Strategije za klađenje

Kao što postoji taktika u svakom sportu da se dođe do pobede, tako i prilikom sportskog klađenja postoje sistematizovane taktike kojima se možete voditi kako biste maksimizovali vaš dobitak. Naravno, primena istih neće značiti automatski i dobitak, jer je to nemoguće u bilo kojoj formi kockanja. Nikada nije pametno kladiti se napamet, bez bilo kakvog plana kako bi to bilo uspešno. Svako može s vremenom razviti sopstvene strategije za klađenje koje mu leže i koje će biti prilagođene njegovom mentalitetu, finansijskim mogućnostima i interesovanjima. Međutim, ponudićemo vam i neke smernice koje su ustaljene među iskusnijim kladioničarima i koje možete primenjivati makar na početku, ukoliko planirate da se kladite ozbiljnije, dok ne stekete određenu rutinu i sigurnost, kada ćete moći samostalnije da promišljate prilikom sastavljanja tiketa.

Strategija specijalizacije sporta

Za početak se možete fokusirati na svoj omiljeni sport, jer njega verovatno najbolje i poznajete. Tako nećete pažnju i vreme prosipati na prikupljanje podataka i analizu previše informacija i promišljati kako da ih upotrebite. Na ovaj način će vam klađenje biti i zanimljivije, s tim da uvek imajte na umu da je za uspešno klađenje neophodno sprovesti prethodnu analizu i dobro uočiti aspekte koji karakterišu mečeve koji su u ponudi. Nemojte upasti u zamku “lake” zabave i brzopletosti, već iskoristite poznavanje sporta na najbolji način. Ovakvu strategiju možete suziti još dodatno, pa tako svoje strategije za klađenje fokusirati na određene tipove. Tako, ukoliko vam je omiljeni sport košarka, možete tipovati samo na poene i asistencije igrača, a ne i kompletne utakmice, ili na pobednike utakmica.

Iskoristite razliku kvota – uvek u plusu!

Strategije za klađenje se mogu bazirati i na razlikama između kladionica, odnosno različito generisanim kvotama. Zvuči nestvarno, ali je istinito – koristeći ovu strategiju u nekim slučajevima se ne može desiti da izgubite novac. Bazira se na traženju onih utakmica ili specijala u kojima se kvote razlikuju. Potom ulažete određenu sumu na isti meč u obe kladionice, pa ste tako u svakom slučaju na dobitku, a ostaje jedino pitanje u kolikom!

Ova strategija za klađenje je najpogodnija prilikom opklada na manje/više opklade, bilo za golove, poene u košarci ili poene pojedinačnih igrača. Tada mogu granice poena biti različite, i u tom slučaju dobitak nije siguran, ali vam može skratiti dilemu, ili čak možete odigrati u jednoj više a u drugoj manje. Opet, postoje i situacije kada ne možete da izgubite ukoliko igrate isti utakmicu u dve različite kladionice, kao recimo u slučaju broja golova ili poena. Ova začkoljica se ogleda u razlici postavljenih opcija kada je reč o minimalnom broju golova i granici od – do za ukupan broj golova.

Strategije za klađenje

Strategija arbitražnog klađenja

Može se definisati kao podvrsta ove strategije za klađenje, a ogleda se u suprotnim opklada na iste mečeve u dve različite kladionice, u onim slučajevima kada se favorizuju različite strane. Na taj način ste u svakom slučaju na dobitku, i nema greške. Potrebno je samo potruditi se i pronaći takve mečeve, paralelnom analizom ponuda različitih kladionica. Naravno, ovakav proces je znatno olakšan u savremenom kontekstu postojanja mnogobrojnih onlajn kladionica. Doduše, teško da ste registrovani na svim, kako biste onlajn i ispunili tikete, ali vam svakako može u najmanju ruku olakšati višestruko proces istraživanja kod ovakve strategije za klađenje.

