Online klađenje

Sportsko klađenje se prvi put u Srbiji pojavilo pre više od dvadeset godina i već postoji duga tradicija, ali i istorija klađenja, pošto danas to sve izgleda daleko drugačije nego u ranijim godinama. U startu je bilo veoma malo kladionica u formi na koju još uvek prvo pomislimo kada se spomene ovaj pojam, ali već nekoliko godina unazad je, s razlogom, veoma popularno i prihvaćeno online klađenje. Sve je dostiglo svojevrsni vrhunac u poslednjih nešto manje od deset godina, kada je počeo uspon uživo klađenja. Mogućnost uživo klađenja tek u kombinaciji sa online klađenjem daje potpuni doživljaj i maksimalne mogućnosti igračima. Tako mogu da sede kod kuće, prate omiljene mečeve u direktnom prenosu i klade se na brojne detalje samog meča. To sa druge strane i od samih kladionica iziskuje veliko angažovanje, posebno jer je i konkurencija sve veća u takvom kontekstu. Međutim, upravo zbog velike ponude dolazimo u situaciju da je teško odabrati onu kladionicu koja je najbolja ili makar najviše odgovara prema ličnim preferencijama. Zato svako treba odabrati kladionice sa ponudom čiji sadržaj i obim su najviše odgovarajući, a na kladionicama je da se potrude da mogu da odgovore zahtevima i željama najviše igrača.

Međutim, osim same ponude utakmica i ostalih događaja, kao i mogućnosti za opklade u okviru istih, tu su mnogi drugi indikatori ozbiljnosti i pogodnosti online kladionica, koji mogu dati znatan doprinos ugodnosti online klađenja. Neki od njih su znatno objektivniji u odnosu na ponudu događaja, a među njima su mogućnosti za uplatu depozita i isplatu dobitka igračima, mogućnosti i dostupnost korisničke podrške, proces registracije i zahtevi u tom procesu, mobilna dostupnost, a ono što je igračima možda i najbitnije pri odabiru jeste izbor bonusa za online klađenje. Ono na šta igrači pri svom odabiru i ne obraćaju toliko pažnje, a trebalo bi, jeste sigurnost, pre svega njihovog novca, ali i ličnih podataka čija zloupotreba je jedna od najvažnijih tema današnjeg društvenog poretka. Zato je veoma važno obratiti pažnju pre svega na licence koje poseduju kladionice, a iznad svega onu za poslovanje u našem onlajn prostoru, kako bi mogli da se klade bez poteškoća.

Sajt Sportska Kladionica vam na uvid daje sve navedene segmente, na osnovu kojih možete saznati šta je najoptimalnije za vas i u kojim kladionicama su najbolje ponude bonusa, kao i šta je najbolje odabrati i na šta se opkladiti u zavisnosti od toga da li ste novi na ovom polju ili imate velikog iskustva.

Licence kladionica i sigurnost igrača

Pre nego što počnete da mislite o samoj ponudi kladionica, ali i bonusima preko kojih biste mogli da uvećate svoje šanse za zaradu, za online klađenje biste se trebali informisati o licencama koje poseduju kladionice koji imaju svoje poslovanje na internetu. Jasno je da je ovo polje na kome se može zaraditi veliki novac, što svakako u krajnjem i jeste cilj kladionica. Ipak, potrebno je znati da je u Srbiji već nekoliko godina ovo polje regulisano zakonom. Upravo Zakon o igrama na sreću reguliše online klađenje u Srbiji, i pratio je sve veću raširenost i konkurenciju na domaćem tržištu, kada se internet razvio do te mere da online klađenje može biti veoma unosno. Tako nadležno Ministarstvo finansija izdaje dozvole za online kađenje kladionicama, preko svoje Uprave za igre na sreću, a one su zauzvrat dužne da plaćaju poreze i takse, pa je na taj način ostvaren legalitet klađenja. Ipak, ostaje nedovoljno razjašnjeno na koji način posluju u našem onlajn prostoru strane kladionice koje ne poseduju domaću licencu i kolike nadoknade plaćaju za to. Ono što jeste veoma jasno jeste činjenica da njima ne možete pristupiti sa bilo kog interneta, poput Telekomovog, bilo da je mobilna ili kućna verzija internet veze u pitanju. Pored domaće licence, kredibilitet onlajn kladionicama mogu osigurati i neke od najznačajnijih inostranih licenci, poput malteške, britanske ili gibraltarske.

