Klađenje na ukupno poena u odbojci

Odbojka je sport koji je kod nas vrhunac popularnosti stekao krajem prošlog i početkom ovog veka, usled velikih uspeha naše muške odbojkaške reprezentacije. Ipak, do dana današnjeg nije uspeo da stekne visok status kada je reč o popularnosti u našoj zemlji. Tome ne doprinosi ni dominacija naše ženske reprezentacije u poslednjih nekoliko godina, koja se poklopila sa preuzimanjem primata u popularnosti ženske u odnosu na mušku odbojku, očemu svedoči i činjenica da je upravo srpska odbojkašica Tijana Bošković najplaćaenija u svetu odbojke. Ovo je jedini sport u kom su zarade veće u ženskoj konkurenciji. A gde se tu nalaze šanse za profitiranje igrača u kladionici od ovog sporta? U ovom tekstu ćemo razmotriti mogućnosti za klađenje na ukupno poena na odbojku.

Klađenje na odbojku nije među najzastupljenijim vidovima tržišta među srpskim igračima u kladionicama, što je u skladu sa opštom popularnošću sporta. Izuzetak su reprezentativna takmičenja, koja se ubedljivo najviše prate, pa samim tim je i potražnja u kladionicama za ovim sportom veća, ali daleko od pomamne. Zato mnogima mogu promaći neke od mogućnosti za klađenje na ovaj sport koje mogu povećati šansu za ostvarivanje pristojnijeg dobitka. I na globalnom nivou odbojka generalno ne stoji visoko kada je reč o popularnosti, ali zato su u nekim zemljama “ludi” za ovim sportom, pre svega Poljaci, Turci i Italijani, s tim da je kod njih teritorijalna zastupljenost odbojke nešto specifičnija i skoncetrisana u mestima gde nema jakih fudbalskih timova. Njihove nacionalne lige su ujedno i najjača takmičenja pored Lige šampiona u klupskoj konkurenciji.

Pored klađenja na pobednika turnira i utakmice, odbojka je jedan od sportova koji je najpogodniji za klađenje sa hendikepom, jer se isti obračunava za setove, pa su samim tim potencijalne mogućnosti veoma svedene, a šanse da se dođe do pogotka veće. Možete se ograničiti i na opkladu na samo neki od setova, ali je i u ovom sportu moguće “gađati” ukupno poena, što je uvek primamljivo i zanimljivo, a da li može biti i profitabilno i koliko se isplati? Pročitajte u ovom tekstu.

Klađenje na ukupno poena u odbojci

Zanimljivo je da su u odbojci, pored stalne promene pravila, najradiklanije napravljene na prelasku vekova, vreme kada je krenuo i uspon klađenja kakvo danas poznajemo, makar u našoj zemlji. Ostao je isti samo broj setova, ali se značajno modifikovao broj poena, i ne samo broj. Način osvajanja je postao drugačiji. Igrači čine manje-više isto na terenu – uz promene formacija koje napreduju s vremenom kao i u svim ostalim sportovima – ali je cilj svakako da se maksimalno iskoriste tri dozvoljena dodira lopte i da lopta padne u protivničko polje. Ipak, ueka kada se to desi biće upisan poen, što nekada nije bilo tako. Sada već pre više od dvadeset godina moglo se poentirati samo na sopstveni servis, koji se osvajao “promenom” kada lopta padne u polje protivnika – ili se odbije od bloka u aut ili sl – nakon njihovog servisa. Danas je sve drugačije i najveći broj upisanih poena zapravo potiče iz situacija kada je ekipa na prijemu servisa, jer tada stiče prednost. Kao što je u tenisu igrač koji servisa u boljoj poziciji – ovde je situacija obrnuta.

Sve je ovo važno znati kako biste mogli racionalno da se kladite na ukupno poena odbojkaških utakmica. Teško je zamisliti kako bi funkcionisalo ovo tržište u stara vremena, kada su se poeni računali drugačije. Iako bi bilo izvodljivo, da li bi se računali samo upisani poeni i koliko bi to proizvodilo zabuna između tipstera i kladionica. Novim pravilima steklo se automatski i pogodno tlo za klađenje na ukupno poena u odbojci, koje je veoma jednostavno i ne može da proizvede bilo kakve zabune.