Koliko god zarada bila sigurna ili za to šanse bile veoma velike, za ovako nešto je potrebno uložiti dosta vremena kako biste uporedili ponude različitih kladionica, a i novca kako biste na ovaj način mogli da profitirate više.

Strategija za klađenje na <0,5 golova

Jedna od najsigurnijih strategija za klađenje jeste i jednostavno izbegavanje jednog rezultata fudbalu – 0:0, što bi značilo da na tiket odigrate da će biti postignuto više od 0,5 golova na datom meču. U tom slučaju bi kombinacija bila dobitna u svim slučajevima osim ukoliko se ne završi bez golova, za šta su šanse prcentualno male. Ovakva strategija ima čvrst temelj i u sprovedenim statistikama, koje pokazuju da gotovo sve ekipe imaju prosek golova više od jednog po meču.

Izbegavati ovu strategiju!

Jedna od zamki u koju se lako može upasti jeste jednostavnost. Ona se može ogledati u stavu da sve uložite na jednu jedinu utakmicu, i da potencijalni dobitak uvećate na taj način. Međutim, ovo nije nimalo pametno i uvek dajte prednost analizi i prikupljanju činjenica, čijim ćete sučeljavanjem doneti najbolju odluku o tome koje parove da stavite na tiket.

Strategije za klađenje

Uticaj meteorološkog faktora na strategiju za klađenje

Vremenske prilike često mogu uticati, a u nekim sportovima biti i odlučujući faktor za rezultat. Tako recimo u fudbalu najkvalitetnije ekipe mogu biti zbunjene kada dođu da igraju na teren koji je u lošem stanju, gde se razlika u kvalitetu automatski može značajno nivelisati, jer će igra biti otežana, na šta je jedna ekipa navikla više. Poznata je situacija da se iz dva naša najveća kluba Crvene zvezde i Partizana često žale na stanje mnogih drugih terena u Srbiji kada gostuju. Takođe uticaj može imati i faktor veštačke trave, kada neki tim koji nema takvog iskustva u međunarodnoj utakmici gostuje baš na takvom terenu.

Ostavimo malo fudbal po strani i naglasimo da ovaj aspekt može posebno biti značajan kod formiranja strategije za klađenje na dva globalno najpopularnija kladioničarsa sporta – konjske trke i trke pasa, gde će oni koji startuju sa određene pozicije biti u prednost u kišnim uslovima, a takođe i oni psi sa određenim karakteristikama mogu biti snalažljiviji u takvim sutuacijama.

Strategije za uživo klađenje

U eri onlajn klađenja posebna pogodnost jeste klađenje uživo, koje izaziva veliku dozu adrenalina i iziskuje brze odluke i posebne strategije za klađenje. Kako biste stekli realnu sliku najbolje je da konkretne mečeve možete ispratiti u direktnom prenosu. Mnogi prenosi su dostupni i preko kladionica, ali svakako i putem televizije danas možete gledati raznovrsne, više ili manje kvalitetne utakmice. Ipak, pošto je vreme sve brže, a mogućnosti sve veće, možda ćete doći u dilemu i iskušenje da se kladite na više mečeva istovremeno i da ne možete sve ispratititi na ovakav način. Zato možete potražiti neke sajtove koji u realnom vremenu objavljuju video postignutih golova.

Uslov svake strategije za klađenje – budite informisani!

Pre nego što se kladite na neki klub ili igrače, potrebno je informisati se o trenutnom stanju istih. Razmotrite pitanja kao što su postojanje povreda i da li ih je bilo u bliskoj prošlosti, odnos pobeda i poraza, promena u timu, promene trenera – koji može biti ofanzivnije i defanzivnije orijentacije i sl. Takođe, obratite pažnju na “drugu stranu”, jer se kladite da će određeni tim ili sportista savladati protivnike, a ne same sebe. Dakle, bitan je odnos pobeda i poraza u međusobnim susretima, ili kako se često kaže u sportskoj terminologiji – tradicija, koja ne mora da bude mrtvo slovo na papiru.

Scroll to Top