Vrste sportskih opklada

U ovom veku je sportsko klađenje postalo jedan od glavnih vidova razonode za ljubitelje sporta. To je način da unesu dodatnu dinamiku prilikom praćenja utakmice i sportskih dešavanja generalno, i da od toga eventualno imaju i koristi. Kako bi u ovoj grani zabave mogli i da profitiraju, ne smeju se uzdati u puku sreću već i znanje o određenim sportovima, kao i koje vrste sportskih opklada su im na raspolaganju. Sportske kladionice jesu vrsta kocke, ali se za razliku od nekih ostalih grana igara na sreću, kladioničari mogu osloniti i na svoje znanje koliko-toliko. U ovom tekstu vam predstavljamo neke vrste sportskih opklada, odnosno mogućnosti ulaganje novca na mečeve nekih od najpopularnijih sportova u našoj zemlji, koji su samim tim najzastupljeniji i u kladionicama.

Vrste sportskih opklada na konačan rezultat

Veoma jednostavna mogućnost, koja vam prvo pada na pamet kada pomislite na klađenje, pa je možemo nazvati i klasičnom. Jednostavno je naizgled – kladite se na tim koji mislite da će odneti pobedu, ali postoje veće ili manje specifičnosti u zavisnosti od sporta.

Konačan rezultat fudbalskih utakmica

Verovatno najpopularniji vid klađenja je konačni ishod fudbalskih utakmica, ujedno i najrasprostranjeniji. Možete se kladiti na domaći tim – igranjem 1 – zatim na nerešen ishod – koji se označava sa “X” i na pobedu gosta, što se u kladionicama označava brojem “2”. Obično se gostujućem timu smanjuje i kvota u odnosu na duele istih timova kada je domaćin, ali naravno ne znači nužno da je domaćin uvek favorit, štaviše. Najčešće je na nerešen ishod najveća i kvota, što može biti dopbra šansa za zaradu, pošto u fudbalu nije nikako neuobičajeno da se desi takva situacija.

Dupla šansa

U klađenju na fudbal vam je na raspolaganju i dupla šansa- što znači da se možete opkladiti na dva od tri moguća ishoda. Naravno, kvota i mogući dobitak će vam se znatno umanjiti. Primera radi, ukoliko odigrate “1X”, kombinacija će vam biti dobitna ukoliko pobedi domaćin ili se utakmica završi nerešenim rezultatom.

Konačan rezultat teniskih mečeva

U tenisu nerešen rezultat nije nikako moguć, pa su vam na raspolaganju dve mogućnosti – “kec” i “dvojka”, odnosno da odigrate na jednog ili drugog tenisera/teniserku. U ovom slučaju 1 i 2 ne označavaju domaćeg i gostujućeg igrača, jer se tenis igra na turnirima koji se održavaju u različitim mestima širom sveta tokom godine. Često je kvota na favorita veoma velika, pa se na ovaj način ne može mnogo zaraditi.

Klađenje na pobednika seta

Kod teniskih mečeva kladionice ostavljaju i mogućnost pogađanja pobednika posebno po setovima, gde se krije velika šansa za dobitke ukoliko ste dobro upućeni u dešavanja u ovom sportu. Neki ausajderi su pozanti po tome da opuštenije ulaze u meč, jer nemaju šta da izgube protiv favorita, pa tako su veće šasne da dobiju uvodni set. Opet, isto tako iskusniji i bolji teniseri često preokreću takve situacije, pa se onda povećava kvota na njihovo osvajanje seta nakon onog koji su izgubili.