Ipak, uvek se može naići na priređivača koji se predstavlja lepim rečima i navodi vas da pomislite da tu možete imati dobru mogućnost za zaradu, ali se ispostavi da to u praksi nije tako ili da može biti čak i opasno ili previše dobro da bi bilo istinito. Nikada nisu bili strani pokušaju nelegalnog klađenja, ali su sada minimalizovani usled organizovanosti ove sfere. Čini se da je veoma daleko bilo pionirsko vreme današnjeg klađenja (ne računamo nekadašnje Sportske prognoze), kada su se pojavljivale i nelegalne zemaljske kladionice, do današnje sveprisutnosti online klađenja, pre mečeva ali i tokom istih, i to gde god da se nalazite jer je klađenje moguće i sa mobilnih telefona i tableta.

Ipak, na ovom sajtu će vam biti predstavljeni najbitniji segmetni online klađenja i analize onih kladionica od kojih ne postoji opasnost po vaš novac ili bezbednost.

Meridianbet Kladionica ponuda klađenja

Online klađenje ponuda bonusa i promocija

Ono što je doživelo vrhunac u eri online klađenja jeste ponuda bonusa i promocija koje se nude igračima od strane kladionica, što je danas gotovo neizbežno, ili bi bar trebalo da bude ukoliko određena kladionica ne želi da izgubi trku sa konkurencijom. Kladionice i prilikom promotivnih kampanja uvek posebno naglašavaju aktuelnu ponudu bonusa, bilo da je to u vidu televizijskih ili onlajn reklama ili u sklopu svakog promotivnog teksta koji se objavljuje na nekom od sajtova. Cilj je da se na taj način privuku novi i zadrže postojeći korisnici.

Gotovo se uvek naglašava bonus dobrodošlice jer je cilj ubediti igrače da se registruju baš na toj kladionici. Bonus dobrodošlice se može dobiti automatski nakon registracije i verifikacije naloga, ali je češći slučaj da se pravo na isti stiče nakon uplate prvog depozita. U retkim kladionicama bonus dobrodošlice predstavlja određeni paket, u sklopu kog se bonus sredstva obračunavaju na prvih nekoliko depozita, a obično u takvim situacijama ta sredstva rastu za svaku narednu uplatu.

Međutim, širom otvorite oči prilikom obaveštavanja o bonusima, bilo da se radi o bonusima dobrodošlice ili bilo kojim drugim, ali svakako je početnicima najbitnije ukazati na to, dok su ostali igrači već verovatno stekli naviku opreza, možda i učeći na sopstvenim greškama i nepažljivim postupcima. Neki od aspekata na koje trebate obratiti pažnju jesu rok trajanja bonusa, vrsta opklada za koje može da važi, minimalni iznos uplata za koji važi, maksimalni iznos isplate bonusa i slično.

Bonus dobrodošlice se najčešće obračunava kao procenat na iznos prvog depozita, koji je u najvećem broju situacija 100%, ali može biti i iznad toga, međutim još jednom naglašavamo, znajte da su uvek ograničeni maksimalni iznosi tog bonusa. Na sličan način može biti ponuđen i bonus na depozit za igrače “starosedeoce”.

Sve aktuelniji su i tzv. free bets bonusi, koji se odnose na mogućnosti besplatnih opklada u određenim okvirima, odnosno na određene utakmice i sa tiketima do određene granice uloga.

Pored bonusa dobrodošlice, dve najzastupljenije forme bonusa na srpskim sajtovima za online klađenje su kešbek i bonus na broj odigranih parova. Najčešće funkcioniše po sličnom principu obračunavanja, a to je da za svaki odigrani par više rastu i bonus sredstva koja mogu uvećati vaš krajnji dobitak ukoliko vam tiket bude uspešan. Svaka kladionica definiše minimalni broj parova koji moraju biti vezani na tiketu kako bi mogli da se obračunaju ovakvi bonusi.

Ono što svetske kladionice uglavnom nude jesu i specijalni bonusi za korišćenje ili preuzimanje mobilne aplikacije njihovih kladionica, ali je to u domaćim priređivačima igara na sreću prava retkost. Ovo pomalo čudi jer obično sve prate trend mobilne dostupnosti, međutim bonusi izostaju.

