Kvote za klađenje

U biti klađenja jesu kvote za klađenje, koje uz ulog koji uplaćujete na kraju odlučuju o visini mogućeg dobitka koji možete ostvariti. Dobitak se obračunava tako što se vrednost kvota odigranih parova pomnoži sa vašim ulogom, pa je zato bitno da budu što veće. Na vama je da pronađete jaz između postavljenih kvota od strane kladionica i realnih šansi da se desi drugačiji ishod od predviđenog, na osnovu vašeg osećaja, znanja, ili se pak možete jednostavno osloniti i na sreću. Ono što je mnogima manje poznato jeste i da postoje različite vrste kvota.

Pojam kvote za sportsko klađenje

Kvote predstavljaju verovatnoću da ishod događaja koji se nalazi na listi kladionice bude završen onako kako je predviđeno od strane bukmejkera, koji su zaduženi za posao kreiranja kvota. Zapravo, predstavlajju svojevrsnu skalu verovatnoće da će se desiti neki ishod, a što je kvota manja šanse su veće, ali samim tim i množilac koji određuje vaš dobitak. Pored snage timova koji se međusobno susreću u nekoj utakmici ili meču, prilikom određivanja kvote za klađenje u obzir se uzimaju i mnogi drugi aspekti poput važnosti ishoda za jednu i drugu stranu, prethodni rezultati, odsustvo određenih igrača, stanje terena, motivacija i forma timova, sastavi ekipa… U slučaju individalnih sportova, poput tenisa, poseban uticaj na kvote za klađenje mogu imati nedavne povrede igrača.

Ipak, kvote su promenljiva kategorija i mogu se izmeniti i po nekoliko puta sve do početka utakmice, zbog čega se ne trebate iznenaditi. Na to može uticati u timskim sportovima povreda nekog od najboljih igrača, za kog se u međuvremenu, nakon što je primarna kvota već određena, sazna da neće igrati tu utakmicu. Visina kvote za klađenje može biti neočekivano visoka ili niska na osnovu određenog aspekta koji je poznat kreatorima istih a da ne možete ni da naslutite o čemu se radi.

Tako se možete i zavarati zbog svoje nedovoljne informisanosti i dozvoliti da vas “povuče” određena neočekivana visoka kvota, koja vam lako može na kraju upropastiti tiket. Cilj uspešnog klađenja i jeste pronaći najbolji balans između postavljenih kvota od strane kladionica i vaše sopstvene procene kako bi mogla da se završi određena utakmica, ili pak njen deo, u zavisnosti od konkretne ponude. U svakom slučaju, pronaći razliku između sopstvenog očekivanja i onog profesionalaca, profesionalno nazvanog “value bet”, može biti daleko teže nego što očekujete, jer kvota uglavnom jeste realno stanje u određenom trenutku, zbog čega klađenje i spada u domen kockanja. Ipak, bukmejkeri su ipak samo ljudi, a ne veštačka inteligencija i nije nemoguće “nasamariti” ih, što ostaje na vama da pokušate, a šanse za to će vam uvećati podrobna analiza različitih aspekata u vezi sa mečom na koji nameravate da se kladite.

Kvote za klađenje zavise od mnogo faktora

Vrste kvota za klađenje

Pored određivanja same kvote, postoji i drugi sloj kompleksnosti, pošto nisu jedinstvene i nailazi se na više vrsta, a najčešće se sreće sa četiti situacije, a to su decimalne kvote, američke kvote, azijske kkvote i kvote u razlomcima. Razmotrićemo ukratko svaku od njih kako ne bi došlo do zabune kada budete sastavljali svoje tikete.

Decimalne kvote

Decimalne kvote za klađenje su zapravo one na koje prvo pomislimo kada govorimo o ovom segmentu klađenja. To je situacija iz razloga što su najzastupljenije u Evropi, ali i u Australiji, na Novom Zelandu i Kanadi, što će reći da su najzastupljenije kada se uporede sa svim ostalim vrstama kvota. Izražene su decimalnim brojevima, s tim da se može desiti i da su zaokružene, kada će se iza zareza naći 0, kao npr 2,00, 3,00…. Mogući dobitak će vam biti obračunat kada se data kvota koju ste odigrali pomnoži sa vašim ulogom. Na primeru singl tiketa, ukoliko je kvota na pobedu Mančester Junajteda protiv gradskog rivala Sitija 1,90, a vaš ulog 100 dinara, dobitak bi, ukoliko dođe do pobede Junajteda, iznosio 190 dinara.