Klađenje na ukupno poena na odbojku

Cilj klađenja na ukupno poena u odbojci

Klađenje na ukupno poena u odbojci je veoma jednostavno, bar naizgled. Potrebno je pogoditi da li će biti postignuto više ili manje poena od navedene granice koju je odredila kladionica. Pritom je ta granica, isto kao i u drugim sportovima kod ovakvih opkalda, u formi decimalnog polovičnog broja. Pritom se možete kladiti na poene za čitav meč, dakle u svim setovima zbirno, kao i za svaki set pojedinačno. U odbojci vam nisu dostupne mogućnosti poput klađenja na ukupno poena igrača i igračica pojedinačno, kao u slučaju košarke, ali su na nivou utakmica ovakve opklade uobičajene, ne samo za najvećim reprezentativna takmičenja, već i tokom klupske sezone. Ipak, ne još uvek i neizostavne. Tako ljubitelji ovog sporta ne treba da brinu i mogu iskoristiit svoje poznavanje mogućnosti klubova širom Evrope i sveta, kao i njihovih odbojkaša kako bi došli do zarade.

Ovakva vrsta klađenja u odbojci pruža potpuno suprotne mogućnosti u odnosu na klađenje sa hendikepom. Dok je klađenje sa hendikepom na dobojku veoma jednostavno jer se odnosi na razliku u setovima, pa uključuje mali broj mogućih ishoda, kod klađenje na ukupno poena se barata dosta većim brojkama, pa je dosta komplikovanije. Međutim, sve deluje jednostavnije kada se setimo da su vam na raspolaganju svega dve mogućnosti, odnosno da se šanse za uspešnost opklade svode na 50%. So bzirom na to da su u dobojci favoriti često jako izraženi i kvote neadekvatne u skladu sa tim, ovaj vid klađenja može zapravo biti najisplativiji, kao i u slučaju košarke.

Kvote

Kvote za klađenje na ukupno poena u odbojci slične su onima za poene igrača u košarci, i kreću se oko 1.80, što je veoma dobro s obzirom na veličinu šanse da budete uspešni. Kada se stave u odnos kvota i šansa za pogodak jasno je da ovo mogu biti najisplativije opklade u odbojkaškom sportu. Granice će biti veće ili manje u zavisnosti od protivnika, a može varirati u veoma velikoj meri, jer zavisi i od toga koliko će se setova odigrati, iako se oni sami ne računaju za ovo tržište. Ukoliko su timovi koji igraju međusobno slične snage verovatno da će biti data viša granica poena, jer će se očekivati da odigraju više setova, ali i da svaki od njih bude neizvesniji i sa više odigranih poena. Kvote će u najvećem broju slučajeva biti identične za svaku utakmicu, nezavisno od postavljene granice. Sa druge strane mogu se razlikovati među kladionicama, pa je na vama da izaberete onu koja ima najveće kvote za klađenje na ukupno poena u odbojci. Ono šte je problem jeste da čak ovakava vrsta opklada još uvek ni ne postoji u svim domaćim kladionicama.

Klađenje na ukupno poena na odbojku - primer Circusbet

Saveti za klađenje na ukupno poena

Klađenje na ukupno poena u odbojci pruža mogućnost za klađenje i ostvarianje solidne zarade čak i onima koji nisu zakleti ljubitelji ovog sporta, pošto se radi o uopštenijoj opkladi na nivou meča, a ne za pojedinačne igrače, što bi zahtevalo podrobnije poznavanje. Međutim, ovde se kriju druge zamke. Kada bi hipotetički govoreći takve opklade i postojale, za većinu bi bilo teško da se uspešno klade zbog opšteg manjka popularnosti u odnosu n košarku koju prate mnogi. Ipak, bilo da inače pratite odbojkaške mečeve, rezultate i same utakmice, bilo da samo poznajete pravila, uslov za uspešno klađenje na ukupno poena jeste pretodna sistematičnost i analiza. Međutim, ukoliko ne poznajete osnove ovog sporta najbolje je zaobići ga, jer se teško nešto može postići na silu uz čistu želju za lakom zaradom.