Pored bonusa za korišćenje aplikacije, postoje i mnogi drugi originalniji bonusi koji su kod nas prisutni u tek nekolicini online kladionica, ali ih je sve više sa radefinisanjem domaćeg tržišta i ulaskom novih kladionica u naš licencirani onlajn prostor. O dostupnosti bonusa kod domaćih licenciranih kladionica možete se informisati u posebnom tekstu. Bonusi variraju jer su obično oročeni, na duži ili kraći period, ali suština kada je reč o kvalitetu ponude svakako ostaje manje-više slična.

Mogućnosti za uplatu i isplatu

Opcije kada je reč o uplati depozita za online klađenje su u domaćim kladionicama uglavnom sliče, a razlike su uglavnom među onim kladionicama koje imaju svoje posleovnice pa je to moguće učiniti direktno kešom na uplatnom mestu. Pored direktnih uplata, najustaljenije mogućnosti su putem platnih kartca i uplatama na račun. Razlike se mogu javiti i kod plaćanja karticama, pošto neka kladionica možda neće imati u ponudi plaćanje karticama koje vi posedujete.

Mogućnosti koje kladionice sve češće daju jeste i plaćanje određenim vaučerima, kao i na određenim kioscima, benzinskim pumpama i specijalizovanim uplatnim mestima, koji vam mogu biti bliži nego sama poslovnica, a posbno može biti od koristi ukoliko konkretna onlajn kladionica nema svoju poslovnicu i funkcioniše isključivo na internetu.

Ono što je kod domaćim priređivačima retkost, a u najvećim stranim uobičajeno, jeste korišćenje onlajn novčanika poput Neteller-a i Skrilla, a najsavremenija i najisplativija metoda jeste korišćenje bitkoina, čega još uvek nema kod domaćih priređivača. Ipak, postoje pouzdane svetske kladionice kod kojih je moguće registrovati se i koristiti ovakve privilegije, ali će vam se onda javljati problem pristupa i smanjene dostupnosti klađenja na njihovim sajtovima.

Isplata je uglavnom “bolna tačka” domaćih kladionica, odnosno njihovih igrača, da budemo precizniji. Pored direktne isplate u slučajevima kada vam je dostupna poslovnica u blizini, gotovo sve kladionice nude samo opciju isplate sa naloga na račun u banci, za šta je pritom kod mnogih potreban određeni period u kom morate biti strpljivi kako biste dobili svoj novac. Čak postoje i primeri gde je neophodno zakazivanje za direktnu isplatu u poslovnicama, kada takođe morate čekati da prođe određeni definisani period.

Kvote za online klađenje

Kladionice danas nude zaista ponude velikog obima kada se radi o brojnosti takmičenja na koja se možete kladiti, a za svako pojedinačno neka od kladionica može biti u prednosti, pa bi se analiza kvota mogla isplatiti. Kvote prave iskusni profesionalci, takozvani bukmejkeri, pa nije lako naići na neusklađenost kvota i dobitka koji vam može doneti ista. Nekada su kladionice imale svoje zaposlene za to, ali sa velikim promenama ni to više nije isto i uglavnom se sarađuje sa stranim servisima, što je kaldionicama mnogo isplativije jer mogu da obezbede veću ponudu svojim igračima uz manje troškove. Pored takmičenja, kvote se od kladionice do kladionice mogu razlikovati i prema određenim vrstama, odnosno tržištima za onlajn klađenje, a pored konačnog ishoda među najpopularnijima su odigravanje uz hendikep i pogađanje broja golova na fudbalskim ili poena na košarkaškim utakmicama, bilo ukupno ili za određene igrače na terenu. O kvotama se detaljnije možete informisati u posebnom tekstu na ovom sajtu, gde možete saznati i na koji način se obračunavaju.

