Klađenje na hendikep setova i gemova

Poslednjih godina u Srbiji je tenis jedan od najpopularnijih sportova, a razlog za to su uspešni rezultati naših tenisera u poslednjih već više od petnaest godina, kada je ostvaren ogroman napredak, makar u rezultatima, a samim tim i u masovnosti i zainteresovanosti za ovaj sport. Velika popularnost sporta se odražava i na učestalost opklada na teniske mečeve, a danas su mogućnosti na onlajn kladionicama zaista široke. Pored klađenja na pobednika mečeva, priroda tenisa je takva da pruža priliku za mnoga druga kladioničarska tržišta. Jedno od njih je i hendikep setova i gemova, koji može biti veoma zanimljiv ljubiteljima ovog sporta, a razlikuje se u odnosu na fudbal i košarku po tome što se razlikuju dve opcije. Hendikep na teniske mečeve se upravo odlikuje u tome što postoji hendikep setova i gemova, u zavisnosti od toga koliko želite da izdvojite za nalizu i da rizikujete. U ovom tekstu ćemo vam upravo objasniti kako funkcioniše klađenje sa hendikepom na teniske mečeve, njegove specifičnosti i načine kako da najbolje sačuvate šanse za uspešnu opkladu ukoliko se opredelite za ovaj vid klađenja.

O tenisu kao sportu i aspektima klađenja na ovaj sport možete čitati u odvojenom tekstu na ovom istom sajtu, gde ćete pronaći i brojne savete na koje možete obratiti pažnju, a ovde ćemo se posebno fokusirati na strategije za hendikep setova i gemova.

Tenis – osnovna pravila kao baza za kalđenje na hendikep setova i gemova

Tenis je sport u kome je cilj osvojiti dva ili tri seta, u zavisnosti na koliko dobijenih se igra meč. Danas je najčešće slučaj da se igra na dva dobijena, izuzev mečeva muškaraca na gren slemovima i u finalu Olimpijskih igara. Da bi se došlo do seta, neophodno je osvojiti šest gemova, osim u slučaju da oba igrača/igračice imaju po pet gemova, kada se set produžava do sedam gemova, što je maksimum. U slučaju rezultata 6:6, ide se u takozvani tajbrejk. Ovaj odlučujući gem se razlikuje od ostalih, po tome što se igra do sedam dobijenih poena, a u koliko bude 5:5 odlučuje se na razliku od dva poena. Za razliku od tajbrejka, u standardnim gemovima postoji jedinstveno merenje poena karakteristično samo za tenis: prvi osvojen poen igrača donosi 15, drugi 30, treći 40, a četvrti donosi osvajanje gema. Ukoliko bude 40:40, odnosno 40 oba/obe, gem osvaja onaj teniser ili teniserka koji prvi stigne do dva poena razlike.

Osnovna teniska pravila, bar što se tiče rezultata, najbitnije je znati kako biste uopšte mogli da se kladite na teniske mečeve, pa samim tim i na hendikep setova i gemova, pošto je jasno da morate da znate koliko se i kako igra, da biste mogli da kalkulišete i pravite planove sastavljajući svoje tikete.

Baš iz tog razloga je neophodno da znate i da u savremenom tenisu postoje neka odstupanja od pravila koja su dugo bila ustaljena kada je reč o računanju poena, gemova i setova. Pre svega su promene uvedene u dubl konkurenciji, gde sa danas već većina mečeva igra na dva dobijena seta, čak i kada je u pitanju gren slem, međutim ono na šta posebno treba da obratite pažnju u koliko ne pratite pomno ovaj sport jeste supertajbrejk. Kako se ne biste zbunili, dubl mečevi u nekim takmičenjima, a najčešće u mešovitom – miks dublu (takmičenju u kom su sa obe strane mreže teniser i teniserka) rešavaju se na ovakav način ukoliko bude 1-1 u setovima. Supertajbrejk predstavlja tako formu čitavog trećeg, odlučujućeg seta, a od kalsičnog tajbrejka razlikuje se jedino po tome što se igra do 10 osvojenih poena umesto sedam.