Ukoliko smatrate da imate osnovni preduslov kako biste se kladili na odbojku, a posebno na ukupno poena gde je predznanje možda i bitnije jer se radi o kompleksnijem tržištu, sledeće što je potrebno jeste da odaberete najpogodniju kladionicu. Za to je najbolje ovom slučaju osloniti se pre svega na komparaciju kvota između različitih kladionica. Podsećamo da će kvote biti uglavnom iste za svaku utakmicu, nezavisno od zadatih granica, ali će se zato razlikovati između različitih kladionica. Nakon toga bisme mogli sagledati i visinu postavljenih granica koje postavljaju kladionice za klađenje na ukupno poena. Međutim, ovaj posao bi mogao izgledati previše zamršen zbog prirode odbojkaškog sporta i zavisnosti broja poena od količine setova koji mogu biti odigrani, pa nije lako izvesti ni poređenje između kladionica, za šta je potrebno uzeti u obzir različite granice sa mnogo utakmica i karkateristike ekipa koje su u pitanju.

Zato je najbolje da idete postupno i izvršite procenu za svaku utakmicu, kako biste utvrdili koja je pogodna za klađenje na više, a koja na manje poena. Tako ujedno zapčinjete i fazu analize, koja je sama srž uspešnog klađenja. Ona ovde zbog prirode odbojkaškog sporta mora biti nešto slojevitija nego kod košarke, a naravno i u odnosu na fudbal i ostalih sportova sa golovima. Razlog tome je što ne možete unapred znati koliko setova može biti odigrano, pa samo to umnogome može uticati na broj poena. Nakon toga se postavlja pitanje broja poena u okviru svakog od setova. Taj broj može varirati u velikim amplitudama i potpuno se razlikovati od seta do seta, u zavisnosti od motivacije ekipa, koja se može povećavati kako se uvećava prednost, dok druga ekipa može biti demoralisana i samo čekati da počne naredni set. Ipak, nakon toga se sve može okrenuti, ukoliko dođe do opuštanja ekipe koja je ubedljivo dobila set, a drugi tim bude naročito fokusiran. Ovo posebno može biti značajno kod uživo klađenja, ali o tome možete čitati ispod. Sada samo želimo da naglasimo koliko je teško predvideti ukupan broj poena na čitavoj utakmici.

Za početak vam dilema u vezi sa brojem seta može biti olakšana u mečevima gde postoji izraziti favorit, kada je u odbojci veoma mala šansa da će doći do seta. Na taj način možete zančajno olakšati predviđanje potencijalnog broja poena. Ipak, verovatno će to isto učiniti i bukmejkeri zaduženi za to u kladionicama, ali će sigurno biti situacija kada ćete moći da uočite nesklad ili utakmicu za koji se prema grnaici zaključuje da se računa na samo tri seta, ali da ipak mislite da postoje šanse da se igra bar još jedan.

Klađenje na ukupno poena na odbojku - primer Meridianbet

Mogućnost za eventualni osvojen set autsajdera možda može biti rezultat individualnog kvaliteta određenog odbojkaša, pre svega napadača. Odbojka je najmanje sport u kome jedan igrač može, kako se to često kaže, sam dobiti utakmicu, ali će svakako kvalitet imati značaja. Ne zaboravite, ovo je igra na ukupno poena, a ne samo setova, pa je i svaki poen uz to značajan, a šanse su veće sa bar nekim vrhunskim igračem. Veliku ulogu mogu imati i dobri blokeri u ovom kontekstu, posebno ako nema posebno kvalitetnih napadača na suprotnoj strani. Kada smo već kod uticaja igrača, nije loše uporediti direktno sastave timova. Prisustvo dobrih servera i istovremeno odsustvo kvalitetniuh primača servisa u drugom timu bi logičnim rezonovanjem mogli da dovedu do većih serija poena, a samim tim i smanjivanja ukupnog broja poena.

Može se dakle, pre svega, započeti sa procenom broja setova. ukoliko se sastaju dve ekipe izjednbačenog kvaliteta za očekivati je da će se meč završiti u pet setova, pas e može pretpostaviti posledično tome i veliki broj poena, posebno ako se radi o bitnoj utakmici vrhunskih ekipa

Pored sastava timova od kojih naravno zavisi i ukupni broj poena, kod klađenja na ukupno poena bitno je proveriti i rezultate prethodnih utakmica između istih timova. Sama tradicija može vam biti značajan pokazatelj, ali ja najvažnije obratiti pažnju na poslednjih nekoliko utakmica, a posebno ukoliko ih je bilo iste sezone.