Konačan rezultat košarkaških utakmica

Poput fudbala, moguće je igrati 1 za pobedu domaćina, x za nerešen ishod, a 2 za pobedu gostiju. Osim naravno na rerezentativnim takmičenjima, gde ovakav raspored ne označava nužno domaćina i gosta, ali se obično koristi i van kladionica termin “formalni domaćin” i ” formalni gost”. Najčešće su u košarci najmanje kvote na favorite, u poređenju sa onima u ostalim sportovima, pa ovakav vid “čistog” klađenja nije isplativ, ali su iznenađenja sve češća, posebno u NBA ligi gde se igra svaki dan, ali i novijoj Evroligi, koja je takođe zatvorenog tipa i svako svakog može da pobedi. Takođe, nerešen rezultat se dešava retko jer se igra na veliki broj poena, ali svakako nije nemoguć i često se dešava, pa oni srećnici koji se osmele na takav tip mogu da zarade zaista puno. Obično se ishod na koji uplatite opkladu odnosi na regularan tok.

Klađenje na produžetak

Slično opkladi na nerešen ishod, ali možete se kladiti i na to da li će postojati produžetak. Ukoliko to uradite i stvarno se desi, dobitak može biti basnoslovan.

Vrste sportskih opklada - košarka

Konačan rezultat odbojkaških utakmica

Sličnost odbojke i tenisa ne ogleda se samo u tome da se prebacuje preko mreže, već i u tome da je nemoguć nerešen rezultat, što je posebno važno za one koji žele da se klade na ovaj sport. Posledično tome, moguća su dva ishoda kao krajnji rezultat, a to su 1 za pobedu domaćeg i 2 za pobedu gostujućeg tima. Ovde ipak treba uzeti u obzir da su odbojkaška takmičenja kod nas drastično popularnija na reprezentativnom nivou, pa zapravo često igranje “keca” ne znači bukvalno da igrate da će pobediti domaći tim. Svakako, u odbojci je najizraženija razlika između favorita i autsajdera, pa je često pobednik unapred poznat i retko se u nekim situacijama može dogoditi iznenađenje, pa izuzetno velike kvote neće mnogo značiti. Ipak, moguće je “gađati” na pobedu autsajdera, a najbolji primer za to može biti i naš nacionalni muški tim. Iako se najčešće poslednjih godina ne svrstava u najuži krug favorita, jasno je da se neće smatrati čudom ukoliko dođe do medalje, što se i dešavalo.

Klađenje na pobednika seta

I u odbojci se možete opkladiti na pobednika prvog seta, gde su opet veće šanse da slabiji tim osvoji, ali svakako ne tolike kao u tenisu, pošto se radi o ekipnom sportu gde favoriti teže gube. Posebno ukoliko je razlika u kvalitetu velika ne moće se očekivati da će totalni autsajder osvojiti makar i set. Primera radi, ukoliko protiv neke od najjačih selekcija igra određena afrička reprezentacija, koje su u velikom zaostatku u odnosu na ostatak sveta.

Konačnan ishod hokeja na ledu

Najkomplikovaniji sport kada je reč o klađenju na konačni ishod utakmice. Pored toga što je sam sport nedovoljno poznat našoj publici, postoje dodatne specifičnosti kod klađenja na hokej koje mogu zbuniti tipstere. Radi se o tome da postoje posebne mogućnosti za klađenje na pobednika nakon regularnog dela i na pobednika bez obzira na to da li je pobeda ostvarena u produžetku. Treba takođe imati u vidu i to da u hokeju često pobeđuju favorizovani timovi, bar češće u odnosu na neke druge popularne američke sportove.

Vrste sportskih opklada - Hokej na ledu

Konačni rezultat bokserskih mečeva

Postoji nekoliko mogućnosti za opklade na krajnji ishod bokserskih mečeva. Možete se opkladiti na jednog ili drugog borca, a da vaš dobitak ne zavisi od toga na koji način je dobijen meč, što je moguće nokautom, na poene, ili na manje popularne načine kao što su diskvalifikacija ili predaja. Meč se može završiti i nerešenim rezultatom. To će se desiti ukoliko ne bude rešen nokautom, diskvalifikacijom ili predajom, a poeni koje sudija dodeli budu izjednačeni. Uz to, možete se kladiti i na konkretan od četiri pomenuta načina kojima će bokser na kog tipujete dobiti meč, za šta će naravno kvota biti veća nego kada prosto odigrate keca ili dvojku. Zato je važno raspitati se o karakteristikama boksera, odnosno da li vole da idu na nokaut i kako su završavali prethodne mečeve.