Ranije se na gren slemovima peti – odlučujući set u muškoj konkurenciji, odnosno treći u ženskoj, igrao bez tajbrejka ukoliko dođe do rezultata 6:6, već dok neko od tenisera ne dostigne dva gema razlike, odnosno veže gem na svoj i na servis protivnika. Ipak, to je sada izmenjeno i uglavnom se i odlučujući setovi u singlu igraju kao i svi ostali. Vimbldon je poslednji odolevao tome zbog nastojanja da održi tradiciju kao najstariji turnir na svetu, pa je prvobitno uvedeno pravilo o taj brejku ukoliko se dođe do rezultata 12:12 u odlučujućem setu, ali se poslednjih godina i na trećem gren slem turniru igrao uobičajen odlučujući set.

Klađenje na hendikep setova i gemova

Beli sport

Tenis ima prepoznatljivi “nadimak” u svetu sporta i često se naziva belim sportom iako taj naziv ne odgovara u mnogome savremenom tenisu i onome što on predstavlja. Naime takva kvalifikacija potiče iz davnina, kada su tenisku opremu mahom činile bele kombinacije sa dugačkim pantalonama kod muškaraca, odnosno suknji u lsučaju ženskog tenisa, a najčešća podloga bila je travnata. Danas sve to izgleda drugačije. Šljaka i beton su dobili veliku primat u odnosu na travu kao podlogu, koja je održana u retkim zemljama, a pre svega u Engleskoj. Upravo se u Londonu održava i najstariji turnir Vimbldon – koji je jedini koji održava tradiciju “beline”, pošto na terenima čuvenog Ol Ingland Kluba svi teniseri i teniserke moraju da nose potpuno belu opremu. Takođe, na Vimbldonu je zabranjeno isticanje sponzora na terenima, što je praksa u velikoj meri na svim ostalim mestima.

Danas ipak tenis više obeležava veliko šarenilo, što opreme što sponzorskih natpisa, ali istovremeno je značajno i smanjen jaz između mogućnosti bogatih i siromašnih da naprave uspeh, pa na taj način i uveliko globalizovan. Nekada su ubedljivo najuspešniji bili teniseri iz Fransuke, Engleske, Amerike i Nemačke pošto je to bio klasični sport bogatih, dok je sada jedan od najpopularnijih na svetu.

Sve to je dovelo i do velike zaintereesovanosti za klađenje na ovaj sport, a klađenje sa hendikepom je jedno od najpopularnijih generalno, pa nije izuzetak ni hendikep setova i gemova u tenisu. Ipak, kako biste bili dovoljno uspešni i mogli da zaradite novac na taj način, neophodno je da obratite pažnju na neke aspekte ovog sporta i uhvatite šasne koje vam se pružaju. Ovo se posebno odnosi na one koji ne prate često dešavanja i teniske mečeve, a želeli bi da zarade na njima. To nije lako, ali ovaj tekst će vam u tome maksimalno pomoći i rizik svesti na minimum.

Klađenje na hendikep setova i gemova u tenisu

Na teniske mečeve kvote nisu toliko primamljive u odnosu na fudbal ili hokej, ali zato hendikep setova i gemova može uneti novu draž i uvećati kvotu, odnosno izjednačiti šanse oba igrača ili igračice za trijumf, ali ne sopstveni već vas koji se kladite. Ovakve opklade unose dodatnu dinamičnost u klađenje na tenis, a ogleda se u tome što se kladionice određuju hendikep setova i gemova za svaki meč, koji se potom dodaje autsajderu i oduzima favoritu, i na taj način im se ravnaju šanse u očima tipstera. Ono što daje posebnu draž i specifičnost je tenisa kada je klađenje u pitanju jesu opcije za igranje sa hendikepom. Tako se možete kladiti uz hendikep na broj setova i broj gemova, koje ćemo detaljnije razmotriti. U suštini se hendikep u tenisu svodi na pogađanje razlike u gemovima i setovima, pa se u neku ruku može i potirati sa klađenjma na više/manje gemova i setova, pa čak i sa posebnom opkladom na to da će se igrati tajbrejk u meču.

Klađenje sa hendikepom setova

Klađenje uz hendikep setova je daleko manje rizičan i zahteva manje promišljanja u odnosu na hendikep na gemove u jednom setu. Razlog je jednostavan – igra s enajčešće samo tri seta, a najviše pet, u retkim slučajevima kad se igra na tri dobijena seta, a ode se u odlučujući. Zbog jednostavnosti opklade, u ovom slučaju nema mnogo posebnih taktika koje možete primeniti, ali svakako postoje.

