Klađenje sa hendikepom

Klađenje sa hendikepom je vrsta opklada koja izjednačava šanse oba tima za pobedu, makar u očima igrača koji žele da se klade, što značajno doprinosi šansama za osvajanje dobitka i zanimljivosti klađenja. Dostupno je u gotovo svim sportovima, iako je najpopularnije u košarci i fudbalu. Ipak, može se koristiti i u, za klađenje izuzetno popularnom ,hokeju na ledu kao jedna od mnogobrojnih opcija, ali i u tenisu i odbojci, za setove, odnosno gemove, kao i u trkačkim disciplinama konja i pasa koje su posebna poslastica u kladionicama. Ukoliko niste sigurni u pobedu bilo kog tima na nekoj utakmici na koju biste se ipak kladili, hendikep je pravo rešenje, jer će izjednačiti kvote, a kako sve funkcioniše bićete detaljno obavešteni u daljem tekstu.

Šta je klađenje sa hendikepom?

Klađenje sa hendikepom se ogleda u tome što se timu koji je autsajder, i uz koji stoji manja kvota, daje “prednost” od više ili manje golova/poena, u zavisnosti od toga koliki je autsajder, odnosno koliko je manja kvota na njegovu pobedu. Na taj način su šanse timova – odnosno igrača koji biraju da tipuju na njih – pola-pola, odnosno izjednačene. Dakle, ovo neće smanjiti šanse za pobedu tima koji je favorit, ali će vama povećati šanse da ostvarite dobitak i profitirate. Na koji način? Najbolje je objasniti u poređenjeu sa klasičnim klađenjem pobedu jednog od timova. Kod klasičnog klađenja se preklašaju pobeda tima na utakmici i vaša “pobeda” na kladionici, dok kad je u pitanju klađenje sa hendikepom to nije slučaj. To je otud što tim koji je favorit mora dobiti određenom razlikom koju je kladionica definisala hendikepom, odnsono ukoliko igrate na tim koji nije favorit – da ne izgubi razlikom većom od definisane.

Primera radi, ukoliko je hendikep na pobedu Crvene zvezde protiv Krke +15,5, igranje na pobedu Zvezde sa hendikepom će vam doneti novac ukoliko pobedi sa razlikom većom od 15 poena. Ukoliko se to ne desi, košarkaši srpskog tima će se radovati pobedi, ali vi nećete imati velikog razloga za to. Osim ako ste navijač Crvene zvezde i poebdat ima vam je bitnija, ali to nas u ovom momentu ne zanima. Hendikep za tim koji je autsajder se označava minusom, pa bi tako u navedenom imaginarnom primeru za Krku hendikep iznosio -15,5.

Ukoliko je hendikep dat u zaokruženoj formi, postoji opcija vraćanja uloga, ali biste za svaki slučaj trebali da se raspitate u svakoj od kladionica i pročitate kako sve funkcioniše na sajtu. Uzećemo prethodni primer, kako bismo vam slikovito objasnili. Ukoliko bi hendikep na pobedu Zvezde bio +15, pobeda tačno tom razlikom značila bi povratak uloga, a veća dobitak. Naravno , pobeda manjom razlikom bi ujedno bio i vaš poraz! Sa druge strane, ukoliko igrate na Krku sa negativnom hendikepom, poraz od tačno 15 razlike značio bi da vam se vraća uloženi novac, dok bi poraz manjom razlikom značio da ste ostvarili dobitak. Ukoliko bi bila poražena sa preko 15 razlike, izgubili biste novac kojim ste se kladili.

Prednosti klađenja sa hendikepom

Klađenje sa hendikepom prednost nalazi u jazu koji postoji između šanse i verovatnoće. Neki tim može biti izraziti favorit za pobedu, ali bi mogao umnogome da zavisi od određenih igrača, koji su možda odsutni zbog povreda, kartona ili bilo kog drugog razloga. Takođe, pored toga što je domaći teren sam po sebi prednsoti, može biti i poseban faktor zbog elemenatakao što su veštačka trava na koju većina protivnika nije naviklo ili posebna podrška navijača sa tribina, u zavisnosti od tima. Tu se krije šansa za ostvarivanje dobitka, ali kladionice su često brže od vas u saznanjima, a kvote su promenljive. Iz tog razloga je klađenje sa hendikepom najbolja opcija da pokušate da dođete do zarade, uprkos promeni kvota, a bez uvećanja uloga i, posledično, rizika.