Više/manje Vrste sportskih opklada

Među najpopularnijim opkladama su i više/manje, odnosno plus/minus opklade, koje se ogledaju u pogađanju da li će određeni pokazatelj biti veći ili manji u odnosu na postavljenu granicu od strane kladionice. Ovakav način klađenja zastupljen je u mnogim sportovima, poput fudbala, košarke, tenisa, hokeja… Među domaćom publikom je verovatno najzastupljeniji prilikom opklada na košarku, a tu su i najveće mogućnosti kada je reč o +/- klađenju. Najpopularnije je klađenje na učinak pojedinih košarkaša na određenoj utakmici. Ono na šta u startu treba obratiti pažnju jesu pravila kladionice, koja se tiču intervala utakmice za koji se računa opklada, odnosno da li određena granica poena/golova prestaje da se računa posle regularnog dela utakmice ili se računaju i produžetci ukoliko ih bude. Granice su gotovo uvek postavljene na granici između dve brojke, kao npr. 5,5 skokova; 20,5 poena u košarci, ili 3,5 gola u fudbalu.

Fudbalske više/manje opklade

U fudbalu nisu naročito široke opcije kada se radi o ovakvom klađenju i svakako je popularnije klasično, na pobedu određenog tima. Svodi se na pogađanje broja golova. Treba pripaziti na to da li se granica odnosi na 90 minuta, uz zaustavno vreme prvog i drugog poluvremena, ili se računaju i produžeci. Češći je slučaj da je u pitanju samo regualrnih 90 minuta. Naravno, ukoliko se radi o eliminacionoj utakmici, koja bude rešena tek izvođenjem penala, golovi postignuti sa bele tačke će se neće računati ukoliko je gol dat sa penala u toku utakmice, nakon faula ili igranja rukom u šesnaestercu. U tom slučaju ulazi u obzir za broj golova.

Košarkaške više/manje opklade

Pošto se košarka igra na veliki broj poena, mogućnosti za stavljanje plusa ili minusa, odnosno znaka više ili manje na tiket su daleko veće, ali se nekada ne mogu međusobno kombinovati. Tako se može igrati na granicu ukupnog broja poena na utakmici, na broj poena nekog od timova, ali je svakako najpopularniji vid ovakvog klađenja na učinak igrača. Pored poena igrača pojedinačno, mogu biti u ponudi i opklade na njihov učinak kada su u pitanju asistencije, blokade, skokovi…

Pored toga što pruža mogućnosti za ovakve opklade, priroda košarkaškog sporta je takva da ih i čini posebno zanimljivim i prijemčivim za taktička promišljanja kladioničara. Tome dodatno doprinosi raznovrsnost košarkaških takmičenja, pošto NBA utakmice traju daleko duže i jasno je da su i granice poena daleko veće, što može zbuniti one koji više igraju na utakmice evropskih liga. Zato sve treba staviti u odnos i dobro izvagati.

Poeni igrača

Možda i najpopularniji vid klađenja kod nas kada se sagledaju svi sportovi. Razlog tome svakako leži u kombinaciji velike popularnosti ovog sporta u našoj zemlji i brojnim uspesima, sa mogućnostima za zaradu ukoliko pratite pomno dešavanja. Opet, i ako niste vrsni poznavalac učinka i aktuelnih rezultata u ovom sportu, možete istražiti statističke pokazatelje i, uz elementarno poznavanje pravila, sastaviti dobitan tiket. Važno je znati i istražiti ko će u odbrani čuvati igrača na kog se kladite. Tako bi onaj koji opravdano ima visoku granicu mogao da ima manje poena ukoliko je za njega “zadužen” kvalitetan odbrambeni košarkaš. Takođe se treba obavestiti i o odsustvu igrača na toj utakmici, jer možda upravo izostanak nekog može otvoriti put protivničkom igraču za veliki broj poena.