Američke kvote za klađenje

Američke kvote za klađenje su naziv dobile po tome što se na taj način obračunavaju kod američkih priređivača igara na sreću, a njihova specifičnost je da imaju i pozitivnu i negativnu vrednost. One su prikazane oznakama “+” i “-“, a definisan je i način kojim se pretvaraju u decimalne kvote, kada za to postoji potreba, a što vam može i poslužiti kako biste uporedili vrednosti kvota koje su obračunate na drugom kraju u odnosu na zemlju u kojoj se kladite. To se čini po sledećoj formuli:

 • 100/negativna američka kvota +1
 • pozitivna američka kvota/100 +1.

Ovakve kvote se pored naziva na osnovu područja porekla nazivaju još i “moneyline“, po načinu obračuna.

Azijske kvote za klađenje

Azijske kvote se takođe nazivaju po podrućju na kom su najviše zastupljene, i gotovo da se ne mogu sresti kod nas. One međutim, za razliku od američkih, nisu tako jedinstvene, i dele se na tri podvrste, a to su kineske kvote za klađenje, indonežanske kvote za klađenje i malezijske kvote za klađenje. Kako biste mogli dobro da ih razumete ili preračunate na one koje su kod nas zastupljene, razmotrićemo ukratko osobine sve tri.

Kineske kvote za klađenje

Pored Kine, ovakve kvote za klađenje se još sreću samo na području Hong Konga, dok u drugim delovima ovog kontinenta srećemo forme koje slede.

Indonežanske kvote za klađenje

Baziraju se na američkim kvotama, pošto mogu biti i pozitivne i negativne, za razliku od kineskih.

Malezijske kvote za klađenje

Takođe zasnovane na američkim kvotama, a naziv su kao i prethodne dobile po zemlj u kojoj su najzastupljenije i najpovezanije.

Kvote za klađenje u razlomcima

Sam naziv ove forme kvota kazuje da su one predstavljene u vidu razlomka, a najčešće se mogu sresti u kladionicama Velike Britanije, koja se razlikuje od Evrope na taj način kao i u mnogo čemu drugom. Dobitak se dobija kada se u odnos stavi broj jedinica na tiketu, kvota i ulog koji ste stavili na tiket. Takođe je moguće ovakve kvote pretvoriti u one decimalne, odnosno evropske, i to po lsedećoj formuli:

 • n1/n2 + 1

Na taj način možete izvršiti komparaciju kvota sa engleskim kladionicama za ona najveće utakmice koje se nalaze u ponudama širom sveta. U svakom slučaju nećete često u domaćim kladionicama nailaziti na ovako postavljene kvote.

Različite forme kvota za klađenje

Promenljivost kvote za klađenje

Već je naglašeno da kvote mogu biti promenjene i po više puta, a ne trebate se iznenaditi tako kada računate sa jednom kvotom, dok kada dobijete otkucan tiket ista bude manja, ili čak veća, što će logično biti ređi slučaj. Na to može uticati bilo koji od faktora, pošto svaki od njih može biti promenljiv, kao što je recimo sastav timova usled povrede igrača. Još veća promena u ovom slučaju se može desiti kod individualnih sportova, jer ukoliko se zna da je veliki favorit teže povređen, ali nije odustao, jasno je da će se njegove šanse smanjiti, posebno jer postoji mogućnost predaje meča, kada će se svakako računati uspešan tiket, pa makar bude samo pokušao da igra. Na primeru tenisa, može odigrati samo jedan gem i predati, ali se poraz računa.

Posebno treba obratiti pažnju na promenu kvota kod uživo klađenja, ili bolje rečeno tokom uživo klađenja. U toku samih utakmica i mečeva dešavaju se promene taktika, formacija, izmene igrača, što dovodi do stalnih promena kvota, a vi ujedno morate biti i brzi kako ne bi došlo do novih promena i pre nego što uplatite tiket. Međutim, dinamičnost klađenja uživo i zahtevnost brzih reakcija traže i neke posebne taktike od igrača, koje ih međutim mogu odvesti pravo u klopku. Smanjivanje kvota u toku utakmica igrače često navodi da upravo uplaćuju novac na takve opklade, ali se smatra da kladionice to često mogu namerno raditi kako bi naveli igrače na grešku.