Balkanbet Kladionica ponuda klađenja

Vrste opklada

U savremenim onlajn kladionicama dostupan je najširi dijapazon sportova na koje možete uložiti svoje opklade. Najpopularniji sportovi su svakako fudbal i košarka, pošto ih domaća publika najviše voli. Poslednjih godina je u porastu i online klađenje na tenis zbog velikih uspeha naših igrača u ovom sportu, dok su u padu klađenje na odbojku, rukomet i vaterpolo usled slabijih rezultata naših sportista. Ipak, ponuda za utakmice svih ovih sportova je poprilično široka i može se naići na takmičenja za koje ne biste ni znali da postoje čak ili vam pak ne bi nikada pala na pamet. Međutim, osim navdenih, ponuda je široka i za sportove poput stonog tenisa, badmintona, golfa, američkog fudbala, ragbija, a posebno treba istaći kladioničarske sportove hokej na ledu, kao i konjske i trke pasa, o kojima se možete detaljno informisati i razmotriti mogućnosti za klađenje u posebnim tekstovima na ovom istom mestu. Međutim, sportske kladionice ne nude isključivo sportske događaje, već izbacuju i kvote za važne događaje iz drugih sfera, poput muzike (Evrovizija) ili politike (izbori na raznim nivoima i u raznim zemljama).

Online klađenje daje posebnu prednost pri klađenju uživo, gde se danas u mnogim kladionicama ponuda za opklade u toku utakmica gotovo preklapa sa onom u okviru koje je moguće sastaviti tikete pre početka mečeva.

Tržište online klađenja

U začetku sportskog klađenja mogućnosti su uglavnom bile da se igra na krajnjeg pobednika utakmica na najbitnijim takmičenjima, ali sada je igračima, pored broja događaja, na raspolaganju i velika širina kada je reč o mogućnostima za klađenje. Osim konačnog rezultata, sada je moguće kladiti se i na broj poena košarkaša (over/under opklade), broj golova na utakmici (bilo da se radi o tačnom broju, over/under ili neki drugi način), zatim na rezultat poluvremena, pobednika raznih takmičenja, možete gađati i tačan rezultat, pogađati koji će tim postići gol, a među najpopularnijim tržištima je naravno i igranje uz hendikep, koje je dostupno za gotovo sve sportove, a o tome se možete obavestiti u posebnim tekstovima na ovom istom sajtu.

Pored poena igrača, za najveća košarkaška takmičenja često mogu biti dostupni i specijali za broj asistencija, skokova, blokada na utakmici, ali i opklada poput onih da li će se desiti eirbol na meču, odnosno biti promašen ceo koš. Pošto je fudbal veoma popularan sport, najčešće su dostupne i opklade na broj kornera, žutih ili crvenih kartona, redosleda strelaca golova, broj šuteva na gol ili u okvir gola… Ovakve mogućnosti posebnu važnost stekle su u eri sveprisutnosti uživo klađenja, koje u onlajn formi dostiže svoj pun potencijal.

Online klađenje uživo

Klađenje uživo je odavno dostupno i ponudilo je potpuno novi osećaj i mogućnosti igračima, a draž se pre svega ogleda u dinamičnosti i adrenalinu koji se iaziva na taj način. Međutim, ono što je neophodno kod ovakvog klađenja jeste i brzina, što ne ide baš uz klasičnu poslovnicu kladionice. Ipak, kada ste registrovani onlajn za opkladu će vam biti potrebno minimalno vreme jer ćete to moći da učiniti iz svoje sobe, ili odakle god pošto je mobilno klađenje široko zastupljeno. Posebna draž se dobija sa mogućnošću direktnog praćenja utakmica i paralenog klađenja, a neke onlajn kladionice i same obezbeđuju striming platforme za svoje registrovane igrače. Kladionice sve češće nude posebne bonuse za online klađenje uživo u vidu mogućnosti da se veže više različtih opklada za istu utakmicu na tiketu, čije mešanje obično nije dozvoljeno kod klađenja pre početka utakmica. Pored striminga i televizijskih prenosa, na dohvat ruke su vam i brojne statistike, bilo da ih obezbeđuju same kladionice ili neki drugi sajtovi specijalizovani za takvu delatnost.