Ostali vidovi opklada na učinak košarkaša

Uz poene u ponudi kladionica mogu biti i opklade na broj asistencija i skokova, ali i blokada ili ukradenih lopti, koji su najčešće manje istaknuti statistički podaci. Ovakve relacije mogu biti manje konstantne i više varirati u odnosu na poene, ali s druge strane mogu delovati i sigurnije. Primera radi Nikola Jokić često ima više od 10 asistencija, dok je Valter Tavares iz Reala primer igrača koji je dominantan pod košem i koji može uhvatiti mnogo skokova i zabeležiti blokade protiv bilo koga, a posebno ukoliko igra protiv tima sa niskim i manje skočnim centrima.

Ukupan broj poena na utakmici

Treba sagledati koliko su timovi koji se međusobno susreću u prethodnim utakmicama postizali poena. Takođe, treba izvagati šta je najbolje ukoliko međusobno igraju izrazito ofanzivni i izrazito defanzivni tim. Ne treba dozvoliti da vas zavara puki prosek postignutih poena u sezoni, jer se može desiti da je neki tim u krizi i da pogađa mnogo manje šuteva u poslednjim mečevima, a da je prosek veći zbog onih ranijih, koji nisu pravi pokazatelj u datom momentu.

Vrste sportskih opklada - Tenis

Teniske više/manje opklade

Posebnu čar tenisekom klađenju daju ovakve opklade, koje tako odatno usložnjavaju mogućnosti kada su opklade na “beli psort” u pitanju. To omogućava veliki broj gemova u tenisu, pa će kaldionice odrediti granicu, a na vama je da odrediti da li bi mogao da se dogodi veći ili manji broj gemova. Za to je neophodno sagledati karakteristike i trenutnu formu igrača, ali i podlogu na kojoj se igra. Odličnim serverima je lakše da dođu do svojih gemova, a za to se šanse uvećavaju ukoliko je reč o travnatoj podlozi, koja je ubedljivo najbrža, dok su najmanje na šljaci jer je najsporija. Opet, ukoliko neko od najvećih tenisera, poput Novaka Đokovića, ili pak neki drugi odlični riterner bude protivnik snažnom serveru, veće su šanse da dođe do brejka i na brzim podlogama, a to sve više dobija na značaju, što zbog stila kojim se igra – nema više servis-volej igre i sve više se igrači povlače oko osnovne linije – ali i samih podloga čija razlika se niveliše. Tako su travnate podloge nešto sporije, a i šljaka ume da bude brža. Takođe nema više tepih podloge koja je bila brža i od trave, a i beton je najčešće sporiji nego ranije.

Hokejaške više/manje opklade

Hokej je među sportovima na kom se na kladionicama može zaraditi najviše, i koji je u skladu sa tim i među najpopularniji na svetskim kladionicama, ali to kod nas nije toliko slučaj jer je popularnost na niskom nivou, čak na manjem nego u neka ranija vremena. Ipak, uz savremenu tehnologiju dostupni su brojni prenosi utakmica i statistika, pa se to može iskoristiti, a među mogućnostima je i opklada na više ili manje golova na jednoj utakmici. Granice su najčešće male jer u hokeju ne pada mnogo golova, oko 5,5 ili 6,5 golova. Tu se krije i šansa za zaradu.

