda i veća šansa da takvi igrači premaše definisanu granicu peona. Može vam se desiti da vas povuče da igrate više na igrače sa što manjim granicama, ali koji možda neće ni biti često u prilici za postizanje poena. Sa druge strane, igrači sa visokim granicama su često oni koji najčešće imaju loptu u rukama i “monopol” na odluku o tome šta će raditi sa njom, a uz to su izrazioti strlci koji najčešće gledaju ka košu.

Već smo nagovestil ida može biti sumnjivo ukoliko pored nekog igrača i njegove granice poena stoji nešto veća ili manja kvota. To može biti znak da su veće šasne da će izaći u plus, ili u minus iz ovog ili onog razloga, poput povrede koju je vukao.

Povrede su upravo jedan od faktora o kom se treba raspitati, posebno kada je reč o evropskim utakmicama, bilo da je reč o Evroligi, Evrokupu, ABA ligi ili nekom nacionalnom prvenstvu. To je bitno otuda što informacije ne moraju biti dostupne javnosti, pa se može desiti da takav igrač uopšte ne bude u sastavu, kada će nastati panika jer ste u dilemi kako će to uticati na vaš tiket. Još gora bi situacija bila da igrač na čije ste se poene kladili u plusu presedi ceo meč na klupi il igra veoma malo, nedovoljno kako bi mogao da ubaci potreban broj poena. Ipak, informacije o povredi nekog od igrača koji se nađe u ponudi možete iskoristiti kako biste igrali minus za njegove poene. Sa druge strane za NBA utakmice ne bi trebalo da imate dilema jer je pravilo da izostanci igrača budu najavljeni na vreme.

Mozzartbet klađenje na poene igrača - primer 2

Posebno trebate obratiti pažnju na takmičenje, pre svega zbog trajanja utakmica, što može značajno zavarati u ovom kontekstu. Granice poena za NBA igrače su značajno više, ali imajte na umu da je utakmica duža čak osam minuta! Čak ni to nije jedini fakor, pošto se u NBA ligi sada igra sa puno šuteva, koje uzimaju i pogađaju i centri u sve većem broju. Uz to je najjača liga sveta oduvek bila karakteristična po igri sa puno tranzicije, pa i to prosečno donosi više poena. Važan aspekt je i period sezone u američkoj profesionalnoj ligi, pošto su utakmice u plejofu daleko tvrđe nego tokom regularnog dela sezone, pa je jasno da se može očekivati i manji broj poena.

Ne nasedajte na jednostavne savete koji vam kažu da treba da birate košarkaše koji postižu veliki broj poena jer su im šanse veće da im poeni budu u plusu. Tada bi klađenje na poene igrača bilo previše jednostavno i kladionice bi bankrotirale u tom slučaju. Granice su jednostavno srazmerno postavljene u odnosu na broj poena igrača koje je postizao ranije, kao i u odnosu na aktuelnu formu.

Granice poena su, kao i kvote, promenljiva kategorija, pa se ne trbate iznenaditi ukoliko vam na tiketu bude otkucana veća ili manja granica od one koja je bila na listi na osnovu koje ste popunjavali tiket. Dobro razmislite u takvim situacijama da li želite da opklada bude važeća.

Klađenje na poene igrača uživo

Klađenje uživo je odavno veoma zastupljeno u kladionicama, čak daleko pre nego što se ustalilo klađenje onlajn usled napretka tehnologija. Sve se samo popelo na viši nivo sada kada je moguće kalditi se iz sopstvene fotelje uz nekoliko klikova ili čak dodira ekrana na mobilnom telefonu, dok na televiziji pratitie direktne prenose utakmica koje vam mogu doneti novac. Posebna draž i dimenzija se dobija sa mogućnošću da se klađenje uživo koristi za igranje na poene igrača. Veliko uzbuđenje će biti zagarantovano kada ćete morate brzo odreagovati na osnovu onog što videte od nekog igrača da prikazuje na parketu, na utakmici koju pratiti u prenosu uživo. naravno, i granice poena su će biti fluidne, kao i sve u lsučaju uživo klađenja, pa ćete morati malo više da se oslonite i na intuiciju u odnosu na kalđenje na poene igrača pre utakmica, kada ćete imati više vremena za analizu. Moći ćete ipak i ovde koliko-toliko da zadržite kontrolu tako što ćete se informisati o tome u kom periodu meča određeni igrači najčešće poentiraju.

Zaključak

Klađenje na poene igrača je preuzelo primat kada je reč o popularnosti ne samo u Srbiji, već na gotovo čitavom Balkanu, što ne može biti slučajnost. Jasno vam je da je ovo tržište veoma privlačno i da pruža mogućnost za dobru zaradu bez velikog rizika. Kada se na to doda činjenica da su poeni igrača inače oduvek bili glavni predmet interesovanja košarkaške publike, ne čudi ni malo status koji klađenje na poene igrača ima u domaćim kladionicama. O aktuelnim dešavanjima i uspešnosti igrača u ovom pogledu možete biti upućeni i praćenjem portala poput Sportske centrale.

Scroll to Top