Ono za šta hendikep takođe može biti pogodan jeste u slučaju onih najpristrasnijih, koji ne mogu da odele da se ne klad ena svoj omiljeni klub ili reprezentaciju svoje zemlje, čak i kada su objektivno šanse za njihovu pobedu veoma male. Tako uz hendikep možete “naplatiti” požrtvovanost i dobru igru vašeg tima protiv favorizovanog rivala, pa sve i da bude poražen, a gorčinu zbog izgubljene utakmice možete “nadoknaditi” novcem koji dobijete.

Vrste klađenja sa hendikepom

Ne bi trebalo da vas zbuni postojanje različitih formi hendikepa u kladionicama. Naravno, pre svega se razlika ogleda i u samim sportovima. Tako u tenisu možete igrati hendikep setova ili gemova, u košarci se računaju poeni, u mnogim sportovima golovi, a u trkama konja i pasa njihovi specifični hendikepi o kojima možete čitati u specijalizovanim tekstovima na ovom sajtu. Ipak, ima i različitih formi koje ne zavise od samog sporta. Tako je u fudbalu najpopularniji tzv. azijski hendikep, koji je specifičan po tome što je dat u dvostrukoj formi – celih i decimalnih brojeva. Pored toga, možda je mnogima manje poznata mogućnost za klađenje sa hendikepom na celokupnu ligu, pre početka iste. Objasnićemo vam ukratko kako funkcionišu ove specifične vrste klađenja sa hendikepom.

Azijski hendikep

Azijski hendikep je najzastupljeniji kod kalđenja na fudbaslek utakmice, a odlikuje ga dvostrukost postavljenih hendikepa – jedan je u vidu celog broja, a drugi decimalnog polovičnog broja. Ukoliko bi tim A imao hendikep -1 i -1,5 golova, us lučaju da izgubi golom razlike vama će biti vraćen ulog. Dobitak ostvarujete ukoliko bi dobio sa dva ili više gola razlike, a izgubili sve naravno ukoliko ne bi pobedio, odnosno izgubio ili igrao nerešeno.

Hendikep za celokupnu ligu

Klađenje sa hendikepom je moguće, poput kalsičnih opklada, i na nivou celokupnog takmičenja, pre početka lige. Funkcioniše tako što se obračunavaju hendikepi za svaki od timova, na sosnovu pretpostavki o njihovim šansama za titulu na kraju sezone. Najveći favoriti nemaju hendikep, odnosno na nuli su, a potom se povećava, tako da najslabiji tim ima najveći hendikep. Na taj način kladionice unapred praktično kreiraju potencijalnu tabele na kraju sezone, i ujedno izjednačavaju šanse svih timova ukoliko odaberete ovakav način klađenja. ovo može biti posebno interesantno zbog promena trenera, sastava i vlasničkih struktura, kada neki od timova mogu odjednom postati bogatiji i posledično angažovati daleko kvalitetniji sastav, a da to nije moguće predvideti.

Promena hendikepa

Poput kvota, i hendikep može biti podložan promenama od strane kladionice, na št amože uticati nekoliko faktora, što kada je reč o samim timovima, ili u onih u sklopu konkretne kladionice. Pre svega na to utiče promena u timu, prouzrokovana odsustvom bitnih igrača, ili slična okolnost. Ipak, kladionice ne moraju uvek da budu upoznate sa tim. U nekim takmičenjima, kao što su NBA liga i druga iz američkog sistema, to je po pravilu poznato unapred, ali u ostalim slučajevima imate više prostora za manevar u slučaju vesti o povredama, jer timovi to neće javno saopštavati najčešće. Drugi razlog za promenu postavljenih hendikepa može biti unutarkladioničarski, radi održavanja solventnosti. To se čini u slučaju više uloga na identičnu opkladu.

Saveti za klađenje sa hendikepom

Naravno, i u ovom slučaju vam je statistika od primarne važnosti i baza svega, ali su bitnije neke druge odrednice, na koje možete obratiti pažnju. Pre svega to bi mogle da budu promene u timu, bilo da se radi o igračkoj ili trenersko ili vlasničkoj, što posebno može biti od važnosti kada je hendikep za celokupno takmičenje u pitanju.

Zaključak

Prateći ovaj tekst uvidećete sve mogućnosti koje su vam na raspolaganju za klađenje sa hendikepom, dok u posebnim tekstovima možete dođi do informacija kako ovo funkcioniđše za svaki od sportova pojedinačno, odnsono gde su najveće mogućnsoti za zaradu sa ovakvim načinom opklada.

Scroll to Top