Ono što je posebno bitno kod klađenja na hokej na ledu, a da mnogima nije poznato jer se sport ne prati toliko na ovom području, jesu pravila koja se tiču intervala za koji važi opklada, što kada se radi o konačnom rezultatu, što kada je u pitanju broj postignutih golova. Tako postoji opcija opklade za broj golova do kraja regularnog dela, ili da ista uključuje i golove postignute u produžetku. To je važno posebno naglasiti na tiketu, kako ne bi došlo do zabune i lažne uzbune ili radosti. Zbog prirode hokeja na ledu, ukoliko utakmica ode u produžetak, i bude postignut zlatan gol, samo on vas može koštati dobitka. Slično kao u košarci, s tim da ovde postoji mogućnost odabira intervala.

Vrste sportskih opklada - Boks

Vrste sportskih opklada na tačan rezultat

U kladionicama postoji i mogućnost pogađanja tačnog rezultata utakmica i mečeva u različitim sportovima, a na to se odlučuju oni najhrabriji, posebno u pojedinim sportovima, gde je mogućnost da pogodite svedena na minimum zbog kvantitativno visokih rezultata. Zato su, međutim, i kvote značajno veće, u skladu sa šansama za dobitak.

Klađenje na tačan rezultat fudbalskih utakmica

Ne postoji lak zadatak kada su ovakve opklade u pitanju, ali u fudbalu na pada mnogo golova, u poređenju sa golovima ili poenima na utakmicama nekih drugih sportova, pa postoje neki pokazatelji kojima se možete rukovoditi u ovakvim situacijama. Naravno, pre svega je bitno ispitati odnos jačine dve ekipe, kao i na kom se terenu igra. naravno da će mnogo veća šansa biti da bude više golova u onim mečevima gde je razlika u kvalitetu veća, ali i to može biti površni zaključak. Primera radi, u Kup utakmicama niželigaš protiv najboljih klubova može biti posobno motivisan i maksimalno koncentrisan, pa da ne bude mnogo golova, kao što može biti slučaj u utakmicama bilo kog nivoa kada se tim smatra slabijim i igra izuzetno odbrambeno. Za to je važno sagledati i takmičenje, jer se primera radi, u srpskoj Superligi često igra “bunker” taktika. Takođe, postoje razlike i među najjačim ligama, jer se u Engleskoj igra ofanzivnije nego u Italiji. Možete sagledati i prosek golova, što u takmičenjima pojedinačno, što na generalnom nivou, pa zatim to staviti u odnos sa pojedinačnom situacijom, odnosno konkretnom utakmicom. Ukoliko želite da se u toku utakmice uživo kladite na krajnji ishod, možda će se mnogi fudbalski fanatici uplašiti ukoliko je na snazi “najopasnijih” 2-0, pa pokušaju da odigraju na preokret ili izjednačenje.

Tačan rezultat na poluvremenu

Možete se opkladiti i na tačan rezultat koji će biti na snazi na polovini fudbalskih utakmica, odnosno nakon prvog poluvremena. Za taj poduhvat imate nešto veće šanse, samim tim što je vremenski interval duplo kraći. Ipak, i kvote će biti malo slabije.

Vrste sportskih opklada - Fudbal

Vrste sportskih opklada na tačan rezultat košarkaških utakmica

Na košarkaškim utakmicama su ovakve opklade naravno najteže jer se igra na veliki broj poena i nemoguće je raznim kalkulacijama svesti šanse na pristojan nivo, bez velike sreće. Možete sagledati koliko su timovi postizali poene na poslednjim utakmicama, sagledati da li su njihovi stilovi ofanzini ili defanzivni, pa pokušati, ali naravno šanse nisu velike da bude baš onaj rezltat koji ste stavili na tiket.

Klađenje na krajnju razliku

Može se nazvati podvrstom klađenja na rezultat, i povećati već značajnije šansu za dobitak, ali naravno i dalje je jako teško pogoditi. Važno je sagledati razliku u kvalitetu ekipa i trenutnu formu, kako biste eventualno procenili okvirnu razliku koja bi mogla biti krajnji ishod, ali je potrebna i značajna sreća.