Klađenje sa hendikepom gemova

Klađenje uz hendikep gemova je znatno kompleksnije jer uključuje teže saglediv skup mogućnosti kada je reč o načinu na koji će set biti završen, odosno koliko će to biti ubedljivo. Tako će autsajder u zavisnosti od toga koliko je slabiji, ali i od podloge na kojoj se igra, forme i sl – pošto bukmejkeri sve uzimaju u obzir prilikom kreiranja kvota i hendikepa – “dobiti” nekoliko gemova prednosti u odnosu na rivala. ukoli kose ipak opkladite na favorita sa hendikepom, moraće da andoknadi taj negativni hendikep, osim toga što pobedi, kao biste se vi radovali ostvarenom dobitku. Obično s eračuna broj gemova u okviru jednog seta, a u nekim kladionicama možda budete imali i mogućnost kombinacije klađenja uz hendikep setova i gemova u sklopu svakog seta, što bi umnogome uvećalo kvotu i potencijalni dobitak. Hendikep gemova otvara dosta velike mogućnosti za analizu nekoliko faktora koji vam mogu pomoći da lakše sastavite dobitan tiket. navešćemo vam neke osnovne aspekte na koje morate obratiti pažnju kako ne biste uzalud traćili svoj novac.

Primobet ponuda za klađenje na hendikep setova i gemova u teniskim mečevima

Saveti za klađenje uz hendikep setova i gemova u tenisu

Prvo o čemu se morate informisati prilikom klađenja na hednikep setova i gemova u tenisu, ili obratiti posebno pažnju ukoliko ste već iskusni pratilac ovog sporta, jeste podloga na kojoj se igra. Svaka od tri podloge koje su aktuelne u današnjem tenisu – trava, šljaka i beton – imaju igrače koji igraju dobro samo na jednoj, dok su na ostalima daleko lošiji. Tako, ukoliko se sastane lošije plasirani teniser, ali koji je dobar na podlozi na ojoj se igra, sa favoritom kome to nije omiljen teren, javlja se šansa za igranje sa uz hendikep setova i gemova, svejedno je. U svakom slučaju bi autsajder, ako i ne pobedi, mogao da uzme više gemova ili ceo set. Obrnuta situacija važi ukoliko se kaldite na favorita uz negativni hendikep. kao primer mogli bismo da navedemo duel Danila Medvedeva, trećeg tenisera sveta i osvajača US opena, protiv Lasla đerea, ali na šljaci. Medvedev na šljaci nije ni približno dobar kao na betonu (uzgred, na travi igra još gore), dok je srpskom teniseru to ubedljivo omiljena podloga.

Drugo što morate uzeti u razmatranje prilikom klađenja na hendikep setova i gemova u tenisu jesu karakteristike igrača, koje su u uskoj vezi sa prethodnim ,odnosno podlogom na kojoj se igra, ali ne i nužno. Pre svega se to odnosii na jačinu servisa. Tako će se snažnim serverima daleko lakše oduzeti servis na šlajci nego na travi, koja je najbrža podloga. najčešći slučaj su iznenađenja, ili pak veliki otpor i potenijalno oduzeta dva seta, autsajdera sa jakim servisima na travnatim podlogama, pa je Vimbldon posebno bio svedok zanimljivih mečev psolednjih godina. Takođe na travi posebnu prednost imaju i igrači i igračice sa dobrim slajs udarcem, dok će im taj adut značajno manje značiti na ostalim podlogama.

Na vama je da stavite u odnos karkateristike igrača, podlogu na kojoj se igra, formu i suvi kvalitet, odnosno rang i prethodne uspehe i iskustvo igrača na čije mečeve se kladite. Na taj način doći ćete do idealne tačke iz koje će novac koji ulažete biti najsigurniji, jer će šansa za gubitak biti svedena na minimum.

Uz to neće štetit da se raspitate o karakteru igrača generalno. Možda neki slabiji ili mlađi igrači igraju sa većim motivom protiv favorita i mogu da uzmu više setova ili gemova, dok se drugi unapred “predaju”.

Zaključak

Klađenje uz hednikep setova i gemova je u tenisu posebno značajno iz razloga što kvote na tradicionalnije opklade nisu naročito velike, a pruža širok izbor mogućnosti. Ukoliko volite ovaj sport pre svega, savetujemo vam da pokušate sa klađenjem na hendikep setova i gemova, a ukoliko ga dosada niste naročito pratili i bili zainteresovani, bolje je da potražite sreću sa nekim drugim opkladama.

Scroll to Top