Klađenje uz hendikep

Klađenje uz hendikep je sada već dugi niz godina veoma učestao način klađenja među domaćim igračima, što i kladionice prate velikom ponudom za klađenje na ovaj način. Postoje nekoliko različitih vrsta hendikepa, a ovakav vid klađenja je zastupljen za većinu sportova i veoma je zanimljiv jer vam pruža mogućnost za bolju zaradu prilikom klađenja na jače timove, za čije pobede je inače postavljena veoma mala kvota. Klađenje uz hendikep je deo ponude gotovo svih onlajn kladionica, pošto se bez ovakve ponude više ne mogu ni zamisliti, a na vama je da odaberet onu koja vam najviše pogoduje – prema merilima kao što su kvote, granice i sl – i da možete na miru promisliti i sastaviti uspešan tiket sa hendikep opkladama.

U ovom tekstu ćemo se fokusirati na mogućnosti za klađenje uz hendikep na košarku, ali ćemo se prethodno podsetiti samog pojma i šta on podrazumeva u kladionicama.

Klađenje uz hendikep – definicija

Klađenje uz hendikep podrazumeva svojevrsno neutralisanje kvaliteta favorita prilikom klađenja, tako što autsajderu daje prednost od određeno navedenog broja poena, ako je reč o košarci, ili pak golova ako se radi o nekim drugim sportovima. na isti način može biti postavljen hendikep i obrnuto, tako što smanjuje broj poena favorizovanom timu. Suština i cilj igrača je da tim na koji se klade sa plus hendikepom mora pobediti definisanom razlikom od strane kladionice kako bi tiket mogao da bude dobitan. Možemo sagledati i iz duge perspektive. Ukoliko se kladite sa hendikepom na tim koji je autsajder, on može izgubiti, ali će vama biti najbitnije da to ne bude većom razlikom u odnosu na zbor realnog broja postignutih poena i hendikepa navedenog od strane kladionice. U slučaju košarke, uglavnom će vam biti važno da ovaj zbir ne bude ni identičan broju poena favorita, a zašto je to tako objasnićemo u daljem tekstu. Hendikep je opklada koja na taj način sravnava šanse favorita i autsajdera na po 50%, pa tako možete igrati na favorita sa značano poboljšanom kvoto, ali će on na terenu morati da ispuni određene uslove postavljene od strane kladionice kako biste i vi bili “pobednik” i ostvarili zaradu.

Klađenje uz hendikep moguće je za kompletnu utakmicu, ali i za različite intervale, kao što su poluvreme ili, u slučaju košarke, neka od četvrtina. Tada će se određeni hendikep – koji će srazmerno biti manji – dodavati i oduzimati broju poena postignuti mod strane oba tima samo u tom određenom delu utakmice.

Klađenje uz hendikep na košarku - primer 1

Vrste hendikepa

U sportskom klađenju postoji više vrsta hendikepa, a kod nas se mogu sresti azijski i evropski. Osnovna razlika među njima je u broju mogućnosti za klađenje. Azijski hendikep pruža samo dve opcije: 1 – za pobedu domaćina i 2 – za pobedu gosta, Identično klasičnim opkladama na pobednika meča. U slučaju nerešenog rezultata – što bi značilo da se broj golova (nismo slučajno napisali golova, pošto je najzastupljeniji ipak u fudbalskim opkladama) favorizovanog tima preklopio sa zbirom broja golova autsajdera i određenog hendikepa koji je dat kao prednost – novac će vam biti vraćen i ostajete na nuli kad je reč o vašem novčanom bilansu. Međutim, azijski hndikep može biti postavljen i u formi decimalnog broja, kada nerešen ishod kao kladioničarksi ishod neće biti moguć, a postoje i vrste azijskog hendikepa kada je nerešen ishod moguć , ali znači da vam je opklada neuspešna u tom slučaju.

Sa druge strane, evropski hendikep uključuje i mogućnost nerešenog ishoda, a to je ujedno i najunosnija mogućnost, ali naravno i najteže ostvarljiva, jer je praktično potrebno pogoditi razliku kojojm će neki tim pobediti. Naravno, da ne bi bilo zabune, prethodno ćete morati i da se kladite na X, za razliku od azijskog hendikepa kada je to nemoguće, a povraćaj se dešava u svakom slučaju ako se to desi. Jasno je da uspešnost klađenja na nerešen rezultat uz hendikep mora neizbežno u velikoj meri zavisiti i od sreće, pored sveg truda uloženog na analizu protivnika i utakmice. Isti u ostalom kao i u slučaju nerešenog ishoda u klasičnom klađenju na konačan ishod košarkaških utakmica. Upravo je evropski hendikep tipičan za klađenje uz hendikep na košarku, pa ćemo sada razmotriti kakve zapravo mogućnosti pruža.