Vrste sportskih opklada na tačan rezultat odbojkaških utakmica

U odbojci postoje opklade na tačan rezultat, ali nisu toliko teške kao što biste pomislili, jer se odbojkaški mečevi igraju na veliki broj poena. U odbojci se na kraju gleda broj setova, do koji se dolazi sa 25 osvojenih poena, odnosno osvaja ga onaj tim koji prvi dođe do tog broja, ili pak na razliku. Pobednik je tim koji prvi dobije tri seta, tako da su šanse za dobitak čak i pristojne, veće u odnosu na fudbal. Takva je situacija jer je moguće samo šest potencijalnih ishoda.

Tačan broj setova

Slična kao prethodna opklada je i na tačan broj setova na meču, a razlika je praktično samo u tome što ne morate da pogodite koji tim će pobediti, već samo kojim rezultatom, pošto se svodi na to. Ovde su šanse čak za 50% veće u odnosu na prethodnu mogućnost jer se mogu desiti samo tri potencijalna rezultata – 3:0, 3:1 i 3:2, odnosno može biti odigrano tri, četiri ili pet setova.

Vrste sportskih opklada na tačan rezultat teniskih mečeva

Slična je situacija poput odbojke, pošto se ovakve opklade ogledaju na pogađanje rezultata po setovima. Set dobija teniser koji prvi dođe do šest gemova, eventualno do 7, pošto je najveći mogući ishod najčešće 7:5, a ukoliko bude 6:6 dolazi do tajbrejka, koji se igra uglavnom do 7 dobijenih poena – a onaj teniser koji ga dobije osvaja i set. Šanse za dobitak su najčešće i nešto veće u odnosu na odbojku, jer se u današnjem tenisu igra uglavnom na dva dobijena seta. Izuzetak su danas još samo gren slem turniri (Australijan Open, Rolan Garos, Vimbldon i US Open), kao i finalni meč Olimpijskih igara, gde je pobednik onaj ko prvi dođe do tri seta, i to isključivo u muškoj konkurenciji. Čak se od promene formata više ni mečevi Dejvis kupa – timskog teniskog takmičenja reprezentacija – ne igra na tri dobijena seta. Tako u većini slučajeva, uz pobednika meča, birate između još samo dve opcije – da rezultat bude 2:0 ili 2:1, dok na najvećim turnirima šanse pomalo padaju jer su u opticaju tri moguća rezultata.

Tačan broj setova

Podvrsta klađenja na tačan rezultat u tenisu je i “gađanje” samo tačnog broja setova, za šta treba pogoditi samo dve mogućnosti na masters i slabijim turnirima, odnosno tri na gren slem turnirima ako je reč o muškom tenisu. Kod ovakvih opklada je razlika što ne treba pogađati ko će pobediti, već samo kojim rezultatom. U opkladama na tačan rezultat su velike sličnosti sa odbojkom zbog principa računanja rezultata, iako se radi o pojedinačnom i ekipnom sportu.

Opklada na tajbrejk

Već smo pomenuli tajbrejk, kojim će set uvek biti rešen ukoliko neko od igrača ne dođe do brejka, ili oba/e igrača/igračice na terenu osvoje podjednak broj brejkova, odnosno gemova na servis protivničkog igrača/ice. Sve su ređi izuzeci setova gde je nemoguć tajbrejk, što je doskoro bio slučaj u petim setovima na gren slemovima, odnosno trećim u ženskoj konkurenciji. Sada međutim pravila variraju u zavisnosti od gren slema. Na nekim od najveća četiri turnira se igra klasičan tajbrejk u petom setu, ukoliko bude 6:6, dok se na Vimbldonu tome pribegava tak u slučaju da je rezultat u odlučujućem setu 10:10 u gemovima. Takođe na gren slemovima može varirati i broj poena u tajbrejku odlučujućeg seta, pošto se na nekim igra do 10 dobijenih poena, dok je standard 7. Pošto se može opkladiti na ukupan broj tajbrejkova na meču, to se može u neku ruku podudarati i sa klađenjem na tačan rezultat, ukoliko recimo igrate da će biti tri tajbrejka, a igra se na isto toliko dobijena seta. Uz to se možete kladiti i na tajbrejk za svaki pojedinačni set.