Mobilno online klađenje

Danas je internet sveprisutan i već se odavno češće koristi preko mobilnih platformi poput telefona ili tableta, zbog jednostavnosti i efikasnosti. Tome posebno doprinose mobilne aplikacije za smart uređaje, preko kojih možete samo jednim klikom na ekranu, bez posebne pretrage doći do vaše omiljene zabave. Ovakav trend ne zaostaje ni na polju online klađenja, a gotovo da sve domaće kladionice poseduju sopstvene aplikacije, ali i optimizovane verzije za pristupe preko mobilnih pretraživača interneta. Najčešće se može pristupiti istim funkcijama i uslugama na sajtovima kladionica, kao i prilikom pristupa sa računara. Tako se možete kladiti, čak i uživo, odakle god, bilo da ste u autobusu, u kafiću, na poslu… uz jedini uslov veze sa internetom, za šta su mogućnosti danas veoma raznovrsne. Uz to možete kod kuće potpuno komforno, izležavajući se, preko telefona sastaviti tiket ili pratiti prenos utakmice na TV-u i kladiti se na istu uživo. Ono što je problem jeste da naše onlajn kladionice retko nude specijalne bonuse za download ili korišćenje mobilne aplikacije.

Mozzartbet Kladionica ponuda klađenja

Korisnička podrška

Kvalitetni sajtovi za online klađenje moraju korisnicima pružiti i kvalitetnu podršku za otklanjanje raznih dilema ili nejasnoća koje se mogu javiti na sajtu. Danas je standard da sajt kladionice mora da ponudi dva vrste ovakve pomoći. Indirektnu, u vidu unapred datih objašnjenja na neka tipična pitanja i dileme koje se javljaju, a što je veća baza ovakvih objašnjenja to je bolje. Drugi način je direktnim kontaktom sa operaterima kladionice, a opcije koje se daju su mejl, Viber, WhatsApp, društvene mreže, klasična telefonska veza, u zavisnosti od konkretnog priređivača. Međutim, ono što je najefikasnije u ovakvim prilikama jeste live chat, koji bi svaka ozbiljnija onlajn kladionica morala da ima. Bitna je i dostupnost operatera. Mnoge kladionice danas su igračima obezbedile podršku neprekidno, odnosno 24 časa, dok neke još uvek to čine samo u određenom delu dana, najčešće 16 sati.

Kako početi sa klađenjem online?

Uslov za svaku uplatu depozita i posledično tome mogućnost da ulažete opklade jeste da budete registrovani na sajtu određene onlajn kladonice. Zato pre svega morate odabrati onu kladionicu koju smatrate optimalnom i najviše odgovarajućom za online klađenje po svom ukusu. Ovaj proces se može obaviti veoma brzo i neće vam biti potrebno više od 10-15 minuta, s tim da biste uvek trebalo i da pročitate uslove klađenja pre nego što se složite sa istim prilikom registracije. Na gotovo svim sajtovima ovakve namene opcija za registraciju je smeštena u gornjem desnom uglu, mada ima retkih izuzetaka.

Pokretanjem ove opcije pojaviće vam se nekoliko polja u kojima se od vas zahtevaju lični podaci poput imena i prezimena, adrese, imejla, ali i matičnog broja što može biti kočnica za mnoge, pa je zato pouzdanost kladionice važna. Posebno je važno navesti tačan mejl i račun kako biste mogli da izvršite verifikaciju i kako kasnije ne biste imali problema prilikom isplate dobitka. Ovaj proces će možda na nekim sajtovima biti podeljen u više koraka.

Nakon toga obično postoji i mogućnost da štiklirate opciju ukoliko ste na neki način politički izložena osoba, kao i da odaberete da li želite da vam kladionica šalje obaveštenja o najnovijim promocijama na mejl ili sms-om.

Kada sve to budete odradili možete završiti proces registracije, ukoliko ste prethodno prihvatili uslove kojima vas uslovljavaju onlajn kladionice.

Tada je moguće da uplatite depozit i kladite se putem interneta! Najčešće ćete tada moći da preuzmete i bonus dobrodošlice i kladite se njim do određene mere i bez rizika. U najvećem broju slučajeva će biti tako, pošto je ponuđen bonus dobrodošlice nakon uplate prvog depozita.

Zaključak

Jasno je da je danas kladioničarima u savremenom dobu online klađenja u mnogome ušteđeno vreme i trud koje bi morali da ulože za odlazak do najbližih kladionica da bi sastavljali tiket. Uz to više nećete morati da trpite dosadne likove koji ne mogu da prestanu sa vikanjem, kao da su sami u kladionici. Sada je moguće kladiti se na klik iz topline svog doma ili kafića. Poseban doživljaj biće vam praćenje direktnog prenosa i paralelno klađenje na događaje sa te iste utakmice.

Scroll to Top