Evropski hendikep u košarci

Domaće kladionice nude ovakvu vrstu opklada jer mogu biti veoma privlačne za igrače u pogledu uveććanja kvota na timove na koje žele da se klade, ali uvek imajte na umu da i same kladionice imaju za cilj zaradu, pa budite uvereni da će se njihovi stručnjaci pobrinuti da vam maksimalno otežaju posao sa određenom razlikom koja će se dodati autsajderu na ukupan broj postignutih poena, odnosno oduzeti favoritu od broja poena. Vaš je cilj da budete uspešniji u proceni od tih stručnjaka specijalizovanih za taj posao, što nije lak zadatak.

Evropski hedikep može biti postavljen kao prednost slabijeg tima, kada će biti označen sa (+), ili kao smanjeni poeni favorita, kada će biti oznčen sa (-), što u suštini nije toliko bitno, samo je korisno naglasiti kako se ne biste zbunili prilikom sastavljanja tiketa. Navešćemo primer kako bismo bili potpuno sigurni da ste razumeli poentu.

Klađenje uz hendikep na košarku - primer 2

Zamislite da je tim A veliki favorit u odnosu na tim B. Kvota je srazmerno tome mala na pobedu favorita – mala je verovatnoća da će biti prihvatljivija jer su u košarci takvi koeficijenti generalno jako skromni – pa je postavljen hendikep u formi (+) od 14 poena na pobedu autsajdera, koji je u ovom slučaju gostujuća ekipa. Igranjem dvojke uz hendikep (2), značilo bi da gostujući, autsajderski tim, ne sme da izgubi sa više od 13 poena razlike. Opet, ako bismo se kladili na domaćina – koji je uz to i favorit – uz hendikep, odnosno igrali (1), uspešni bismo bili ako bi pobedio sa više od 14 razlike, odnosno najmanje sa 15 poena prednosti.

Ukoliko se desi da razlika, nakon što se hendikep sabere sa poenima autsajdera, ili oduzme od poena favorita, uopšte ne postoji, značilo bi da je izašao X sa hendikepom, odnosno (X).

U prva dva slučaja šanse su vam, kao i kod azijskog hendikepa, 50%, da budete uspešni, dok se za igranje na (x) mnogostruko smanjuju jer je pogađanje takvog ishoda zapravo veoma teško. Ipak, ne teže od klađenja na tačan rezultat, a možda čak ni na klađenje na nerešen rezultat bez hendikepa, mada je manjeviše slična, osim što će vam možda psihološki delovati hrabrije da igrate X sa hendikepom.

Azijski hendikep u košarci

Azijski hendikep je u neku ruku daleko jednostavniji jer uključuje samo dve mogućnosti i deli izgleda za uspen na po pola, odnosno 50%. U najklasičnijoj formi odlikuje ga postavljanje granice u formi decimalnog broja, tako da je praktično i nemoguće da se desi nerešen ishod nakon sabiranja, odnosno oduzimanja od broja postignutih poena neke ekipe. Jednostavnost leži i u tome da funkcioniše sa decimalnim grancima na koje su igrači obično naviknuti i kod opklada druge vrste, kao što su poeni košarkaša.

Uzećemo primer sličan prethodnom kako bismo demonstrirali. Umesto okruglog broja 14, kao što smo naveli u primeru kod evropskog hendikepa, mogla bi da bude zadata granica 13,5. Ukoliko je naš “tima A” favorit njemu će se dodati ovaj nezaokružen broj, dok će se timu B, koji je autsajder, umanjiti. Ako igrate h1, znači da ste se opkladili da će favorizovan tim Aslaviti sa najmanje 14 razlike. U slučaju da se kladite uz hendikep na tim B, ne bi smeli da izgube sa više od 14 poena razlike kako biste ostavrili zaradu.

Zaključak

Zbog velikog broja poena koji je zastupljen u košarci, ovakav vid kalđenja je posebno zanimljiv igračima u Srbiji, i može im olakšati odluku prilikom klađenja na ovaj sport i značajno uvećati kvote koje će se naći na satavljenim tiketima, a posledično i potencijalni dobitak. Sa druge strane je iz istih razloga i najkomplikovanije doneti odluku jer se radi o visokim brojevima, u poređenju sa svim ostalim sportovima. Ono što je sigurno jeste da je klađenje uz endikep na košarku široko dostupno na onlajn kladionicama u Srbiji, pa ćete registracijom na nekoj od njih imati mogućnost da se na ovaj način kladite nakon što dobro promislite i sprovedete analizu u miru iz sopstvenog doma.

Scroll to Top