Vrste sportskih opklada

Vrste sportskih opklada uz hendikep

Velika mogućnost za povećanje šanse za dobitak na kladonici leži u mogućnosti za opklade uz hendikep, posebno na pojedine sportove, iz različitih razloga. To je posebno značajno za sportove kod kojih su najmanje kvote na pobedu favorita. Tako se autsajderskoj ekipi ili igraču određuje hendikep u vidu broja poena koji mu se dodaju na krajnji broj poena ili golova, u zavisnosti od sporta. Zatim se zbir toga stavlja u odnos sa brojem poena koje je postigao favorit, pa se tek onda računa koja vrednost je veća, od čega zavisi uspešnost vaše opklade, i posledično tiketa.

Vrste sportskih opklada uz hendikep na košarkaške utakmice

Upravo su na košarkaškim utakmicama koeficijenti poprilično mali na favorite, pa je igranje uz hendikep jako popularno jer povećava šanse za dobitak i može biti jako zanimljivo ljubiteljima ovog sporta. Iznenađenja su pak sve češća, posebno u Evroligi, koja je ujedno i najpopularnije takmičenje u Evropi, jer učestvuje malo timova, ali samo najkvalitetnijih. U takvom slučaju za one koji tipuju na ove utakmice može biti privilegija kako bi se opkladili na autsajdera, ali i zanimljiv zadatak za razmšiljanje o tome u kojim situacijama tim koji nije favorit možda može i da pobedi, a u kojim bi mogao da bude blizu, ali iz nekog razloga ne veruju da se to može i desiti. Često u završnicama utakmica presudnu ulogu ima karakter tima, ili određenog igrača koji voli da preuzima odgovornost kada se lomi rezultat i dobar je u takivm situacijama, pa je poznavanje sastava svih timova veoma korisno.

I NBA liga daje zanimljive mogućnosti kada je o ovakvim tipovima reč. Uz samo poznavanje timova, značajno je i praćenje aktuelnih informacija, pošto je tamo uvek poznato ranije da li će neki igrač iz ovog ili onog razloga propustiti određenu utakmicu. Tako izostanak važnih igrača može povećati šanse i onog najslabijeg, koji praktično nema bilo kakav cilj u aktuelnom prvenstvu jer je u procesu ribildinga tima. U takvim situacijama hendikep može delovati i kao svojevrsna sigurica.

Možete se pre ovakvih ulaganja raspitati o prethodnim duelima istih ekipa, pre svega u aktuelnoj sezoni, međutim i to, usled promene forme ili samog sasatava tima, može biti mač sa dve oštrice. Uz to možete pogledati sa kolikom razlikom su se završavale poslednje utakmice oba tima.

Vrste sportskih opklada uz hendikep na fudbal

Princip je sličan, samo su brojke daleko manje, jer na fudbalu generalno nema mnogo golova, u poređenju sa rezultatskim odrednicama u drugim sportovima. Određuje se hendikep u vidu broja golova, koji se dodaju slabijem timu ukoliko igrate na njega, ili se oduzimaju favoritu ukoliko se na njega opkladite. Primera radi, ukoliko favorizovani tim stvarno pobedi sa 2-1, a vrednost hendikepa je 1,5, nećete dobiti ako ste uložili na njegovu pobedu sa hendikepom.

Klađenje uz hendikep na teniske mečeve

U tenisu takođe kvote na favorite nisu naročito velike, a igranje sa hendikepom je jako jednostavno, jer se svodi na razliku u broju setova, koja najčešće može biti najviše dva seta, jer se većina mečeva igra na dva dobijena, osim na muškim najvećim turnirima, kada se igra na tri dobijena i samim tim i razlika može biti tri seta. Dakle, uz pobedu je potrebno pogoditi i ove parametre.