Uvid u učinak timova koji se sastaju na utakmici možete uvideti i jednostavnim pogledom na tabelu, kada možete uporediti njihov kvalitet i formu u aktuelnoj sezoni. Međutim, grubi prosek može zavarati, pa je najbolje odrediti nekoliko poslednjih utakmica za koje ćete izračunati koliko je bilo postignutih poena. Uz to pokušajte da uočite i da li je u tom intervalu bilo utakmica koje “kvare” standardni učinak. Na primer, da li tim koji inače igra utakmice sa velikim brojem poena ima u poslendnjih pet dva duela sa mali brojem poena, koji značajno mogu iskriviti realnu sliku pri proceni kod klađenja na ukupno poena. Uz to uvek ne ispuštajte iz vida koji su im timovi bili rivali, jer je moguće da je tim na čije poene se kladite prethodno bio u seriji utakmica protiv slabijih timova, što je moglo dovesti do ubedljivijih poebda i manjeg broja poena, i obrnuto u lsučaju da su imali većinu jačih rivala.

Pored saznanja o sastavima ekipa važno je pratiti i aktuelnosti, kako biste mogli da znate kada neko od igrača izostaje iz timova, što može imati veoma direktan uticaj na klađenje na ukupno poena u odbojci. Ovaj uticaj je dvostruki. Izostanak dobrog poentera može direktno dovesti do manjeg broja poena na meču, ali i i odsustvo bilo kog drugog igrača koje unižava kvalitet jedne ekipe može olakšati drugoj i tako dovesti do lakše pobede, odnosno manjeg broja setova, a samim tim i broja poena.

Klađnje na ukupno poena u odbojci često će biti moguće i za samo jedan set na meču, što značajno olakšava proces donešenja odluke, usled svega štoi smo iznad naveli. Ovde više nećete morati da se prvo vodite pretpostvakom broja seta, već vam fokus pri odlučivanju ide samo na mogući broj poena. Kod opklada na ukupno poena u jednom setu sagledajtebroj poena timova po setovima, odnosno u kom od setova su timovi koji igraju utakmicu postizali najviše, a kada najmanje poena, pa onda pronađite sredinu. Ovo ipak poseno može biti zanimljivo i uvećati šanse za dobitak kod uživo klašenja na ukupno poena, kada gledajući utamicu možete uvideti stanje na terenu i motivaciju ekipa, kao i moguću istrošenost ukoliko se radi o kasnijim setovima.

Nije beznačajno imati u vidu i takmičenje koje je u pitanju, ne samo za klađenje na ukupno poena. Posebno s emožete prevariti kada krene reprezntativna sezona, koja je kod nas daleko praćenija. Ona startuje Ligom nacija, nekadašnjom Svetksom ligom, u kojoj sve češće izostaju najbolji igrači i igračice, kako bi se odmorili posle napornih sezona i prikupili snagu za najvažnija takmičenja, poput svetskih i evropskih prvenstava. Ovo svakako može uticati i na ukupno poena ekipa, koliko i na krajnje rezultate.

Uživo klađenje na ukupno poena u odbojci

Ukupan broj poena može biti posebno zanimljiv u klađenje uživo, kada praćenjem utakmice stičete direktan uvid u tok situacije i ne morate nužno da se oslanjate na statistiku. Naravno da će se i granice menjati zajedno sa kretanjem rezultata, a na vama je da na sonovu onog što vidite primetite da postoji mogućnost zaokreta u odosu na trenutno očekivani krajnji broj poena. Isto važi i za ukupno poena u jednom setu, kada možete očekivati da u duelu dve izjednačene ekipe nakon izgubljenog ubedljivog seta usledi jedan sa više poena. Čak možete pogledati i za konkretan tim kako inače odgovara na izgubljene il idobijene ubedljive setove u narednom, ali je najbolje da se spremite pre utakmice što se tiče takvih pokazatelja koji vam mogu biti od značaja za klađenje uživo na ukupno poena.

Zaključak

Jasno je iz svega navedenog da klađenje na ukupno poena kada je reč o odbojkaškim utakmicama nije baš najjednostavnije, iako se vodi na polovičnu šansu, jer su vam opcije samo više ili manje poena. Ipak, ukoliko volite i poznajete ovaj sport vredi pokušati sa ovom opkladom, jer su i kvote sasvim solidne. Međutim, ukoliko ne pratite odbojku najbolje je potražiti neko drugo tržište, jer su slične kvote i kod srodnih opklada za druge sportove, poput košarke.

Scroll to Top