Faktori koji formiraju kvote za klađenje

Već smo napomenuli da visina kvote zavisi od mnogo faktora, a sa kojima i dobar i analitičan igrač kladionice takođe računa, pa je na vama da se “odmerite” sa bukmejkerima, što nije nimalo lako. Navešćemo nekoliko tipičnih faktora za određivanje kvote za klađenje kojim se vode profesionalci, a koji ujedno i vama mogu biti uputstvo prilikom odluke koje ćete parove igrati na tiketu, a u zavisnosti od informacija koje prikupite.

 • Sastavi ekipa
 • Formacija i postave timova
 • Prethodni mečevi
 • Međusobni dueli
 • Izostanak igrača (zbog povrede, odlukom trenera…)
 • važnost utakmica za timove o kojima se radi
 • stanje terena
 • vremenski uslovi
 • motivacija ekipe i pojedinačnih igrača….
Kvote za klađenje umnogome utiču na potencijalni dobitak

Odnos kvote i ostvarenog profita

Od odigrane kvote za klađenje, odnosno svake koja se nalazi na vašem tiketu, zavisiće i krajnji dobitak uslučaju da ste uspešno tipovali. Što je kvota veća, srazmerno raste i (potencijalni) dobitak koji će se naći na tiketu ispod odigranih parova i njihovih kvota. Na vama je da odlučite da li ćete se opredeliti za više sigurnijih kvota ili ćete gađati višu kvotu kvotu, a odigrati manji broj parova. Naravno, niko vam neće braniti da vežete i mnogo parova sa visokim kvotama, ali će vam šanse za ostvarivanje dobitka biti samo teorijske.

Statične i jedinstvene kvote za klađenje

Postoje i određeni specijali za koje kladionice imaju iste kvote, koje se ne razlikuju mnogo ni među konkretnim kladionicama. To je najčešće slučaj kod over/under opklada, gde se kladite na više ili manje u odnosu na postavljenu granicu. Najpopularniji vid ovakvog klađenja su poeni igrača na košarkaškim utakmicama, gde će se ponuda među kladionicama razlikovati prema tome na koliko igrača pruža mogućnost ovakvog klađenja, dok će kvote uglavnom biti na nivou oko 1,80. Najčešće kladionice ne dozvoljavaju da se ovakve opklade na tiketu mešaju sa ostalim vrstama.

Odnos kvota i krajnjih ishoda

Za postavljanje kvota zaduženi su profesionalci, čiji je i posao da prate sve aspekte koji mogu biti promenljivi, kako bi odredili najrealnije kvote, koje igračima ne bi trebalo da, bez visokih uloga, donesu ni visoke dobitke. Zato mnogi smatraju da je najisplativije igranje over/under ponuda, na kojima kvote nisu loše. Često su kvote za nerešen rezultat najviše u fudbalu, pa se možete opredeliti i za takvu taktiku, a jasno je da će gostujuća ekipa automatski imati i nešto manju kvotu u odnosu na situaciju kada je domaćin, pa bi i “dvojka” na tiketu mogla biti dobro rešenje. Generalno je jasno da će većina ishoda odgovarati kvotama, ali to nije pravilo, a na vama je da svojom analitičnošću pokušate da pronađete najveći balans i dođete do zadovoljavajućeg dobitka.

Prednost onlajn klađenja

U današnjem kontekstu je sve zastupljenije onlajn klađenje na račun onog direktno u poslovnicama kladionica. Među ostalim prednostima koje pruža onlajn klađenje jeste i širok pregled kvota na različitim mestima, odnosno u svim onlajn kladionicama. Pritom danas sve kladionice koje posluju klasično imaju i svoje sajtove, a tu su još mnoge koje rade samo onlajn putem. Pored njih, možete imati na uvid i ponude stranih kladionica, i porediti kvote i sa njihovim, sve i ako nemate prava da se kladite tamo.

Scroll to Top