Klađenje uz hendikep na odbojku

Princip je sličan kao i u tenisu, gde razlika može biti najviše tri seta, jer se odbojkaške utakmice igraju na tri dobijena seta. Ipak, radi se o ekipnom sportu, gde su šanse da se dobije nešto veći novac male ukoliko je razlika u kvalitetu velika, kao što ume da bude, dok je sa druge strane veoma teško igrati sa hendikepom na ekipe sa manje ili više ujednačenim kvalitetom.

Vrste sportskih opklada - Odbojka

Ostale vrste sportskih opklada na fudbal

Klađenje na strelca gola

Na fudbalskim utakmicama je moguće opkladiti se i na konkretnog strelca za kog smatrate da bi mogao da postigne pogodak na datom meču. Moguće je igrati i na to ko će biti strelac prvog i poslednjeg gola. Naravno, u ovakvim situacijama treba staviti u odnos brojne faktore, kao što je lista strelaca određenog takmičenja, zatim protivnik i karakteristike igrača – posebno onog koji čuva fudbalera na kog se kladite – kao i formu, od koje može zavisiti i kvota. Najbolji strelac lige možda taj satus ima zbog neverovatnog učinka na početku takmičenja, ali je u nekom trenutku u postu od 5-6 mečeva bez postignutog gola. Tada će i kvota biti manja, ali možda baš tada proradi, posebno ukoliko mu idu na ruku neki pokazatelji koje biste mogli da analizirate.

Klađenje na broj kartona

Kladionice pružaju i opciju klađenja na broj crvenih i žutih kartona koji će biti pokazani na nekoj utakmici. Često broj kartona može srazmerno biti veći u odnosu na važnost pojedine utakmice, jer su na derbijima uvek “vruće glave” i lako može doći do sukoba na terenu, ali se neće birati sredstva ni da se neki igrač zaustavi nepropisno ukoliko je u šansi da postigne gol, ili se pak gol spasiti rukom igrača koji nije golman, što se desilo na Svetskom prvenstvu 2010. godine, kada je na kraju takva “hrabrost” presudila utakmicu, jer je Urugvaj dobio Ganu nakon penala, iako je na ovakav način direktno spašen eliminacije, po cenu direktnog crvenog kartona.

Klađenje da će obe ekipe dati gol

Jedna od najjednostavnijih opklada u fudbalu je da će oba tima postići minimum jedan pogodak, i popularno se obeležava sa “GG”. U takvim slučajevima ste dobitnik ukoliko ni na jednoj strani semafora, odnosno grafike ne stoji nula, tj. ako su oba tima postigla makar po jedan gol. Kako biste povećali kvotu, GG možete kombinovati i sa pogađanjem minimalnog broja golova na toj utakmici.

Singl

Još jedan jednostavan vid opklada, iz razloga jer na tiket stavljate samo jednu utakmicu. Ukoliko na raspolaganju imate značajna sredstva za ulaganje može se isplatiti i ukoliko igrate na manje kvote.

Paran/neparan broj golova

Iako sportske opklade ne predstavljaju klasičan vid kockanja, gde zavisite isključivo od sreće, u fudbalu je moguće tipovati na jednu koja bi se mogla okarakterisati kao takva. Ogleda se u pogađanju da li će na kraju broj postignutih golova biti paran ili neparan. Šanse da se dobije su uvek 50%, ali je prosto nemoguće da ne zavisite od čiste sreće.

Ostale mogućnosti prilikom klađenja na košarku

Već smo pomenuli mnoge varijacije i mogućnosti klađenja za košarkaške utakmice, ali uz to možete tipovati na to da li će biti produžetka, za šta je kvota svakako velika, zatim pogađati koja će četvrtina biti najefikasnija, kao i kombinovati opkladu na pobedu nekog tima i tačnu razliku kojom će slaviti.

Scroll to Top